• onze waardering

Zwarte zeilen - Rebecka Edgren Aldén RECENSIE

Recensie: Zwarte zeilen - Rebecka Edgren Aldén

Joanna en haar broer Zack zijn opgegroeid met zeilen. Na de dood van hun ouders gaan ze op zeiltrip om herinneringen op te halen en de boedel te verdelen. Wat begon als een gemoedelijke trip met heerlijk weer, een prachtige omgeving en lekker eten eindigt het in een nachtmerrie. Zijn de herinneringen van Joanna aan vroeger wel echt? Waarom zijn de herinneringen van Zack zo anders dan die van haar? Neemt haar geheugen, door het trauma rondom de dood van haar dochtertje, een loopje met haar? Langzaamaan ontrafelt Joanna hun verleden en komt tot haar schrik de akelige waarheid naar boven drijven.

Zwarte zeilen is het eerste deel van een psychologische thriller dat zich afspeelt voor de scherenkust van Stockholm. Als je de proloog niet zou lezen dan heeft het boek een einde met een mooie boodschap. Het heeft wat losse eindjes waar je over door zou kunnen speculeren, maar de eerste pagina’s van het boek laten toch echt ruimte voor een tweede of misschien wel derde boek.

Na de proloog gaan we naar vijf dagen eerder, waar je het boek echt wordt ingezogen. We maken kennis met Joanna en Zack en Annika en haar collega’s van de kustwacht. De beeldende omschrijvingen van Edgren Aldén zorgen ervoor dat het Zweedse landschap gelijk op je netvlies staat. De heerlijke zomerse sfeer doet aan vakantie denken en hoewel er veel beschrijvingen van boten in voor komen is dat niet storend als je niet van boten of varen houdt. Het is slechts het decor voor deze spannende thriller. De hoofdstukken wisselen af tussen Joanna en Annika en langzaamaan ontdek je de personen die hen met elkaar verbinden en hoe hun trauma’s uit het verleden hun leven nu beïnvloeden. Door dit psychologische aspect krijgt het boek meer diepgang en ga je je afvragen wat waar is en wat niet waardoor je door wilt blijven lezen om er achter te komen dat wat je denkt, wie de dader is en waarom hij/zij het gedaan heeft, ook het geval is. Helaas was het een tikje voorspelbaar maar dat maakt het leesplezier niet minder.

Zwarte zeilen is een echte Scandinavische thriller die vanaf de eerste pagina boeit en lekker weg leest. Je kunt teruglezen dat Edgren Aldén fervent zeilster is en goed onderzoek heeft gedaan naar de kustwacht, medische handelingen en de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Hierdoor wordt het verhaal nog geloofwaardiger en waan je je echt op en rond de eilandjes van de Zweedse scherenkust. De thema’s zoals emancipatie, me-too en klimaatverandering maken dit boek up to date. Wanneer deel twee verschijnt is op het moment van het schrijven van deze recensie nog niet bekend, daar moeten we dus nog even op wachten.

Recensie: Zwarte zeilen - Rebecka Edgren Aldén

Zwarte zeilen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Kristalhelder water, duizenden eilandjes met pittoreske haventjes en de mooiste zwemplekken maken de Stockholm-archipel een populaire vakantiebestemming voor toeristen en vaste zomergasten. De kustwacht is gestationeerd op een van de eilanden en bestaat uit een hechte groep vrijwilligers die de zee en de eilanden als geen ander kennen. Zij kennen de gevaren van de zee, maar worden ook geconfronteerd met de donkere kant van de bezoekers van hun kust.

  Op een verstikkend hete dag in juli komen Annika en haar collega Nadia van de vrijwillige kustwacht een op drift geslagen zeilboot tegen op het open water van de Möja-fjord. Er is duidelijk iets niet in orde en ze besluiten aan boord te gaan van het mysterieuze schip. Enkele dagen eerder varen Joanna en haar broer Zack uit met de boot die ooit van hun vader was. Ze hebben elkaar in geen jaren gezien, en halen nu herinneringen op aan hun kindertijd.
  Joanna rouwt om de dood van haar dochter, die tegelijk met haar oma, de moeder van Joanna en Zack, omkwam bij een tragisch ongeval. Joanna en Zack moeten de boedel van hun ouders verdelen en doen een poging weer dichter bij elkaar te komen.
   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Ehrengard: Forførelsens kunst

 • Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen - Maranke Rinck

 • Hoe verjaag je een monster? - Jana Bauer

 • Toestanden - Tsitsi Dangarembga

 • Split Second - Caja Cazemier

Gerelateerde artikelen

 • De It Girl 6: Lekker

 • Recensie: Een dame in Parijs

 • Recensie: Lady Killers

Zoek in artikelen