• onze waardering

De geschiedenis - Elsa Morante RECENSIE

Recensie: De geschiedenis - Elsa Morante

In De Geschiedenis schetst Elsa Morante (1912-1985) een indringend beeld van het individuele lijden in en als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Ida Ramundo, afkomstig uit een anarchistisch nest en aan moederskant van Joodse afkomst, leidt een leven van triest trekkende treurnis. Wars van seksuele beleving houdt ze aan daden in het volstrekte donker zoon Nino over. Hij raakt eerst in de ban van de fascistische bruinhemd Mussolini en als die hartstocht is uitgedoofd geeft hij zich met hart en ziel aan de partizanen. Ida wordt verkracht door een Duitse soldaat waarna ze negen maanden later Useppe op de wereld zet. De gewelddadige oudste zoon heeft maar één zachte kant en die uit zich in het gevoel voor zijn broertje dat aan epilepsie lijdt. Een moeder die in kommervolle omstandigheden en om uiteenlopende redenen vreest voor het leven van haar kinderen.

In De Geschiedenis plaatst de joodse Moranteje met haar inlevend vermogen in het hoofd van de slachtoffers, voelt hun angsten, ondergaat de siddering bij de wreedheden. Een verhaal dat door het pantser van de ontkenners van de Holocaust moet snijden als een mes door de boter. De gaskamer als enige barmhartige plek in het concentratiekamp Een oorlog met 50 miljoen doden, 35 miljoen gewonden en 3 miljoen vermisten die onherstelbare schade aanricht in het leven van de individuen zoals die in De Geschiedenis voorbij trekken. De vraag hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat de slechtste voorbeelden zoveel sympathisanten voor zich winnen. Een epos dat de kraan van de wanhoop wijd open zet.

Ieder hoofdstuk, gelieerd aan een jaartal in de jongste wereldbrand, wordt ingeleid met de voornaamste feiten in dat jaar. Een boek dat een brug slaat tussen de tijden met een relevantie die nooit aan waarde verliest. Je kunt het alleen schrijven als de beleving van het thema je onder de huid is gekropen en je het uitspreken van de schande over de ontspoorde mens kunt staven met voorbeelden die de fantasie overstijgen.

Morante confronteert op niet te overtreffen wijze met ontwrichting in oorlogsomstandigheden. Hoe honger je ontdoet van menselijke waardigheden. Een verhaal dat je raakt tot in de diepste vezels. Een smeltkroes van emoties. En als de hele wereld tegen je is en je niemand meer kunt vertrouwen, is er een hond als enige kameraad die nooit verzaakt. Ontroerend! Van de vier romans die ze schreef etaleert De Geschiedenis het indringends de literaire capaciteiten van MoranteZe won met haar werken de Premio Strega, de evenknie van onze Libris Literatuurprijs. Een poging om dit te overtreffen heeft iets van een zinloze missie.

Recensie: De geschiedenis - Elsa Morante

De geschiedenis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ida Mancuso is weduwe en woont met haar opgeschoten zoon Nino in Rome. De Tweede
  Wereldoorlog woedt. Op een januarimiddag in 1941 wordt zij verkracht door een Duitse soldaat op doorreis naar het front in Noord-Afrika en zo krijgt Nino negen maanden later een broertje, Useppe. Lang zal het jongetje niet leven, maar zijn korte bestaan is zonnig en betoverend, ondanks de kou, honger en ellende van de oorlog. Zeldzaam vroegrijp als Useppe is, beschikt hij over een dieper inzicht dan de volwassenen, die blind door een van de afschuwelijkste tijden van het verleden strompelen. De geschiedenis gaat over de geschiedenis in de dubbele betekenis van het woord. Elsa Morante vertelt niet alleen over een eenvoudige vrouw, maar ook beschrijft ze hoe simpele, onschuldige mensen door de loop van de tijd worden vermorzeld.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

Gerelateerde artikelen

 • Animatiefilms onder de 10 euro

 • Recensie: Uit de oven

 • Recensie: The Kid Who Would Be King

Zoek in artikelen