• onze waardering

Doden zonder naam - Elly Griffith RECENSIE

Recensie: Doden zonder naam - Elly Griffith

Op het terrein van het Norwich Castle wordt een lichaam van een vrouw opgegraven door archeologe Ruth Galloway. De dode vrouw zou Jemima Green kunnen zijn, bijgenaamd Mother Hook. Zij werd destijds verdacht van een 5-voudige kindermoord en werd in Norwich Castle gevangen gehouden en veroordeeld. Deze sensationele vondst geeft zelfs aanleiding om er een televisieserie van te maken.

Tegelijkertijd onderzoekt in dezelfde omgeving Harry Nelson een zaak waarbij een 3de kind vrij snel na de geboorte en onder verdachte omstandigheden om het leven is gekomen. Is er een verband of dit alles puur toeval? 

Doden zonder naam van Elly Griffiths is het zesde deel uit een serie rond archeologe Ruth Galloway. Het verhaal heeft dan ook een aanloop met veel verschillende personages en hun onderlinge relaties. Desondanks is dit zesde deel ook voor nieuwe lezers goed en begrijpelijk te lezen. Doden zonder naam is meer een detective dan een thriller waarin Griffith waargebeurde feiten fraai combineert met pure fictie. Voor de historische feiten zijn er, het gevangeniswezen uit het Victoriaanse tijdperk (1837-1901) dat ter sprake komt net zoals de aanwezigheid van 'resucceration men' (lijken rovers). Ook de jaarlijkse ceremonie in Londen voor mensen in anonieme graven en het gedachtegoed erachter heeft een duidelijke rol. 

Doden zonder naam, leest makkelijk en vlot. Je wordt met behulp van dialogen en gedachtegangen meegenomen in het dagelijkse leven van de diverse personages in het boek. De beschrijvingen zijn beeldend en je kan je de omgeving dan ook goed voorstellen.

Door de gedachtengangen leef je mee met Ruth, met haar angsten en twijfels. Griffith heeft met Ruth een fraai en volledig personage neergezet, een personage dat je wilt blijven volgen. Dat is ook heel mooi te lezen in de biografie van Ruth achter in het boek. De delen met historische gegevens en achtergronden over de archeologie horen gewoon bij het boek en het personage Ruth Galloway.

Het verhaal kent diverse verhaallijnen, de eerste is van Ruth die met de archeologie bezig is en in aanraking komt met de televisieshow 'Women who Kill'. Zij onderzoekt of het mogelijk is dat de opgegraven vrouw de beruchte kindermoordenaar 'Mother Hook' is. De tweede verhaallijn gaat over Inspecteur Harry Nelson, die een zaak van drie overleden baby's in hetzelfde gezin onderzoekt en ook nog wordt geconfronteerd met een vermist en een ontvoerd kind. Dan is er in Doden zonder naam ook nog de televisieshow, de cast die hierbij hoort zorgt voor mooie invloeden op alle informatie en spanning binnen de bestaande relaties.Echte spanning in het boek blijft helaas wat achterwege. Het mysterie met geheimen uit het verleden komt via kleine puzzelstukjes tot een verrassende ontknoping.

Doden zonder naam is een prettig leesbaar boek, zeker voor diegenen die van mysteries en detectives houden zonder al te veel geweld. Griffith zelf noemt het een misdaadroman, deze benaming past goed.

Recensie: Doden zonder naam - Elly Griffith

Ruth Galloway 6 - Doden zonder naam

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Archeologe Ruth Galloway vindt de resten van wat Jemima Green zou kunnen zijn, ooit opgehangen voor de moord op vijf kinderen. Hoe hangt de vermissing van een baby in het heden daarmee samen?

    Archeologe Ruth Galloway heeft een lichaam opgegraven op het terrein van Norwich Castle dat ooit een gevangenis was. Het zou Jemima Green kunnen zijn, ooit opgehangen voor de moord op vijf kinderen. Inspecteur Harry Nelson heeft geen tijd voor moordenaars van lang geleden. Hij onderzoekt de zaak van drie baby’s die allen dood zijn aangetroffen in hun huis, in dezelfde buurt. Dan raakt er een kind vermist. Kan de ontvoering in verband worden gebracht met de zaak van de lang overleden Jemima Green…?

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Het beste kookboek ter wereld (en niet alleen) voor kinderen - Mathilda Masters

  • Ze zijn onder ons - Elvis Peeters

  • 5 Slimme tips voor het kiezen van je volgende smartphone

  • Harde Handen - Caja Cazemier

  • Niet mals - Lisa Maschhaupt

Gerelateerde artikelen

  • Top 10 huilboeken

  • Treasure yourself

  • Recensie: Duistere harten

Zoek in artikelen