• onze waardering

De reis van Grote Panda & Kleine Draak - James Norbury RECENSIE

Recensie: De reis van Grote Panda & Kleine Draak - James Norbury

De zoektocht naar het leven houdt ieder mens wel op een moment bezig. Soms ben je ontevreden met waar je staat en probeer je te veranderen. En soms overmant de storm van het leven je en neemt het al je zicht weg. Ook James Norbury kent dat gevoel. Hij vroeg zich af hoe mooi het zou zijn als hij de reis van verandering of deze zoektocht kon vastleggen in een mooi en sprekend verhaal. De reis van Grote Panda & Kleine Draak werd het resultaat.

Het verhaal is bijzonder. De op het boeddhisme geïnspireerde stijl doet de lezer denken aan van die korte spiegelverhalen, terwijl De reis van Grote Panda & Kleine Draak ook absoluut in het rijtje van De jongen, de mol, de vos en het paard past. Het zijn verhalen die je niet per se van het begin tot eind hoeft te lezen, maar waarvan je soms gewoon een pagina of een quote tot je moet nemen. Dat neemt niet weg dat James Norbury er alles aan heeft gedaan om het verhaal zo goed uit te denken dat het een extra dimensie heeft als je het wel van begin tot eind leest. Alle tekeningen zijn zo opgebouwd dat ze matchen met de gevoelens van Kleine Draak. In zijn nawoord legt James Norbury uit op welke manieren hij met de kleinste details heeft geprobeerd het verhaal te laten overeenkomen met de gevoelens van Kleine Draak, om de lezer zo volledig mee te nemen in dit korte verhaal. 

De Reis van Grote Panda & Kleine Draak heeft geen echte hoofdstukken, maar door de zorgvuldig gekozen, prachtige (!) grafische weergave, die de lezer af en toe dwingt een pauze in te lassen of de tekst op zich in te laten werken, is toch een soort hoofdstukindeling ontstaan. Doordat het verhaal zo ontzettend goed is uitgedacht, voelt het heel intuïtief aan.

Toch vraag ik me na het lezen van dit mooie verhaal (hardop) af op welk moment in het leven van de lezer dit verhaal het beste tot zijn recht komt. Op het moment dat je gelukkig bent, lijkt het misschien iets te ver van je af te staan om de volledige kracht ervan tot je te nemen. Terwijl ik mij ook kan voorstellen dat het verhaal op het moment dat je er echt doorheen zit te belerend kan overkomen. Maar misschien dat deze quote uit het verhaal van De Reis van Grote Panda & Kleine Draak het precies goed verwoord:

Kleine Draak voelde dat Grote Panda hem alleen herinnerde aan iets wat hij diep vanbinnen al wist.

En is dat ook precies hoe je dit boek moet zien. Want op z'n tijd twijfelt iedereen wel eens. En ook als alles je wel voor de wind zou gaan, dwingt je omgeving je soms tot verandering.

Kortom, De Reis van Grote Panda & Kleine Draak is een reis van verandering, maar soms ook gewoon een vriendelijke reminder om je de schoonheid van de wereld en onze zoektocht daarin te laten zien. Als je het verhaal van begin tot eind leest, beland je in een heel intuïtief en krachtig verhaal. Maar soms moet je dit boek gewoon halverwege openslaan en de teksten en tekeningen voor zichzelf laten spreken.

Recensie: De reis van Grote Panda & Kleine Draak - James Norbury

Panda 2 - De reis van Grote Panda & Kleine Draak

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Grote Panda en Kleine Draak hebben lezers over de hele wereld geïnspireerd met hun boodschap van vriendelijkheid, hoop en veerkracht. In dit nieuwe boek gaan de twee vrienden op reis om samen de obstakels van het leven te overwinnen. En hoewel ze vaak verdwalen, kunnen het verkeerde pad en de mooie bezienswaardigheden onderweg hen leiden naar de juiste weg.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

 • De enige dochter - A.B. Yehoshua

 • Het Ultimatum - John Grisham

 • The farm table - Julius Roberts

Gerelateerde artikelen

 • Grown Ups

 • Recensie: Good Omens - seizoen 1

 • Kick off: Leesclub leest Het verlangen naar Mill River

Zoek in artikelen