• onze waardering

Kluizenaar - Terrence Lauerhohn RECENSIE

Recensie: Kluizenaar - Terrence Lauerhohn

Een verlaten dorp, twee mensen met ieder hun eigen verhaal. Wanneer ze achter elkaars bestaan komen volgt een jacht naar de ander. Beide zijn bereid hun grenzen te overschrijden. En dan komt de gemeente ook nog eens langs om een duit in het zakje te doen, weet Bertrand al deze mensen op afstand te houden?

Terrence heeft een fijne simpele en beeldende schrijfstijl. Dat laatste is in sommige gevallen niet altijd heel erg fijn, hierover later meer. Kluizenaar heeft een trage start waarin veel gebruik gemaakt wordt van verschillende sprongen in de tijd. Dit zorgt voor een achtergrond voor het verdere verhaal. De schrijfstijl is fijn waardoor je het verhaal redelijk gemakkelijk weg kunt lezen. 

Kluizenaar heeft twee hoofdpersonages. Bertrand, de kluizenaar die alleen in het dorp woont en de vrouw. Door het verhaal heen kom je wel achter de identiteit van de vrouw, maar dit is pas richting het einde van het verhaal. Hierdoor heb je als lezer veel vragen rondom haar identiteit en haar status. Wie is zij, is ze helemaal bij haar verstand met al die verschillende stemmen in haar hoofd en wat is dat met haar black-outs? Er is in het verhaal ook geen verificatie van andere personages over haar waardoor je pas tegen het einde van het verhaal erachter komt wie zij is. 

Het verhaal van Kluizenaar is niet voor iedereen. Het verhaal kent soms hele lugubere en vieze details die dankzij Terrence zijn beeldende schrijfstijl heel erg goed beschreven zijn. Echter, als je hier niet tegen kunt, is dit geen boek voor jou. Daarnaast zit er een ongrijpbaar deel in het verhaal. Door de hallucinaties en de onduidelijkheid over het vrouwelijke personage weet je als lezer op een gegeven moment niet meer wat je wel en niet kunt vertrouwen en moet denken. 

Al met al is Kluizenaar goed geschreven met een vlotte en beeldende schrijfstijl. Echter is het verhaal ongrijpbaar met veel hallucinaties. Voor mensen die van horror en gruwelijkheden houden is het allicht het perfecte verhaal. Als je daar niets mee hebt moet je het boek echt niet oppakken. Omdat het een boek is wat de lezers zo verdeeld, krijgt het dan ook maar twee hartjes.

Recensie: Kluizenaar - Terrence Lauerhohn

Kluizenaar

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hoe sterk is het geweten? Twee mensen in een verder verlaten dorp. Hij verbergt een beest in hem, zij hoort stemmen die haar bevelen. Allebei verafschuwen ze geweld. Allebei zijn ze echter bereid grenzen te overschrijden om zichzelf te kunnen zijn en te blijven. Hun paden kruisen elkaar op het tijdstip dat hij zijn innerlijke beest niet langer beteugelt. Een hevige, soms hallucinante jacht op elkaar is het gevolg.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zij die achterbleef – Jean Kwok

 • Professor Prank - Jozua Douglas

 • De scheepsdochter - Anne Jacobs

 • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

 • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

 • Handboek voor historiehoppers: De middeleeuwen - Jonathan W. Stokes

 • Bobbi viert Sinterklaas - Ingeborg Bijlsma & Monica Maas

 • De After sequel 'After We Collided' is onderweg

Zoek in artikelen