• onze waardering

Heart Bones - Colleen Hoover RECENSIE

Recensie: Heart Bones - Colleen Hoover

In haar nieuwe boek, Heart Bones, neemt Colleen Hoover ons mee naar een Texaans schiereiland. Beyah’s moeder is overleden aan een overdosis en om de tijd te overbruggen voor ze naar  de universiteit kan, moet ze bij haar vader gaan wonen. Een vader die ze nauwelijks kent en die ook niets van haar weet. Ze komt terecht in een totaal nieuwe wereld, waar bijvoorbeeld honger niet bestaat. Het kost haar moeite om aan te passen, maar al snel bouwt ze een band op met de mensen om haar heen. Met name Sampson, die heel mysterieus is, oefent een enorme aantrekkingskracht op haar uit. Kan dit meer worden dan een vakantieliefde?

Hoofdpersonage Beyah is twintig en heeft nog maar weinig geluk gekend in het leven. Dat voel je op elke pagina, niet zozeer het verdriet, maar eerder de boosheid. Daarbij komt nog eens de gedrevenheid van het meisje om haar eigen lot te verbeteren, en zo borrelen er heel veel emoties onder de oppervlakte. De nevenpersonages doen in Beyah’s bijzijn al snel vlak aan, maar dat komt misschien met name door haar scherpte. Je leert de personages wel kennen in Hartenbreker, maar het blijft vrij oppervlakkig en de karakters blijven wel in hun eigen patroon dat vastgesteld wordt bij hun kennismaking. Jammer, want er lagen zeker kansen om daarmee een stukje dieper te gaan. Samson is de grote tegenhanger van Beyah en bij hem komt de grootste verrassing vandaan. Alhoewel, het mysterie wordt zo opvallend in stand gehouden dat je wel aanvoelt dat daar iets achter zit.

Colleen Hoover’s schrijfstijl is, zoals in al haar boeken, zeer vlot leesbaar. De conversaties zijn levendig en bouwen de personages mede op. Het woordgebruik is eenvoudig, maar volwassen genoeg om met plezier door een breed publiek gelezen te worden. De stijl is consistent doorheen Heart Bones, evenals het tempo en de plot. Er zit nergens een echte dip en de verschillende scènes volgen elkaar natuurlijk op, al roepen ze heel andere emoties op. Het tempo ligt soms eerder wat aan de hoge kant, alsof er snel over iets heen gepraat wordt, maar dat past wel bij de insteek van Hoover en is niet storend. Er zijn voldoende entertainende elementen in het verhaal om je daar niet op te laten afknappen.

Er komen veel thema's aan bod, al staan eenzaamheid en alles wat te maken heeft met de opvang rondom verwaarloosde kinderen centraal. De thema's worden aangestipt en verwerkt in het verhaal, maar je mag er daarna als lezer mee doen wat je zelf wil. Hoover melkt het niet uit en dat komt toch door het hogere tempo dat ze aanhoudt. Wat ze wel doet, is het uitvergroten van de situaties. Hierdoor komen bepaalde scènes wat overweldigend over en rommelt het wat met de geloofwaardigheid. Er is een dunne lijn tussen emotionele impact bij de lezer genereren en sensatie zoeken. 

Natuurlijk zitten er heel wat clichés verwerkt in Heart Bones, maar dat zal de fans niet tegenhouden om van dit boek te smullen. Romantiek en drama gaan hand in hand bij Colleen Hoover, zoals ze ook al bewees in haar bestseller It ends with us. Strikt genomen valt dit boek eerder onder New Adult, maar zowel jongere als oudere doelgroepen zullen meeleven met Beyah. Je wenst haar het allerbeste toe en haar leven is zo interessant dat je aan het boek gekluisterd zit om te weten hoe het afloopt. Is het een verhaal waar je nadien nog vaak aan gaat denken? Vast niet, daarvoor gaat Hoover in Hartenbreker niet genoeg de diepte in. Ze blijft het te netjes houden en strijkt de opduikende rimpels direct glad, net zoals Beyah dat ook steeds probeert te doen in haar leven. Het ideale plaatje bewaren, koste wat kost.

Recensie: Heart Bones - Colleen Hoover

Heart bones

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Na de dood van haar moeder heeft de achttienjarige Beyah geen andere keuze dan tijdelijk bij haar vader in te trekken. De vader die ze nauwelijks kent en die op een schiereiland voor de kust van Texas blijkt te wonen. Beyahs leven bestond uit armoede en verwaarlozing, maar nu komt ze in een wereld van de rich and famous terecht. Een wereld die zo anders is dan de hare. Maar als ze Samson ontmoet, blijkt dat geld een van de weinige dingen is die ze niet gemeen hebben. Is hun liefde meer dan een vakantieliefde?

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

Gerelateerde artikelen

 • Soul fire

 • Hete pepers - Jeroen Hazebroek

 • Recensie: Notenkraker

Zoek in artikelen