• onze waardering

Sintel en As - Mara Li RECENSIE

Recensie: Sintel en As - Mara Li

In Sintel en As leren we Sintel kennen, de dochter van de Ká. Sintel draagt het teken van de vuurmoeder en men is er niet over uit of dit juist een geschenk is of een vloek. Als Sintel’s vader wordt vermoord en zijn moordenaar de troon overneemt hebben Sintel en haar broer, de rechtmatige nieuwe Ká, geen andere keuze dan om te vluchten. De twee gaan op zoek naar bondgenoten, maar hebben een hele zware weg voor de boeg. Zijn er nog wel mensen die Sintel kan vertrouwen?

Sintel en As is een nieuwe YA fantasy van Nederlandse auteur Mara Li. Het boek is niet bijzonder uniek als je kijkt naar YA en fantasy elementen, maar het hoofdpersonage is een hele stoere jonge vrouw. Sintel krijgt ook de ruimte om zichzelf te ontwikkelen, in een redelijk dun boekje van iets meer dan 200 pagina’s. Het mag wel gezegd worden dat dit verhaal vanaf het begint leunt op Sintel. De worldbuilding blijft grotendeels op de achtergrond en ook de andere personages krijgen geen tijd om te schijnen, waardoor het tempo op sommige plekken ook blijft steken.

Toch neemt het tempo geleidelijk toe als er ook een beetje romantiek in het verhaal wordt toegevoegd. Sintel krijgt de hulp van een huurling en het wordt al snel duidelijk dat ze hem ergens van kent. Ook als lezer heb je vermoedens over wie deze knappe man zou kunnen zijn. Wie fan is van enemies-to-lovers wordt hier op zijn wenken bedient. En ben je juist geen fan van romantiek? Het heeft niet de bovenhand in dit boek waarin vluchten en overleven centraal staat.

De dialogen zijn makkelijk om te volgen en Mara Li heeft ook een fijne schrijfstijl voor de jongere lezers. Het is een leuke toevoeging dat Sintel het teken van de grootste vulkaan van As draagt. Hierdoor voelt Sintel andere vulkanen aan, of ze nou slapen of niet. Ze kan deze zelfs oproepen. Een leuk fantasy element dat zelfs nog iets meer in het verhaal verwerkt had kunnen worden.

Sintel en As is een duistere YA waarbij spanning en een beetje romantiek in de juiste balans gecombineerd wordt. Het boek heeft in het begin even nodig, maar daarna sleept Mara Li je ook mee op reis. Gaandeweg loopt de spanning op en het einde smaakt naar meer. Zeker een leuke YA van eigen bodem.

Recensie: Sintel en As - Mara Li

Sintel en as

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  'Mijn naam is Sintel va-Assai, de rechtmatige Ká van As. Ze zullen voelen hoe ik brand!'

  Van Sintel wordt gezegd dat ze het teken draagt van de Vuurmoeder, de immense vulkaan die het hele koninkrijk As in haar greep houdt. Sommigen zeggen dat ze gezegend is, velen geloven dat ze een heks is die het land kan vervloeken.

  Als dochter van de tirannieke Ká weet ze als geen ander dat hun wetten hard zijn, maar dat het leven in As nog harder is. Een koninkrijk dat uit elkaar dreigt te vallen, heeft een standvastige leider nodig.

  Maar dan gebeurt wat ze onmogelijk achtte: haar vader valt en zijn moordenaar neemt de troon over. Opgejaagd en op de vlucht gaat Sintel op zoek naar bondgenoten. Is ze in staat om uit handen te blijven van de nieuwe Ká en wie kan ze nog vertrouwen? Eén ding weet ze zeker: dit zijn háár kroon en haar koninkrijk, en die zal ze terugkrijgen, hoeveel bloed daar ook voor moet vloeien.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

 • De enige dochter - A.B. Yehoshua

 • Het Ultimatum - John Grisham

 • The farm table - Julius Roberts

Gerelateerde artikelen

 • Audrey Hepburn - Het Nederlandse meisje - Robert Matzen

 • Recensie: Met een been in het graf

 • Winnen: 10x Het Young Adult boek van het jaar 2021 'De Erfenis'

Zoek in artikelen