• onze waardering

Dim Sum & Dumplings - Karin Lei RECENSIE

Recensie: Dim Sum & Dumplings - Karin Lei

Het kookboek Dim Sum & Dumplings is geschreven door Karin Lei. De fotografie in het kookboek is gedaan door Martina Ankafyr en Anna Larsson. In het voorwoord vertelt Karin Lei hoe haar ouders hard hebben gewerkt om hun restaurant op de kaart te zetten en hoe zij in Zweden een Japans restaurant hebben geopend. In de tijd dat zij dit deden waren Japanse restaurants nog ongebruikelijk, nu zijn zij niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Karin vertelt over de verschillende keuken waar zij van heeft mogen proeven. Zij geeft hiermee een inkijkje in haar privéleven, hoe eten daarin centraal staat en welke herinneringen zij hierbij heeft. Er wordt in Dim Sum & Dumplings veel achtergrondinformatie gegeven, voorafgaand aan elk recept staat een kort verhaaltje over het gerecht, de herkomst ervan of andere interessante informatie. 

Het kookboek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken, namelijk Gestoomde en gekookte Dim Sum, Gefrituurde Dim Sum, Grote gerechten en zoete Dim Sum. Naast de grote hoofdstukken met Dum Sum zijn er ook nog wat kortere hoofdstukken zoals de Etiquette, welk kookgerei je nodig hebt maar ook over het zetten en drinken van thee en de theesoorten. De inhoudsopgave is op een originele manier opgesteld, het is een soort menukaart. Achter de naam van het gerecht, zijn de karakters gezet. Je wordt helemaal meegenomen in de tradities en gewoonten. Zoals al te zien is wordt er overal aan gedacht in dit kookboek.  

In het hoofdstuk kookgerei wordt het al aangegeven, een stoommandje. Voor veel gerechten heb je een stoommandje nodig en is het zonder niet te maken. Deze zijn verkrijgbaar in de Chinese winkels en toko's. Je moet de dumplings zelf vouwen, dit kan de eerste paar keren even schrikken zijn. Er staat in het boek met tekeningen duidelijk aangegeven hoe je de dumplings en andere gerechten moet vouwen. De instructies worden naast het plaatje ook nog met tekst ondersteund. Er is wel enige oefening voor nodig, maar wie blijft proberen krijgt een steeds mooiere dumpling om zijn bord. Wat het wel extra lastig maakt, is dat je het deeg ook zelf moet maken. Hierdoor moet je precies de juiste dikte hebben tijdens het uitrollen, dit is in het begin even flink uitproberen en oefenen. Er bestaan ook kant en klare vellen, deze zou je ook kunnen gebruiken maar in het recept wordt dit niet aangegeven. Voor sommige ingrediënten moet je mogelijk even naar de Chinese winkel, maar in de grotere supermarkten zie je steeds meer producten komen die je hier perfect voor kan gebruiken.  

Er wordt in de gerechten vaak gebruik gemaakt van vers gemalen witte peper, dit heeft waarschijnlijk niet iedereen in huis. Hier is aan te komen, maar het is opvallend hoe vaak dit gebruikt wordt. Als je eenmaal een goede basis van producten in huis hebt, kan je veel van de recepten probleemloos maken. In Dim Sum & Dumplings wordt duidelijk aangegeven welke ingrediënten je nodig hebt. Zo wordt er per onderdeel wel aangegeven voor hoeveel porties het recept is maar niet aangegeven wat de bereidingstijd is. Het aantal porties verschilt erg per recept, zo kan je 60 gebakken dumplings maken met het recept. Sommige recepten zijn wat complex of moet het deeg meerdere keren rusten waardoor de tijd wel wat kan oplopen. Hierdoor zijn het gerechten die je het beste lekker op een vrije dag kan maken in plaats van na een drukke werkdag. 

Het kookboek Dim Sum & Dumplings heeft door het gebruik van kleur, fotografie en tekeningen een hele rustige en zachte uitstraling. De gerechten liggen op kleurrijke borden of op een tafel(kleed) met kleur, dit zorgt ervoor dat de gehele foto interessant is.  

