• onze waardering

Voel - Marcel Vaarmeijer RECENSIE

Recensie: Voel - Marcel Vaarmeijer

Emily is een Amsterdamse tiener die niet altijd een gemakkelijk leven heeft gehad. Misbruik, gescheiden ouders en niet altijd een fijne buurt om in te wonen. Middenin de drama van haar leven ontmoet ze Ducky, een meisje die bij haar op school zit. Ze worden beste vriendinnen en er ontstaan diepere gevoelens wanneer ze er samen voor kiezen om weg te lopen en een nieuw avontuur aan te gaan. 

Voel gaat over Emily, een tiener die bezig is met eindexamens en haar eigen problemen kent in haar leven. We leren Emily als lezer goed kennen doordat het verhaal vanuit haar perspectief wordt voorgedragen. Ook leren we over haar geschiedenis door middel van flashbacks. Emily heeft niet altijd een fijne jeugd gehad en dat zie je ook in haar huidige leven. Haar relaties met familieleden zijn slecht en ze heeft eigenlijk niet veel vrienden, behalve Ducky. Haar relatie met Ducky is niet helemaal gezond door de manier waarop Emily Ducky aanbidt. Richting het einde van de reis komen Emily en Ducky daar zelf ook achter. Je leeft als lezer erg mee met Emily en hoopt dat ze gelukkig is.  

Voel kent redelijk volwassen thema's maar sluit goed aan bij een klassiek Young adult boek. Thema's die naar voren komen zijn bijvoorbeeld coming-of-age, eerste liefde en op eigen benen leren staan. Deze komen duidelijk naar voren in de relatie tussen Emily en Ducky en hun keuze om naar Zweden te vertrekken. Sommige van deze thema's zullen voor de doelgroep heel erg herkenbaar zijn. 

Marcel Vaarmeijer heeft het verhaal op een fijne manier neergezet. Het taalgebruik past goed bij de doelgroep maar is niet erg diepgaand. Hierdoor blijft het verhaal soms wat oppervlakkig en lijkt het soms wat meer op een samenvatting dan een verhaal. Voel is vlot geschreven waardoor het gemakkelijk te lezen is, ook dit past weer goed bij de doelgroep. Het einde van het verhaal voelt echter onaf. Ducky en Emily lijken weer terug bij af te zijn, wat ook omschreven wordt in het verhaal: "We waren weer twaalf en dertien." "We waren het altijd geweest en zouden het altijd blijven." Er komen hierdoor veel vragen naar boven over de ontwikkeling van Emily en Ducky, hebben ze die wel gehad? Daarnaast blijf je zitten met vragen over waar ze nu naartoe gaan en of het wel goed gaat komen met ze. 

Voel van Marcel Vaarmeijer is een echt Young adult verhaal met bijpassende thema's. Het verhaal is fijn neergezet en je leert Emily als hoofdpersonage goed kennen. Helaas is het verhaal soms wat oppervlakkig en voelt het einde onaf. Om deze redenen krijgt het verhaal drie hartjes.

Recensie: Voel - Marcel Vaarmeijer

Voel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Emily woont met haar moeder en broers in een Amsterdamse volksbuurt. Als ze na een ruzie met haar moeder van huis wegloopt, trekt ze in bij haar verslaafde, excentrieke hartsvriendin Ducky, op wie ze heimelijk verliefd is. Wanneer de liefde wederzijds blijkt te zijn, besluit Ducky een nieuw leven te beginnen in Zweden. Emily is bang, maar ze gaat mee. Is hun band sterk genoeg om dit avontuur te doorstaan? En zullen hun problemen in het nieuwe leven voorgoed verdwijnen? Een vlucht uit de rauwe werkelijkheid, een zoektocht naar geluk en geborgenheid. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het genesisproject - Mascha Heijmans

 • De weesmeisjes - Gerda van Wageningen

 • Tot de dood ons scheidt - Malin Stehn

 • Stromend graf - Robert Galbraith

 • Get fit - Frederique Ypenburg & Wendy De Vries

Gerelateerde artikelen

 • Justyn Edwards - De grote vossenbuit

 • Wakker - Ingrid Oonincx

 • Van hel tot hemel

Zoek in artikelen