• onze waardering

Door het grote vuur - Alice Winn RECENSIE

Recensie: Door het grote vuur - Alice Winn

Door het grote vuur is een ontroerend boek over twee jongens aan een Engelse kostschool die hun verboden liefde voor elkaar zien verstoord aan het front in de Eerste Wereldoorlog. De zoektocht naar het grote geluk gaat gepaard met dood en verderf, met verminking van lichaam en geest. Op de helft van de roman raken de twee elkaar kwijt. Is dat voorgoed?

Alice Winn, die zelf diverse Britse kostscholen bezocht, schrijft een roman waarin teerhartigheid en oorlogsgruwel twee uitersten zijn. De jongens laten zich door verhalen van oudere schoolgenoten de oorlog intrekken. Daar verliezen de jonge officieren in een mum van tijd hun onschuld wanneer ze tijdens een eerste patrouille vrienden zien sneuvelen.

Door het grote vuur spaart de lezer niet in de gedetailleerde beschrijving van het oorlogsgeweld. Soldaten als kanonnenvoer in een uitzichtloze loopgravenoorlog. En te midden van al die gruwel moeten twee jonge kerels ook hun persoonlijke worsteling ondergaan.

De auteur beschrijft het op indringende wijze, sleurt je mee in een stroom van emoties. Kan echte liefde de weerzin van een half weggeschoten gezicht overwinnen? Wat doet het met een homoseksueel als hij om een ontsnapping te laten slagen liefde voor een jonge secretaresse van een bevelvoerder veinst en haar belangrijke stukken laat stelen? Winn trakteert op een plot zonder weerga. Epos waar je geen afstand van kunt nemen, dat je raakt en deelgenoot maakt.

Een soort pendeldienst tussen de jaren op een internaat en die aan het front met interessante dwarsverbanden. Het verhaal laat je proeven van hechte kameraadschap die door niet door gifgas, een bajonet, kogel of granaat kan worden weggeschoten. Maar om daar achter te komen wacht de hoofdpersonen een loodzware beproeving.

Door het grote vuur kweekt ook begrip voor verbittering aan de horizon, wanneer niet begrijpende relaties met hun goedbedoelde adviezen de zin om het leven te vervolgen nog een aantal centimeters dieper de bodem in laten slaan. Anders gezegd: je kunt dat wat de oorlog met een mens doet alleen begrijpen als je zelf aan het front doodsgevaar met regelmaat in de ogen hebt gekeken, beschaving in moest ruilen voor primitief geweld en het recht uit de loop van een kanon zag komen.

Een verhaal met veel onverwachte wendingen en aanhoudende spanning. Het laat je achter in gepeins. Een aansprekend debuut van een auteur die groot inlevingsvermogen aan de dag legt en dat bovendien in rake bewoordingen omzet.

Recensie: Door het grote vuur - Alice Winn

Door het grote vuur

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De gehavende skeletten van bomen staken spits af tegen het heldere sterrenlicht in Niemandsland. Van tijd tot tijd liet de hemel een glimp van ongewone schoonheid zien. De mannen schreven erover in hun brieven aan het thuisfront, ze beschreven de zonsondergang heel gedetailleerd, alsof er aan het oorlogsfront alleen maar karmozijnrode wolken en gouden lichtstralen met sterrenstof te zien waren.

  Het is 1914, en de oorlog in Europa zal de levens eisen van duizenden jonge mannen aan beide kanten van de strijd. Het front voelt echter nog ver weg voor de jongens op een kostschool op het Britse platteland. Door de berichten in The Preshutian, de schoolkrant, worden ze wel geïnformeerd over hun oudere schoolgenoten die zijn verwond of gesneuveld; die heroïsche sterfgevallen doen de oorlog alleen maar spannender lijken.

  De half-Duitse Henry Gaunt voert ondertussen zijn persoonlijke strijd: een allesverterende maar geheime verliefdheid op zijn beste vriend, de charmante Sidney Ellwood. Hij heeft geen idee dat die gevoelens wederzijds zijn. Als Gaunts familie hem onder druk zet om officier te worden in het Britse leger, en zo het gezin te beschermen tegen de anti-Duitse haat, meldt Gaunt zich hals over kop aan. In ieder geval lijkt hij zo aan zijn gevoelens voor Ellwood te kunnen ontsnappen. Maar zijn vriend, gekweld door de angst dat Gaunt iets gaat overkomen wat hemzelf bespaard zal blijven, besluit hem te volgen. Aan het front haalt de harde realiteit van de loopgravenoorlog hen snel in.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

 • De roep van de raaf - Mercy Ngeno

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: De verloren dochter

 • Recensie: De lekkerste taart

 • Gebroken adem - Latoya Morris

Zoek in artikelen