• onze waardering

Brief aan Isaac - Shari J. Ryan RECENSIE

Recensie: Brief aan Isaac - Shari J. Ryan

In de historische roman Brief aan Isaac van Shari J. Ryan haalt een Poolse arts zich de woede van zijn Joodse vrouw en dochter Sofia op de hals als hij geen weerstand biedt aan de kampbeulen in Auschwitz die zijn medische kennis nodig hebben om daar hun verachtelijke praktijken mee te ondersteunen. Die gevoelens van haat worden met de dag sterker als vrouw en dochter zien wat zich afspeelt rond hun woning. Gevangenen worden onder erbarmelijke omstandigheden met hun uitgemergelde lichamen gedwongen tot inspanningen die ze niet kunnen overleven. De martelingen, het gevoelloos doden, grijpen de vrouwen bij de keel. Hoe kan een man en vader zijn medewerking geven aan zulke waanzinnige bestialiteit.?.

Als ze Isaac, één van de jonge slachtoffers met groot gevaar voor eigen leven in huis nemen en kampbewakers misleiden breekt het besef door dat de dokter zich opoffert om hun levens te sparen. Totdat de geprivilegieerde status van het gezin wordt opgeheven en een genadeloze afloop zich aandient.

Een nieuwe aanklacht van Shari tegen de barbaarse uitglijder van de mensheid in de Tweede Wereldoorlog. Het lot van twee voorouders, die de Holocaust weliswaar overleefden maar de verschrikkingen ervan die op zich zegen inwerken, zijn haar drijfveer. Je weet als lezer voordat je aan dit boek begint wat zich in grote trekken in concentratiekampen afspeelde. Brief aan Isaac brengt dat op indringende wijze binnen. Het degenereren van zoveel lieden die hun verstand verloren en zich overgaven aan gruwelijkheden die niet voor mogelijk werden gehouden. Vernedering tot in de vijfde graad

Een kind dat haar ouders verliest, een knuffeldier als laatste bezit in een ton moet gooien en vervolgens haar onschuld ziet weggenomen door mannen met krankzinnige denkbeelden. De auteur boort het totaal aan kennis en kunde, in combinatie met groot inlevingsvermogen aan om de ontmenselijking van WO 2 voor de Joodse mens op schrift te stellen. Wat het doet met gezinnen, met het individu.

Een schokkend epos, waarin angst en verdriet zich opstapelen, de spanning van de ene naar de andere bladzijde overslaat. Het zet je naast de personen die het moeten ondergaan, maakt je samen met hen verdrietig en opstandig.Net als in eerdere romans over deze zwarte bladzijden in onze geschiedenis haalt Ryan het wezenlijke van de oorlog naar boven.

Brief aan Isaac is ook het verhaal over de risico’s die jonge mensen nemen als de liefde op het spel staat. Wie werkelijk iets van de inslag van het kwaad op onschuldige, weerloze slachtoffers wil begrijpen bewijst zichzelf een dienst door dit boek te lezen. Het levert je de impact op van wat oorlogen aanrichten, de ziel ontwrichten en het slechtste in de homo sapiens naar boven brengen. Je begint er aan en moet jezelf toe dwingen om geen maaltijd over te slaan.

Recensie: Brief aan Isaac - Shari J. Ryan

Brief aan Isaac

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Prachtige WOII-roman over hoop in duistere tijden
   

  1941, Auschwitz. In het door de nazi's bezette Polen kan Sofia haar vader niet in de ogen kijken. Hoewel Sofia en haar moeder Joods zijn, heeft hij ervoor gekozen om als dokter voor de SS te werken. Ze kan hem niet vergeven, zelfs niet als de afspraak was gemaakt om hun levens te sparen.
  Isaac, een gevangene in Auschwitz, moet van zonsopgang tot zonsondergang op het land van een boerderij vlak bij het kamp zwoegen. Elke ademhaling voelt alsof het Isaacs laatste zou kunnen zijn, dus wanneer hij een oogverblindend mooi meisje uit het raam van de boerderij ziet turen, denkt hij dat hij droomt.
  Sofia riskeert haar leven om een brief naar Isaac te smokkelen. Deze geheime uitwisseling leidt tot een ontsnapping die onmogelijk had moeten zijn - en naar een onvergetelijk liefdesverhaal.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Weekend weg wandelgids - Claudia Straatmans

 • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

 • De Sneeuwkoningin - Bette Westera & Aida de Jong

 • De wake-up call - Beth O'Leary

 • De Griekse dochter - Soraya Lane

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Paper towns

 • Recept: zelf macarons maken

 • Onder de vlier - Mary Schoon 

Zoek in artikelen