• onze waardering

Vegan pasta - Brianna Claxton RECENSIE

Recensie: Vegan pasta - Brianna Claxton

Het kookboek Vegan Pasta is geschreven door Brianna Claxton. Bianna schrijft in haar inleiding een zeer persoonlijk verhaal waarin zij schrijft over de lastige perioden van psychische en lichamelijke problemen die zij heeft meegemaakt. Alles wordt uitgebreid beschreven, daarnaast beschrijft zij hoe zij van jongs af aan in aanraking is gekomen met verse producten en deze heeft leren waarderen. Brianna heeft veel steun gehad aan haar oma Pauline, deze heeft ook een aantal recepten met haar gedeeld. In dit boek vind je deze recepten ook. 

Vegan Pasta bevat meer dan 80 recepten uit de moderne Italiaanse keuken. Modern is het zeker, alle recepten zijn namelijk veganistisch dus dat is compleet anders dan de originele Italiaanse pastagerechten waarbij rijkelijk gebruik wordt gemaakt van eieren en verschillende kazen. Het boek is onderverdeeld in meerdere hoofdstukken zoals vegan pasta, sauzen en essentiële ingrediënten, vegan kaas, vegan vlees en zeevruchten, brood en smeersels en bijgerechten en snacks.  

In het boek vind je veel basisrecepten die dan weer de basis vormen voor alle gerechten in het boek. Daarnaast vind je ook leuke bijgerechten zoals geroosterde knoflook en verschillende soorten vegan boter, deze worden gemaakt met allerlei verschillende kruiden en ingrediënten. Je staat versteld van wat er allemaal te maken is zodat het geschikt is binnen een veganistische leefstijl, zo wordt er mozzarella gemaakt, maar ook ontbijtspek en draadjesvlees.  

Voor het bereiden van de ingrediënten heb je vaak wel speciale poeders of capsules nodig die je kan vinden in natuurvoedingswinkels, je vindt de producten dus helaas niet allen in de gewone supermarkt. Het maken van en het werken met nieuwe producten is wel een uitdaging. Er is voldoende variatie in Vegan pasta te vinden zodat je kan kijken wat er bij jou past maar ook bij jouw niveau van koken.  

De recepten zijn voor grote porties, zoals 4 tot 6 of 6 tot 8 porties, je kunt dus voor meer mensen koken of je kunt de ingrediënten halveren. De bereidingswijze staat heel erg overzichtelijk genoteerd, de stappen die je moet nemen zijn genummerd. Er is voldoende ruimte tussen deze regels zodat je ook niet snel in de war zou zijn waar je bent gebleven. De ingrediëntenlijst staat rechts van de bereiding. Bij een ingrediënt staat vaak wel wat meer tekst omdat er achter een product verwezen wordt naar de bladzijde waarop die bereidingswijze dan weer staat. Af en toe is dat wel even wat verwarrend of onoverzichtelijk. Dat is direct ook wel een minpuntje, voor een recept moet je naast het recept zelf ook (soms zelfs 4) andere ingrediënten maken. Dit wordt ook niet in de bereidingstijd meegenomen die bij het recept zelf staat. De vermelde bereidingstijd klopt dus niet met de werkelijke bereidingstijd. 

De recepten uit Vegan Pasta zijn best lastig om te maken. Je moet zoveel verschillende recepten maken voor een gerecht dat bij het mislukken van één van deze ingrediënten voor het recept je gerecht in het water kan vallen. De gemaakte gerechten zijn niet heel erg representatief voor het kookboek. In het kookboek vind je natuurlijk ook heel veel pasta's en ravioli.  

