• onze waardering

De tijdeters - Rob Geukens RECENSIE

Recensie: De tijdeters - Rob Geukens

Stan en Stien wonen op de top van een berg, al zo lang ze zich kunnen herinneren. Ze leven er helemaal alleen en zijn gelukkig. Maar in de vallei beneden hen zien ze een toenemende drukte. Op een dag krijgen ze zelfs bezoek van een kleine jongen, een wel erg kleine jongen. Stan en Stien vragen zich af of ze misschien reuzen zijn. Na het bezoek van de jongen, die Fineas heet, krijgen ze af en toe bezoek van kleine grijze figuurtjes. Of verbeelden ze zich dat maar?

De tijdeters van de schrijver Rob Geukens is een modern sprookje. Stan en Stien zijn twee reuzen die al hun hele leven op de top van de berg wonen. Ze hebben alleen elkaar en daar hebben ze ook genoeg aan. Stan is een kleine en dikke man. Stien is erg lang en heel erg dun. Wat betreft uiterlijk twee uitersten dus. Als Stien op een dag in de vallei een kringeltje rook ziet, is ze daar verdrietig over. Er zijn mensen komen wonen, vlakbij hen en dat zijn ze niet gewend. De dag erna zien Stan en Stien vanuit hun uitkijkpunt dat er bos is gekapt voor nog meer huisjes. Zo is er iedere dag wel een verandering waar te nemen.

Dat Stan en Stien reuzen zijn, lijken ze zelf niet te weten in dit verhaal. Wat dat betreft doen de hoofdpersonen aan een goed stukje omdenken. Stan en Stien vinden zichzelf geen reuzen, maar de mensen kabouters.

Rob Geukens heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl. Het verhaal is opgedeeld in korte hoofdstukken. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat het verhaal lekker snel te lezen is. Hoe het precies in elkaar zit, kom je als lezer pas te weten als Stan de berg af daalt om een kijkje in de vallei te nemen.

Geukens heeft dit jeugdboek een heel duidelijke boodschap meegegeven. Of je nu wil of niet, aan deze boodschap ontkom je niet. En het is een boodschap voor kinderen, maar ook zeker voor volwassenen. De moraal van het verhaal is dat wij altijd haast hebben, dat de tijd ons praktisch inhaalt.

Stan wist niet precies wat haast was, maar hij hoopte dat hij het zelf niet zou krijgen. Het zag er erg ongemakkelijk uit. Als je daardoor de tijd niet nam om naar nieuwe dingen te kijken, of rustig na te denken over iets, dan wilde hij er niets mee te maken hebben.

Stan en Stien hebben op de berg nooit haast. Als Stan in de stad is, verwondert hij zich er over dat al die mensen op straat ergens naartoe gaan. En dat is precies hoe het huidige leven van veel mensen eruit ziet. Gehaast en zonder aandacht voor elkaar of de omgeving.

Stan gaat op een gegeven moment mee in die haast in de stad. Rob Geukens schrijft hier vervolgens treffend over:

Stan merkte dat hij zelfs zijn eigen gedachten niet meer kon horen. Hij vroeg zich af of hij eigenlijk nog wel eigen gedachten kon hebben in al deze haast en drukte. Misschien was die gedachte wel zijn enige gedachte?

De tijdeters is een mooi verhaal over onthaasten en ergens de tijd voor nemen. Het is gegoten in de vorm van een sprookje, met als hoofdpersonen twee reuzen. Het verhaal leest vlot, dit komt mede door de korte hoofdstukken en de schrijfstijl van Geukens. De boodschap ligt er lekker dik bovenop, maar zorgt voor met name volwassenen wel weer voor enige mate van besef. Sinds corona is Geukens de eerste die ons weer even een pas op de plaats laat maken. Kinderen zullen voor deze boodschap een stuk minder gevoelig zijn. Maar zonder die boodschap hebben zij een heerlijk verhaal, dat de fantasie prikkelt.

Recensie: De tijdeters - Rob Geukens

De Tijdeters

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Stan en Stien wonen sinds altijd al op hun berg, waar de tijd lijkt stil te staan. Ze leven er rustig en gelukkig. Maar in de vallei zien ze een toenemende drukte. Op een dag komt er een kleine jongen op bezoek … Of zijn zij misschien reuzen? En dan duiken er plots ook grijze figuurtjes op: de Tijdeters, die aan alles knabbelen en knagen. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • Heerlijk duurt het langst - Jill Mansell

 • De laatste toevlucht - Marissa Stapley

 • Win vrijkaartjes voor de Huishoudbeurs 2012!

Zoek in artikelen