- Home
- Recensies
- Boekrecensies
- JapanEasy Bowls & Bento - Tim Anderson

Recensie: JapanEasy Bowls & Bento - Tim Anderson
Het kookboek JapanEasy Bowls & Bento is geschreven door Tim Anderson. Tim Anderson is een Amerikaanse chefkok die in 2011 MasterChef UK heeft gewonnen. Hij heeft in Japan gewoond en heeft een studie Japanse voedingscultuur gedaan.
Dit kookboek bevat eenvoudige Japanse gerechten voor elk moment van de dag. Het boek is onderverdeeld in 4 hoofdstukken, namelijk 1. rijst, pickels, soep 2. kleine gerechten 3. grote bijgerechten, toppings voor rijst, eenkomgerechten 4. brood en gebak. Er staat naast het recept duidelijk aangegeven in welk hoofdstuk je bent. Er staan ook plaatjes rechts onderin de pagina's maar deze komen niet altijd overeen met de inhoud van het recept. In het kookboek JapanEasy Bowls & Bento wordt gebruik gemaakt van een ABC formule. Deze formule wordt ook wel een ABC'tje genoemd. Japanse maaltijden bestaan uit een bepaalde maaltijdopbouw. Een andere schrijfster noemt dit een driehoeksmanier van eten. Rijst, pickels en soep vormen de basis van de driehoek en daarbij een groot hoofdgerecht. In dit kookboek worden ook letters gegeven bij de gerechten, zo kan je snel zien of je dan te maken hebt met een recept voor rijst, pickels, soep of juist van een eenkomsgerecht.
In JapanEasy Bowls & Bento worden verschillende bereidingswijzen gebruikt, zo zijn er recepten waarin je moet frituren, wokken of grillen. De bereidingswijze is vaak wel erg lang. Er wordt geen gebruik gemaakt van alinea's waardoor het een lang verhaal is. Tijdens het bereiden van de maaltijd kan je hierdoor kwijt raken waar je precies was gebleven met lezen en moet je opnieuw starten met lezen. Boven elk gerecht staat een verhaal geschreven van de schrijver over zijn eigen ervaring of
Er staat helaas geen bereidingstijd bij de recepten, er staat wel duidelijk aangegeven voor hoeveel mensen het gerecht bedoeld is. Naast de naam van het gerecht staat ook de Japanse naam en de Japanse karakters. Je vindt veel verschillende soorten gerechten, zo heb je broodjes maar ook een hotpot met kaascurry. Je kunt dus wel echt alle kanten op.
De foto's van de gerechten in JapanEasy Bowls & Bento zijn erg mooi, de kleuren van alle gerechten maar ook van alles erom heen zoals het servies en de tafelbekleding komen je tegemoet. Soms moet je wel even goed kijken waar je nou precies naar kijkt. Je hebt dan de ingrediëntenlijst nodig om te plaatsen wat je precies ziet liggen. Dit is vooral bij soepen of grote hoofdgerechten waar heel veel ingrediënten gebruikt zijn. Voor het maken van de gerechten moet je soms wel even langs de toko. Tegenwoordig is er wel een aardig assortiment aan Japanse producten in de supermarkt, maar voor de speciale ingrediënten moet je toch even langs een toko. Wat hier wel voordelig aan is, is dat het product vaak in meerdere gerechten gebruikt wordt dus je kan het in meerdere recepten gebruiken.
Japanse worstenbroodjes
Deze broodjes trekken direct de aandacht als je ze op de foto ziet. Het deeg van de broodjes is echt heel erg goed gerezen en hierdoor ook heel erg luchtig geworden. Wat jammer is, is dat de sausjes bovenop het broodje de smaak maken. De rest van het broodje is vrij flauw en saai van smaak. De kruiden bovenop proef je eigenlijk ook vrijwel niet terwijl ik meer had gebruikt dan in de ingrediëntenlijst staat. Je vindt tussen al het deeg dan wel een worstje, die smaakt goed. Je moet het deeg op een met bloem bestrooide werkplek uitrollen en vouwen. Doe dit ook echt want als je het een keer vergeet weet je waarom het in de instructie staat. Het deeg is heel erg plakkerig en is zonder bloem eigenlijk niet goed in vorm te krijgen. Als het deeg meer smaak had gehad had ik het nog wel een keer gemaakt maar nu denk ik dat ik de combinatie van sausjes ga onthouden en deze eventueel bij een ander gerecht nog eens zal gebruiken.
