• onze waardering

Stad vol geesten - V.E. Schwab RECENSIE

Recensie: Stad vol geesten - V.E. Schwab

Victoria Schwab heeft al enkele bestsellers op haar naam staan, waaronder Het onzichtbare leven van Addie LaRue. Ze schrijft voor jong en oud en dat is goed te merken aan haar oeuvre. Stad vol geesten, het eerste boek van een fantasy-serie voor tieners, verscheen oorspronkelijk al in 2018, maar heeft tot nu moeten wachten op een vertaling.

Cassidy Blake kan geesten zien. Haar beste vriend Jacob is zelfs een geest! Het ironische is dat haar ouders geobsedeerd zijn door geesten, maar er zelf geen kunnen zien en haar dus eigenlijk niet geloven als ze hen vertelt over haar vriend. Cassidy’s ouders zijn bekend als The Inspecters, een soort spokenjagers, en nemen haar mee als ze in Edinburgh hun nieuwste tv-show gaan opnemen. Deze stad, vol geesten, leert Cassidy meer over haar gave, maar ook dat ze niet onaantastbaar is. Gelukkig maakt ze een nieuwe vriendin, Lara, die haar kan helpen.

Stad vol geesten is een heel leuk jeugdboek. Alle ingrediënten zijn aanwezig en voldoende gebalanceerd om het geheel smakelijk te houden. Cassidy is een vrij neutraal hoofdpersonage. Haar gave om geesten te zien is natuurlijk heel bijzonder, maar qua karakter is ze heel geloofwaardig en daardoor ook heel herkenbaar voor de doelgroep. Haar gedachten en acties zijn goed te volgen, al zijn ze een fractie impulsief soms. Daardoor zie je als lezer al heel snel de valkuilen aankomen. Aangezien het de start is van de serie rond Cassidy Blake, leren we het personage kennen én leert zij zichzelf ook beter kennen. De ouders van Cassidy zijn een heel grappige factor in het verhaal. Alhoewel ze vlak en karikaturaal zijn, leveren ze zoveel positieve vibes, dat je van hen gaat houden.

Echt spannend is het niet, en dat komt deels ook door voorgenoemde voorspelbaarheid. Er zitten zeker griezelmomenten in het boek, die het verhaal boven het gemiddelde uit tillen, maar het wordt niet nagelbijtend spannend. Wat niet wegneemt dat je je niet hoeft te vervelen, want Cassidy is continu in beweging. De scènes duren nooit erg lang en houden een hoog tempo aan, misschien speelt dat ook nog een rol in de  spanningsboog.

De setting van Stad vol geesten is allesbepalend. Edinburgh lijkt geen hippe plek voor een boek, maar in dit geval is het uiterst goed gekozen. De stad herbergt heel veel geschiedenis en die wordt op een hele leuke manier verweven door het verhaal. Het is mooi om de stad van verschillende kanten te bekijken en te zien hoe folklore en bijgelovigheid zijn oorsprong vindt. Je waant je als lezer niet midden in het digitale tijdperk, en toch is het geheel modern. Dat heeft Schwab perfect met elkaar weten te combineren.

Het thema dat het meest duidelijk aan bod komt is sterfelijkheid. Een groot en zwaar thema en dat is op sommige bladzijden goed te merken. Je kan er als lezer zelf mee doen wat je wil. Op sommigen zal het een droevig effect hebben, maar dat lijkt niet het hoofddoel van de auteur. Ze gaat er vlot genoeg mee om, zodat je het ook een beetje naast je kan neerleggen. Het is een mooie manier om dit onderwerp  aan te snijden, en misschien zien we er in de volgende boeken nog meer van terug.

Victoria Schwab kan een meeslepend verhaal schrijven en dat doet ze eveneens met Stad vol geesten. Het leest vlot, is mooi op maat voor de ruime (wat jongere) tienerdoelgroep. De stijl en de plot zijn makkelijk volgbaar en storen niet. Misschien was het leuk geweest als de familiekat een wat grotere rol had gekregen, aangezien die verwachting geschept wordt door hem op de cover te plaatsen. In ieder geval is het uitkijken naar de volgende boeken rondom Cassidy Blake en naar welke steden ze ons dan meeneemt.

Recensie: Stad vol geesten - V.E. Schwab

Cassidy Blake 1 - Stad vol geesten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Voor de lezers van Nevermoor van Jessica Townsend, Neil Gaiman, J.K. Rowling en alle lezers van Gallant

  Cassidy Blakes ouders zijn The Inspecters, een (best wel amateuristisch) team spokenjagers. In tegenstelling tot haar ouders die in het duister tasten, kan Cassidy zelf wél geesten zien. Sterker nog, haar beste vriend Jacob is een geest.

  Als The Inspecters besluiten om het behekste Edinburgh in Schotland te bezoeken voor hun nieuwe tv-show, moeten Cassidy – en Jacob – mee. In Schotland is Cassidy omgeven door geesten, die niet allemaal even onschuldig zijn. En als ze Lara ontmoet die ook geesten kan zien, leert Cassidy dat ze een tussenreiziger is. Blijkbaar is het haar taak om ervoor te zorgen dat geesten voor eens en voor altijd achter de sluier blijven die de wereld van de doden scheidt van die van de levenden.

  Cassidy weet nog niet zeker of ze deze nieuwe missie wil aangaan, maar ze weet wel dat de sinistere Rode Raaf die in de stad rondspookt niet in haar wereld thuishoort. Door haar krachten komt Cassidy in een episch gevecht terecht dat door de wereld van de levenden en de doden trekt. Ze zal alles op alles moeten zetten om heelhuids terug te keren en haar dierbaren te redden.

  In de pers

  ‘Moedig en snel van geest; Cassidy is inspirerend en haar relatie met Jacob is teder. Het plot is zeer bevredigend.’ Publishers Weekly

  ‘Schwab is een mooie kennismaking met het genre.’ Algemeen Dagblad

  ‘Schwab schrijft ongeveer even weelderig en verleidelijk als haar boek is vormgegeven. Geef je eraan over, en je bent gegarandeerd een paar uur lang compleet van de wereld.’ VPRO Gids

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Hart van de Duistere - Beau Charlotte

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

 • De enige dochter - A.B. Yehoshua

 • Het Ultimatum - John Grisham

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Uiterste dagen

 • De Grote Tuin - Lola Randl

 • Twitter gaat los op de Netflix romcom 'Falling Inn Love'

Zoek in artikelen