Gebakken dumplings  

Tijdens het doorbladeren van het kookboek zag ik deze heerlijke dumplings, deze heb ik al vaker gegeten en smaken altijd heerlijk in restaurants. Dus tijd om ze zelf te gaan maken, alleen leek en zag het er gemakkelijker uit dan het was. Na meerdere keren oefenen blijkt dat dit iets is waar nog flink op geoefend moet worden. Voor de vulling moet je meerdere stappen nemen, het is leuk om de vulling en dumplingsaus te maken maar samen met het deeg is het toch wel een onderneming. Ook voor de bereiding van het deeg heb je namelijk wel wat tijd nodig omdat het meerdere keren moet rusten. Door het ontbreken van de totale bereidingstijd kan je je hierop verkijken. De smaak van de dumplings is uiteindelijk wel erg lekker, de Chinese kool met gehakt is een hele goede combinatie. De Chinese kool is nog knapperig en het gehakt is lekker smeuïg gebleven omdat het niet is voorgebakken. Zeker een vulling om te onthouden na nog wat vaker oefenen op het deeg.  

Chinese-bieslookdumplings 

Toevallig had ik vorig jaar een zakje zaadjes gekocht van Chinese bieslook, dit plantje doet het nog goed dus ik moest deze dumplings wel maken. Ook bij deze dumplings was het leuk om de vulling te maken, je bent met verschillende bereidingen bezig. De smaak van de bieslook valt echter wel weg tegen de smaak van garnaal, sojasaus en oestersaus. De vulling is na de bereiding wat droog. Het deeg had nog wat dunner uitgerold moeten worden omdat het nu op sommige plekken toch nog wat te dik was. Dit is wel een gerecht dat ik nog een keer zou willen proberen te maken omdat de ingrediënten bij elkaar erg lekker zijn. Een volgende keer zou ik dan eerder wat veranderen in de hoeveelheden van de sauzen om de bieslook meer tot zijn recht te laten komen.  

Het kookboek Dim Sum & Dumplings krijgt 3 hartjes. Je krijgt een mooi kijkje in de keuken en gewoonten van het land, je kan met dit boek nu zelf goed aan de slag met bijzondere en lekkere recepten. Het ziet er misschien allemaal moeilijk uit, maar er worden wel duidelijke instructies gegeven door middel van plaatjes en tekst. Desondanks blijft het echt even oefenen maar hierdoor word je wel steeds beter.  

Recensie: Dim Sum & Dumplings - Karin Lei

Dim Sum & Dumplings

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wie houdt er nu niet van dim sum en dumplings? Tongstrelend en verrassend van smaak maar hoe maak je thuis deze verwennerijen zelf? Karin Lei is letterlijk opgevoed tussen de diverse dim sum en dumplings door haar Taiwanese en Chinese horeca-ouders en laat met Dim Sum & Dumplings zien dat zelf maken echt loont. Begin bij het begin en krijg de diverse vouwtechnieken onder de knie: met instructietekeningen in stripvorm zie je direct hoe je har gow, won ton, siu mai, xiaolongbao (soepdumplings) en meer maakt. Met heerlijke vullingen, zowel vegetarisch als met vlees en vis, kun je eindeloos variëren: gestoomd, gebakken of gefrituurd en geserveerd met mooie dipsauzen. Van gefrituurde garnalenwontons met een hete chilimayo, gebakken auberginedumplings, noedelsoep met won tons tot char siu bao (gestoomde buns met gemarineerd varkensvlees). Maar ook loempia’s of minder bekende snacks als cheung fun (rijstnoedelrolletjes) of lo mai gai (kleefrijstballetjes met kipvulling). Bovendien biedt Dim Sum & Dumplings een keur aan kleine groente-, vlees- en visgerechtjes, basissauzen én informatie over keukengerei en technieken.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De jacht op de groene diamant - Barbara Laban

 • De bloemist – C.L. Pattison

 • De mooiste tijd van je leven - Esther Verhoef

 • A Touch of Ruin - Scarlett St. Clair

 • De vrouw in het blauw - Elly Griffiths

Gerelateerde artikelen

 • Meerdere series krijgen een nieuw seizoen, waaronder Riverdale, Charmed en The Flash

 • Recensie: Mortal Engines - Predator's Gold

 • Pretty little liars 2

Zoek in artikelen