• onze waardering

De geheimen van Schatterdam 3: Maanvonk - Roel Verheggen RECENSIE

Recensie: De geheimen van Schatterdam 3: Maanvonk - Roel Verheggen

Sterre heeft regelmatig nachtmerries. In haar nachtmerries hoort ze een stem om hulp roepen. Ze vraagt zich af of het haar papa zou kunnen zijn? Ze heeft namelijk al enkele jaren niets meer van hem gehoord. Of is het iemand anders?

Samen met Mees, Noa en Ali, de nieuwe vluchteling uit haar klas, komt Sterre meer te weten over de geheimzinnige stem. Bovendien ontdekt ze dat er een nog veel groter geheim schuilgaat in de bossen van Schatterdam...

Maanvonk is het derde deel in de serie De geheimen van Schatterdam, geschreven door Roel Verheggen. In het eerste deel maken we kennis met Noa, een jongen die 's nachts het bezoek krijgt van Griebel. In het tweede deel focust Verheggen op Mees, de jongen die Noa in het eerste deel pestte. Hij krijgt mysterieuze briefjes van Vlievlug, een meisje met gouden haren. In het derde deel, Maanvonk, is Sterre het hoofdpersonage. Zij zit in dezelfde klas als Noa en Mees die in de eerste twee delen van de serie reeds voorkwamen. In haar dromen hoort Sterre steeds een mysterieuze stem die om hulp roept. Wanneer Sterre op een dag wakker schiet, moet ze aan haar vader denken. Haar ouders zijn gescheiden en ze heeft haar vader al heel lang niet meer gezien. Naarmate het verhaal vordert, kom je meer te weten over hem.

Op school maken we kennis met Ali, de jongen die uit Syrië gevlucht is en in Schatterdam is komen wonen. Hij wordt al snel bevriend met Sterre. Het hoofdstuk waar Sterre op bezoek gaat bij Ali thuis is bijzonder mooi neergeschreven. Je krijgt er een mooi beeld over de hechte band die Ali met zijn familie heeft en hoe ze, ondanks dat ze moesten vluchten, er toch het beste van maken.

Centraal in dit derde deel staat de zoektocht naar Maanvonk. Sterre en Mees gaan naar het bos met de schatkaart die Mees gekregen had van Vlievlug in het tweede deel. Datzelfde bos komt namelijk voor in de vreemde dromen die Sterre heeft. Via informatie die Noa en zijn opa hebben, komen ze meer te weten over een weeshuis lang geleden.

Roel Verheggen neemt je in Maanvonk mee op een spannende ontdekkingstocht. Via korte hoofdstukken en telkens nieuwe elementen weet hij het verhaal spannend te maken en je nieuwsgierigheid op te wekken.

De zwart-wit illustraties in Maanvonk, boordevol details, zijn opnieuw van de Taiwanese Yuhan Lin. Ze weet de emotie en angst mooi weer te geven via haar illustraties en deze passen perfect bij het verhaal.

Roel Verheggen wekt op het einde van het verhaal je nieuwsgierigheid extra op door te eindigen met een cliffhanger. Zeer benieuwd dus naar deel 4, Zilverwind, waar de ontknoping over De geheimen van Schatterdam zal plaatsvinden...

Maanvonk is het spannende derde deel uit de serie De geheimen van Schatterdam over sterk in je schoenen staan en keuzes maken in je leven. Voor moedige lezers vanaf 8 jaar!

Recensie: De geheimen van Schatterdam 3: Maanvonk - Roel Verheggen

De geheimen van Schatterdam 3 - Maanvonk

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  ‘Help me, Sterre!’ Die drie woorden hoort Sterre iemand in haar dromen fluisteren. Zou het papa zijn? Ze heeft hem al een paar jaar niet gezien. Of is het iemand anders? Samen met Mees, Noa en haar nieuwe vriend Ali komt Sterre steeds meer te weten over de mysterieuze stem, over het weeshuis in het bos en over zichzelf. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zij die achterbleef – Jean Kwok

 • Professor Prank - Jozua Douglas

 • De scheepsdochter - Anne Jacobs

 • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

 • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

 • Originele cast keert terug in de 'Lizzie McGuire' reboot

 • De lijst - Yomi Adegoke

 • Recensie: Vier vriendinnen

Zoek in artikelen