Insalata mista met citroen maanzaadvinaigrette  

Dit is een lekkere en frisse salade, er zit daarnaast ook iets pittigs in door de rode ui in de salade en knoflook in de vinaigrette die er rauw doorheen gaat. De vinaigrette maakt de salade dan weer heel erg fris maar geeft deze ook een zoetje. Als je goed kijkt vind je in de salade dezelfde smaken als in de vinaigrette, dat maakt dat ze goed samen gaan. In de vinaigrette zitten maandzaadjes, deze vind je na het eten nog wel tussen je tanden. De meerwaarde hiervan wordt tijdens het eten ook niet helemaal duidelijk. Er zitten al veel verschillende smaken in, van dijonmosterd tot uienpoeder dus je proeft genoeg en dit maakt de maanzaadjes wat overbodig. Je moet de salade voor garneren met de vinaigrette 10 minuten in de koelkast zetten met een keukenpapiertje er over heen, dit is wel een goede tip. Door de rode ui is het echt een plaatje om te serveren, dit is een salade die ik zeker nog wel een keer zou maken maar dan met misschien nog een aantal toevoegingen zoals paprika of tomaatjes.  

Kruidige focaccia met sjalot en tomaat 

Bij een salade of pasta hoort een lekkere focaccia. Focaccia is toch wel één van mijn favoriete broden die je los of bij een gerecht kunt eten. Je kunt eindeloos variëren met toppings en verschillende kruiden die je er op kan doen. Een focaccia met sjalot was voor mij nieuw dus dat was het uitproberen waard. De focaccia wordt op een speciale manier gemaakt, zo wordt er een poolish gemaakt die moet helpen bij het rijzen. In het recept staat dat je de focaccia na ongeveer 10 minuten even moet draaien als deze in de oven staat, ik dacht hier pas later aan maar dit had gelukkig geen invloed op het resultaat. De focaccia was heerlijk luchtig, hij had een dikke bodem en de ingrediënten waren er lekker in gebakken. De smaak van de sjalot en de kruiden kwam niet heel erg goed naar voren, de knoflook was meer aanwezig dus voor de volgende keer toch meer sjalotten en kruiden.  

Het kookboek Vegan Pasta krijgt 2 hartjes. Als pastaliefhebber had ik toch iets meer verwacht van dit kookboek. Het op tafel zetten van een lekkere pasta staat toch wel bekend als een snelle manier van lekker koken. Bij deze gerechten is dat echter niet het geval, het bereiden neemt veel tijd in beslag en als één van de ingrediënten mislukt is het gerecht direct al niet compleet. Je moet daarnaast best wat in huis halen wat betreft poeders en capsules om een maaltijd te kunnen bereiden. Vegan pasta zal mogelijk beter bevallen bij mensen die vaker veganistisch koken of de ambitie hebben hier beter in te worden.      

Recensie: Vegan pasta - Brianna Claxton

Vegan Pasta

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Mangiamo vegan pasta! Pasta carbonara zonder spek, linguine puttanesca zonder ansjovis en bolognesesaus zonder gehakt? Vegan Pasta geeft recepten waarbij de smaak en texturen absoluut recht overeind blijven staan en je geen idee hebt dat je bordje pasta veganistisch is. Of je nu af en toe plantaardig wilt eten of helemaal geen dierlijke producten meer eet. Brianna Claxton is opgegroeid in de keuken van haar Italiaanse oma en leerde van haar de fijne kneepjes van het vak: van verse ravioli maken tot en met rijke sauzen en meer. Het is haar overtuiging dat de smaken die dierlijke producten geven aan een gerecht ook op een andere manier te bereiken zijn. Met Vegan Pasta leer je ‘ricotta’ maken op basis van tofu, gehakt op basis van soja en room op basis van rauwe cashewnoten. Van penne arrabbiata met ‘Parmezaanse kaas’, linguine met ‘pancetta’ & doperwten en rigatoni met geroosterde venkel & ‘worst’. Van pasta met saus tot en met gevulde pasta’s en pasta uit de oven. Daarnaast geeft Vegan Pasta recepten voor diverse Italiaanse broden, bijgerechten als de salade caprese, ‘mozzarella’ fritta en ‘kip’ Milanese. Trakteer jezelf, familie of vrienden op een heerlijke vegan pasta-avond.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Aan zee - Abdulrazak Gurnah

  • Satirië - Arie Storm

  • Taylor Swift - Chas Newkey-Burden

  • Vos Het laatste weeshuis - Elle van Rijn

  • Chef Bru - Wout Bru

Gerelateerde artikelen

  • No Strings Attached

  • Recensie: De jongen in de sneeuw - Samuel Bjørk

  • Winnen: 3 maanden gratis Storytel

Zoek in artikelen