• onze waardering

Het web van de keizer - Steve Berry RECENSIE

Recensie: Het web van de keizer - Steve Berry

Het web van de keizer, van Steve Berry, vertelt het verhaal van twee Duitse verkiezingskandidaten die de strijd aan gaan voor het bondskanselierschap. Het blijkt een strijd waarin alle mogelijke middelen worden ingezet om de ander in een kwaad daglicht te stellen. Een van die middelen bestaat uit onderdelen uit het Duitse oorlogsverleden en de grote rol die dat nog altijd speelt in de huidige Duitse samenleving.  

Nadat de Duitse kanselier, Marie Eisenhuth, de hulp van Danny Daniëls (oud president van de Verenigde Staten) inschakelt, raken Cotton Malone en Cassiopeia Vitt betrokken bij een zoektocht naar de waarheid over het verleden van beide kandidaten. Het wordt een zoektocht met vele puzzelstukjes die Cotton en Cassiopeia heel de wereld over jaagt. Uiteindelijk gaat het allemaal om de gebeurtenissen van één historische, noodlottige dag: 30 april 1945. Berry spreekt in zijn verhaal een aantal van de meest gestelde vragen over het verleden aan: Zijn Adolf Hitler en Eva Braun wel echt omgekomen in de Führerbunker? Heeft Martin Bormann, Hitlers vertrouweling, weten te ontsnappen en overleven na WOII? Waar zijn alle nazirijkdommen naartoe verdwenen in de nadagen van WOII?   

Het duurt behoorlijk lang totdat de spanning in Het web van de keizer daadwerkelijk op gang komt. Dat heeft vooral te maken met de verschillende verhaallijnen en namen, die in het begin best wel verwarrend zijn, waardoor je enorm scherp moet blijven tijdens het lezen. Anderzijds brengen de verschillende verhaallijnen en personen wel een goede dynamiek in het verhaal. Deze dynamiek zorgt ervoor dat de lezer soms al meer weet dan de personages in het verhaal, wat ervoor zorgt dat je mee wilt denken om het mysterie te ontrafelen. Echter, moet je wel blijven opletten om niet verstrikt te raken in het web dat door Berry wordt gesponnen.

Ondanks dat de personages flink wat te verduren krijgen, is er van karakterontwikkeling nauwelijks sprake. Behalve wat oppervlakkige informatie over het werkverleden en de relaties tussen de personages komen we over hen eigenlijk maar heel weinig te weten. Dit is jammer, want hierdoor blijft ook de band tussen de lezer en de hoofdpersonen aan de oppervlakkige kant, waardoor het ook lastiger is om echt te worden meegezogen door het verhaal. Wel wordt de lezer aan het einde van het boek verrast door een grootse keuze van de kant van Duitse kanselier Eisenhuth, die je doet wensen dat wendingen als deze veelvuldiger in het boek waren verwerkt. 

Naarmate meer geheimen worden geopenbaard, vallen steeds meer stukjes van de gigantische puzzel op hun plek en wordt het verhaal steeds makkelijker leesbaar. Het boek is vol van avontuur en speurwerk, wat maakt dat het verhaal in zijn geheel redelijk vlot leest. Het verhaal bouwt op een constante speculatie rondom waargebeurde verhalen die zijn gekoppeld aan het Duitse verleden. Feiten worden hierbij afgewisseld met een stevige dosis fictie. Hierdoor wordt Het web van de keizer heeft een sterke historische achtergrond, ook leuk dus voor zij die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, maar van een thriller, zoals het boek wordt geclassificeerd, is hierdoor niet echt sprake. Wel wordt nodige speurwerk van de hoofdpersonen afgewisseld met af en toe een ontploffing, beschieting, of neerstortend vliegtuig, waardoor het verhaal genoeg spanning bevat.  

Hoewel behoorlijk voorspelbaar, weet Berry de aandacht tot het einde vast te houden, waardoor het boek een interessant web vormt om in verstrikt te raken.   

Recensie: Het web van de keizer - Steve Berry

Cotton Malone 16 - Het web van de keizer

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Twee kandidaten strijden om kanselier van Duitsland te worden. Ze liggen op ramkoers en alles draait om de gebeurtenissen van één noodlottige dag: 30 april 1945. Zijn Adolf Hitler en Eva Braun inderdaad omgekomen in de Führerbunker? Heeft Martin Bormann, Hitlers vertrouweling, weten te ontsnappen? Waar zijn de nazirijkdommen naartoe verdwenen in de nadagen van WOII ? De antwoorden zullen niet alleen bepalen wie de strijd wint, maar ook het lot van Europa. Cotton Malone ontdekt de waarheid over Hitler, Braun en Bormann. Onthullingen die het mysterie blootleggen dat bekendstaat als Het web van de keizer…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Sleutel tot de wijsheid - Nora Roberts

 • Recensie: De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene steen I 4 hartjes

 • Johanna Mo - Het donkere woud

 • Niki - Christos Chomenidis

 • Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023: dit is de top 3

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Blauwe maan

 • De kleine theewinkel in Tokio - Julie Caplin

 • Ootje in het verkeer - Lizette de Koning & Natascha Stenvert

Zoek in artikelen