• onze waardering

De blik van Medusa - Natalie Haynes RECENSIE

Recensie: De blik van Medusa - Natalie Haynes

De blik van Medusa is de nieuwste roman van de Britse schrijver Natalie Haynes.

Medusa is een van de kinderen van de oergod van de zee Phorkys en diens vrouw Keto. Deze twee goden krijgen samen nazaten die min of meer als monsters worden gezien door de mensheid. De Graiai en de Gorgonen bijvoorbeeld. Anders dan haar zussen, de Gorgonen, heeft Medusa menselijke trekken en op haar vleugels na is ze juist heel mooi. Mooi en apart genoeg om de aandacht te trekken van de oppergod van de zee, Poseidon. Hij verkracht haar uiteindelijk in de tempel van Athene, gewoon omdat hij het kan. Athene echter is woest omdat in haar ogen haar tempel bezoedeld is. Omdat haar oom Poseidon hoger en machtiger is, neemt ze wraak op het onschuldige slachtoffer en verandert ze Medusa  in een echt monster. Haar mooie krullen worden slangen en wanneer men in haar ogen kijkt, zal men direct tot steen worden. Zo zal Medusa nooit meer naar iemand kunnen kijken van wie ze houdt, want dat is het doodvonnis voor haar geliefden. Ze is veroordeeld tot een eenzaam leven in de duisternis, tot Perseus in een poging om een prinses te redden naar haar op zoek gaat.

Natalie Haynes studeerde klassieke talen en als classicus en schrijver weet ze beiden op authentieke wijze te combineren. Van haar is ook het boek De kruik van Pandora, waarin ze al liet zien een aparte kijk te hebben op de Griekse mythologie. Ze geeft de stijve goden en helden verhalen op zeer humoristische wijze een hele moderne draai, waardoor de personages figuren worden van vlees en bloed. Hun gevoelens, acties en onderlinge dialogen zijn ‘menselijk’. Ze kijkt naar al die verschillende goden, halfgoden, helden, monsters en mensen met een 21ste eeuw blik en ook wel met een wat feministische inslag. Ze heeft namelijk niet echt een hoge dunk van de mannelijke personages. Alle mannelijke goden lopen alleen maar hun libido achterna. Zeus is een verveelde kerel met teveel macht. Poseidon heeft een angermanagement probleem. Apollo is een luie op een lier tokkelende nietsnut. Hephaistos is een ja knikkende mankepoot. En arme Perseus wordt neergezet als een dom snoevertje die meer op zich neemt dan hij aankan. Op zich maakt dat de manier waarop ze het verhaal van Medusa vertelt wel heel uniek.

In de Griekse mythologie kunnen de machtige goden alles doen en laten wat ze willen. De vaak half-goddelijke of menselijke helden zijn altijd macho mannen, die met gemak de monsters verslaan. In De blik van Medusa, laat Natalie Haynes de lezer het allemaal eens van een andere kant zien. Wat als die zogenaamde monsters nu eens niet altijd de kwaadaardige monsters zijn? Wat als ze zo verworden zijn door de acties van die zogenaamde goden en helden? Wie zijn er dan eigenlijk de échte monsters?

Oppergod Zeus moet iedere vrouw hebben waar zijn blik op valt. Het gaat hem om de jacht en als hij de vrouw eenmaal, vaak tegen haar wil, gehad heeft dan wordt ze afgedankt. De gevolgen interesseren hem totaal niet en omdat er ook altijd nageslacht uit voortkomt, komen er alleen maar meer getraumatiseerde en verknipte goden en halfgoden bij. Zo ook de godin Athene. Ze komt op de wereld ongeveer dezelfde tijd als Medusa, die in feite haar nichtje is dus. Athene wordt neergezet als een verwend arrogant kind, dat uitgroeit tot een vrouw die overtuigd is van haar eigen gelijk, wijsheid en kracht. Als ze echter tegengewerkt wordt of beledigd is, haalt ze uit op een wrede vaak onrechtvaardige manier. Als een stampvoetend kind dat uit woede dingen kapot gooit. Ook zij kijkt niet naar de gevolgen.

Natalie Haynes laat in De blik van Medusa diverse personages naar voren komen en de verhalen van de drie centrale personen: Medusa, Athene en Perseus, worden vanuit de diverse oogpunten verteld. Hun levens zijn met elkaar verweven door oorzaak en gevolg en uiteindelijk kunnen ze ook niet aan elkaar ontkomen.

De blik van Medusa is Griekse mythologie op een heldere humoristische wijze in een modern jasje gehesen. De keerzijde van de medaille wordt belicht. Een echte aanrader voor iedereen die mythologie leuk vindt. 

Recensie: De blik van Medusa - Natalie Haynes

De blik van Medusa

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Medusa is de enige sterfelijke dochter in een familie van Gorgonen. Terwijl ze opgroeit met haar twee zussen beseft ze al snel dat zij de enige van het gezin is die ouder wordt, verandering ondergaat en kwetsbaar is.

    Wanneer de god en heerser van de zee, Poseidon, in Athenes heilige tempel een onvergeeflijke misdaad begaat, neemt de godin wraak op een onschuldige: Medusa. Haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Verbijsterd ziet ze dat haar prachtige krullen vervangen zijn door slangen en merkt ze dat haar blik elk levend wezen in steen verandert. Medusa kan nooit meer naar haar geliefden kijken zonder ze te doden. Ze is gedoemd tot een leven in het halfduister, totdat Perseus aan zijn queeste begint om het hoofd van een van de Gorgonen te pakken te krijgen.

    De blik van Medusa is het door vele stemmen vertelde verhaal over een jonge vrouw die een monster werd. En over de vraag of ze ooit wel echt een monster is geweest.

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Zoen me tot ik zwicht

  • Bridget Jones: Mad about the boy zorgt voor veel ophef

  • Recensie: Instinct

Zoek in artikelen