• onze waardering

Dracul - J. D. Barker & Dacre Stoker RECENSIE

Recensie: Dracul - J. D. Barker & Dacre Stoker

Waarom heeft Bram Stoker Dracula geschreven? J. D. Barker, bekend van onder andere de Sam Potter-serie, en Dacre Stoker, familie van Bram Stoker zelf, onthullen dit in Dracul mede op basis van nagelaten notities van Stoker. De roman gaat in op de ware oorsprong van Dracula, zijn schepper en de mysterieuze vrouw die hen verbindt.

Het boek begint in 1854 in Dublin, Ierland. Bram Stoker is nog een kind van zeven en vaak ziek. Zijn ouders hebben Ellen Crone ingehuurd als zijn nanny en zij zorgt voor hem. Zijn zus Matilda is een jaar ouder. In een stadje vlak bij vindt een serie vreemde sterfgevallen plaats. Bram en Matilda realiseren zich dat Ellen zich verdacht gedraagt en vreemde gewoontes heeft. Voor ze haar kunnen confronteren, verdwijnt zij spoorloos. Jaren later keert Matilda terug van haar studie in Parijs. Ze heeft Ellen na al die jaren teruggezien. De nachtmerrie waarvan ze dachten dat die allang voorbij was, blijkt pas net begonnen...

Dracula is een horrorverhaal en ook de quotes op de cover van Dracul moeten je eigenlijk al scherp en alert maken over de aard van dit boek. Het is niet een thriller zoals je die van Barker gewend bent, maar gaat verder. 

Het is wel bijzonder dat graaf Dracula een mysterie blijft dat auteurs en lezers blijft bezighouden. Iets minder dan vijftien jaar geleden heeft Dacre Stoker een vervolg geschreven op het boek van zijn oudoom en nu dus samen met J. D. Barker een horror-thrillerverhaal. Dat Stoker senior aantekeningen heeft achtergelaten die onder andere tot dit boek hebben geleid, spreekt wel tot de verbeelding. In het nawoord achter in het boek besteden de auteurs hier nog nadrukkelijk aandacht aan. 

Het verhaal kent verschillende perspectieven, zoals het dagboek van Bram Stoker, en bestaat uit meerdere delen. Het speelt zich af in verschillende tijden. Geleidelijk kom je steeds meer te weten en denk je het mysterie te gaan begrijpen. De auteurs nemen de tijd en de ruimte en dat heeft geresulteerd in een boek van zo'n vijfhonderd bladzijden. 

De schrijfstijl is mooi en zorgvuldig en het verhaal leest ook vrij vlot. De toon is snel gezet en al aan het einde van de eerste pagina bekruipt je een lichtelijk gevoel van onbehagen. Je moet dus wel van houden van dit genre en niet snel gaan dromen van verhalen die onder je huid gaan zitten. Je moet het wel van je af kunnen zetten zodat je niet tijdens het laatste rondje met de hond voortdurend het gevoel hebt achterom te moeten kijken. Kortom, dit boek is niet ieders kopje thee en het verhaal uitlezen, zeker als je er wat onvoorbereid aan begonnen bent, kan een flinke uitdaging zijn. Als je van het genre houdt, nog los van de vraag hoe je over vampieren denkt, is Dracul absoluut interessant en de moeite waard. 

Recensie: Dracul - J. D. Barker & Dacre Stoker

Dracul

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Ierland, 1854. Bram Stoker, een ziekelijk kind, brengt zijn jeugd door in zijn ouderlijk huis in Dublin. Hij wordt begeleid door zijn zus Matilda en door Ellen Crone, een jonge vrouw die zijn ouders hebben ingehuurd om hem te verzorgen. Terwijl Bram aan bed gekluisterd is, vindt in een nabijgelegen stadje een reeks vreemde sterfgevallen plaats. Al snel realiseren Matilda en Bram zich dat Ellen verdacht gedrag vertoont en er zeer aparte gewoonten op na houdt. Maar voor ze haar kunnen confronteren, verdwijnt zij spoorloos. Jaren later keert Matilda terug van haar studie in Parijs met schokkend nieuws. Ze heeft Ellen na al die jaren teruggezien, en de nachtmerrie waarvan ze dachten dat die allang voorbij was, blijkt pas net begonnen.

    Dacre Stoker en J.D. Barker onthullen op basis van nagelaten notities van Stoker zelf de ware oorsprong van Dracula, zijn schepper en de mysterieuze vrouw die hen verbindt.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Koken met zeewier - Anne Fleur Sanders, Anta Van De Wetering en Bella Thewes

  • De gestolen glimlach – Tom Hillenbrand

  • Dochters van hoop - Maria Nikolai

  • Stinkhond in Parijs - Colas Gutman

  • Tijd droogt alle tranen - Emma Anna

Gerelateerde artikelen

  • Internetgodinnen

  • Recensie: De Paladijnse voorspelling

  • De It Girl 6: Lekker

Zoek in artikelen