• onze waardering

Een lang bewaard geheim - Maria Nicolai RECENSIE

Recensie: Een lang bewaard geheim - Maria Nicolai

Met Een lang bewaard geheim komt een einde aan de Chocoladevilla-trilogie. In dit derde deel wordt de lezer nog een laatste keer deelgenoot gemaakt aan de belevenissen van de familie Rothmann, het reilen en zeilen van de chocoladefabriek en een aantal (on)gewenste verrassingen. Het is het jaar 1936 en de socialistische partij van Adolf Hitler wint terrein in Duitsland. De Joden worden langzaam maar zeker verder verdrukt uit de samenleving, de rechten waar vrouwen zo hard voor gewerkt hebben worden weer ontnomen en de dreiging van een aanstaande oorlog is ook bij de familie Rothmann voelbaar. Judith wordt gedwongen om beslissingen te nemen waar ze niet klaar voor is, terwijl ze het overlijden van Victor nog aan het verwerken is. Haar kinderen zijn daarentegen steeds zelfstandiger en Victoria loopt haar stage in Frankrijk bij een andere chocolatier. Haar droom is om de chocoladefabriek later te kunnen overnemen. Of de chocoladefabriek open kan blijven wordt steeds onzekerder, maar daar waar deuren sluiten, openen weer nieuwe deuren. 

De trilogie van historische romans volgde de familie Rothmann aan het begin van de 20e eeuw. Met de aanstaande dreiging van de Tweede Wereldoorlog in Een lang bewaard geheim en de opmars van de NSDAP in Duitsland maakt duidelijk dat álle Duitse burgers getroffen worden door veranderingen. Hoewel Judith het jarenlang heel goed heeft gehad en ze echt uit een ondernemersfamilie stamt, merkt ook zij dat de handel steeds moeizamer gaat en de fabriek en haar werknemers geplaagd worden door pesterijen. Het verhaal in Een lang bewaard geheim begint rond de opening van de Olympische Spelen, een grootse gebeurtenis waar internationaal veel aandacht voor is. De spanning is voelbaar en auteur Maria Nikolai weet deze spanning, maar ook de onzekerheid eromheen, goed over te brengen op de lezer. Verschillende personages die in eerste instantie niets met elkaar te maken lijken te hebben, komen gaandeweg met elkaar in contact en de puzzelstukjes beginnen in elkaar te vallen.  

Een graag geziene personage is toch Victoria, de onverschrokken dappere dochter van Judith en Victor. Ze is gek op avontuur schrikt er dus niet voor terug wanneer het erop aan lijkt te komen dat ze naar Amerika zal afreizen. Daar zal ze een partner helpen en mogelijk zelfs de chocoladedynastie overzee voortzetten. Nikolai heeft in dit deel veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van Victoria, en het word je onmogelijk gemaakt om niet gek op haar en haar onbevreesde karakter te zijn. Een nieuw personage, Andrew, doet zich aan en hij lijkt het mannelijke evenbeeld van Victoria. Ze zijn niet voor niets op slag verliefd en wanneer ze de handen ineen slaan kunnen ze elke zakelijke dreiging weerstaan.  

Zodra een deel van het verhaal wordt voortgezet in Amerika, daalt het spanningsniveau van Een lang bewaard geheim. De oorlog verdwijnt naar de achtergrond, behalve dat een aantal familieleden Duitsland vluchtig hebben verlaten. Het verhaal focust zich in de tweede helft met name op het Amerikaanse bedrijf Sweet Candy, met Victoria en Andrew aan het roer. Hoewel het personages naar je hart zijn, wordt het verloop van het verhaal erg voorspelbaar. Nikolai doet een poging om het spannend te maken door in te zoomen op een oude familievete en de poging om het bedrijf failliet te laten gaan. Het verhaal mist hierdoor echter de voelbare spanning waarmee het begon, en die niet meer terugkeert. Zodra je de vierhonderd pagina's door bent, realiseer je je pas echt de disbalans.  

Nikolai heeft nog een epiloog toegevoegd, waarin ze afsluitend vooruitkijkt naar de ontwikkelingen en uitbreidingen van de familie Rothmann buiten Duitsland. Ook dit voelt wat kort door de bocht en is heel erg 'eind goed al goed'. Een situatie die voor deze familie gelukkig het geval is, maar waar heel veel Duitse gezinnen zich niet in zullen herkennen. Al met al is Een lang bewaard geheim een fijne roman en de familie Rothmann voelt zó vertrouwt dat de ontwikkelingen in de jaren dertig je aan het hart gaan. Met dit laatste deel heeft Nikolai zo'n dertig jaar familiegeschiedenis verslagen, waarmee ze een mooie inkijk geeft in het Duitsland van begin twintigste eeuw. 

Recensie: Een lang bewaard geheim - Maria Nicolai

Chocoladevilla 3 - Een langbewaard geheim

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Stuttgart, zomer 1936. De jonge chocolatière Viktoria moet haar stage in Frankrijk beëindigen omdat de plaatselijke chocoladefabriek haar steun hard nodig heeft. De tijden zijn onzeker en men wil de familie Rothmann uit het management van hun bedrijf dwingen.

  Terwijl Viktoria en haar moeder Judith nog steeds met alle macht terugvechten, duikt chocolade-ondernemer Andrew Miller op in Stuttgart. De knappe Amerikaan gooit niet alleen Viktoria’s gevoelens overhoop, hij biedt de Rothmanns ook een uitweg. Maar is hij echt wie hij zegt dat hij is? Terwijl de gebeurtenissen elkaar in rap tempo opvolgen, wordt een lang bewaard familiegeheim onthuld.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het geheim van het familiehuis - Kate Morton

 • Dromen in Bretagne - Marcella Kleine

 • De prins van Trots (Koninkrijk der Zonden 2) - Kerri Manisalco

 • Juice - Heleen van Royen

 • De Hawthorne-broers - Jennifer Lynn Barnes

Gerelateerde artikelen

 • De eerste Game of Thrones teaser trailer van seizoen 8 is er

 • Dag 22: Volg Gillian King op Twitter & Win!

 • Recensie: Mythische trektochten in de wereld

Zoek in artikelen