BLT ramensalade met teriyaki-mayodressing
Naast de broodjes wilde ik ook een eenkomsgerecht proberen. Het wordt een groot bijgerecht genoemd, dit was het zeker als je dit nog naast een rijst of soep eet. Het is lastig kiezen welk kleurrijk gerecht je dan zal nemen omdat het er allemaal smakelijk uit ziet. De smaak van de salade was in tegenstelling tot de smaak van de broodjes dan weer heel erg rijk. De verschillende ingrediënten bij elkaar zorgden voor een hele bijzondere en veelzijdige smaak. De dressing met mayonaise en de mix van verschillende sauzen waar dan ook nog gember en knoflook in hadden gekookt zorgen voor de kers op de taart. Het is leuk dat je gewoon zelf teriyakisaus, die gebruikt wordt voor de dressing zelf kan maken. Het gerecht heeft een Amerikaans tintje door de bacon, sla en tomaat (BLT) en een Japans tintje door de sauzen en ramen die worden gebruikt. De ramensalade kwam er helaas niet zo uit te zien zoals op de foto in het kookboek. De ingrediënten zijn dan allemaal net wat anders gesneden dan in het kookboek. De smaak zal er zeker niet minder om zijn en dit is een salade die zeker nog een keer op het menu komt.
Het kookboek JapanEasy Bowls & Bento krijgt 3 hartjes. Bij Japan of de Japanse keuken verwacht je toch al snel sushi, Tim Anderson laat zien dat er nog veel meer te vinden is in de Japanse keuken. Het kookboek bevat veel en originele recepten. Je krijgt een goed kijkje in de Japanse keuken en leert hier ook veel over kennen. De tekst van de bereiding is helaas wel wat lang waardoor je snel de weg kwijt raakt in alle zinnen.
Recensie: JapanEasy Bowls & Bento - Tim Anderson
JapanEasy Bowls & Bento
-
Auteur:
Tim Anderson -
Verschenen:
8 maart 2023 -
Uitgave:
ISBN 9789461432919
Uitgever Good Cook
224 pagina's -
Uitgever:
Good Cook -
Genre:
Kookboeken
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Tim Anderson laat je ditmaal zien hoe je de typische Japanse bowls en bento(boxen) zelf maakt. Eenvoudige maar zeer smaakvolle gerechten die je op elk moment van de dag kan eten en die geen moment vervelen. Als lunch, ontbijt en ook als avondmaal. Maak zelf kunstige bentoboxen met warme of koude gerechtjes: gemarineerde eitjes of een salade van ingelegde radijs & komkommer en combineer deze met bijpassende rijst-, groente- tofu-, vlees- of visgerechtjes. Vul je bowl met een geurige bieten-misosoep, met een stoof van kip & wortelgroenten of met tofu & groenten in een zoete rode misosaus. Met duidelijke uitleg over technieken en hoe je bowls en bentoboxen samenstelt en met vele basisrecepten en smaakmakers als ingelegde venkel met yuzu, kinpira (gesauteerde groenten in een zoete, licht pikante saus met sesam) of pittige, gepekelde paksoi.
Nieuwste artikelen
-
De drager van stof – J.M. Miro
-
De man van rook - J.M. Miro
-
Fietsgids Frankrijk - Lonely Planet
-
Krekel - Annet Schaap
-
De vlucht van de marter - Mauro Corona
Gerelateerde artikelen
-
De zwijgende zee
-
Recensie: Sims 4: Middelbare School | 3 hartjes
-
Recensie: Hard lijf