• onze waardering

Midden Oosterse salades - Shuki Rosenboim RECENSIE

Recensie: Midden-Oosterse salades - Shuki Rosenboim

Het kookboek Midden-Oosterse salades is geschreven door Shuki Rosenboim en Louisa Allan. Deze twee hebben elkaar ontmoet als huisgenoten, zij hebben hier samen dips te gaan verkopen. Dit is klein begonnen maar zij hebben nu een falafelzaak, Very Good Falafel in Brunswick. Zij houden hun prijzen laag zodat iedereen kan genieten van hun lekkernijen. Het doel van dit boek is om er voor te zorgen dat mensen elke dag lekker kunnen eten. Daarom vind je in het boek over het algemeen ook geen dure of moeilijk verkrijgbare ingrediënten. Af en toe moet je naar een speciaalzaak, maar de rest kan je gemakkelijk vinden in de gewone supermarkt.

Het kookboek Midden-Oosterse salades bevat seizoensalades en gerechten om te delen. Dit laatste wordt al direct duidelijk als je de omslag van het boek ziet. Er wordt een salade met mooie kleuren door gegeven aan een ander iemand die ook aan tafel zit. Het boek is onderverdeeld in hoofdstukken die overeenkomen met de 4 seizoenen, elk seizoen heeft een eigen hoofdstuk. Daarnaast vind je nog een hoofdstuk met bijgerechten en smaakmakers. Bij de start van elk hoofdstuk staan op het voorblad al de namen van de salades, zo kan je duidelijk zien wat je kan verwachten.

In Nederland kennen wij toch vooral salades waarbij de basis uit sla bestaat. Dit boek leert je dat er nog veel meer mogelijkheden zijn en er veel producten zijn die je in een salade kan verwerken. Door de indeling in seizoenen word je ook echt verrast door salades die bij dat seizoen passen. Zelf zou je er niet snel aan denken maar voor de wintersalades heb je dan een gevulde pompoen of andere gevulde groenten uit de oven of een salade bereid met aardappel.  

De foto’s in het kookboek zijn allen erg kleurrijk, er zijn natuurlijk vele foto’s van mooie smaakvolle salades maar ook van het bereiden van de salade, de ingrediënten en de omgeving waar de ingrediënten vandaan komen. Het zijn spontane foto’s die zijn gemaakt, je ziet dat er met passie en plezier een salade wordt gemaakt. De foto’s zien er niet ‘gemaakt’ uit en je wordt op deze manier helemaal meegenomen in de bereiding van een salade. Je hebt echt het gevoel of je bij hen in de keuken staat en wordt uitgenodigd mee te kijken en mee te helpen. De kleuren van de gerechten en het servies zijn zo mooi dat je zelf bijna ook andere borden wil gaan kopen. De kleuren passen allen zo goed bij elkaar.

De recepten uit Midden-Oosterse salades zijn goed te maken voor iedereen, er zijn niet veel ingrediënten nodig en je hoeft ook niet heel veel verschillende winkels af om alle producten in huis te halen. Soms is er een speciaal ingrediënt nodig, maar deze kan je dan ook weer in andere salades gebruiken. Je moet alleen bij het kiezen van een gerecht wel even rekening houden met het seizoen aangezien je vaak seizoensproducten nodig hebt. Boven elk recept staat een kort verhaaltje dat te maken heeft met de herkomst van de salade of over een gebruikt ingrediënt. Er wordt duidelijk bovenaan de ingrediëntenlijst aangegeven voor hoeveel personen het gerecht bedoeld is. de bereidingstijd wordt niet aangegeven. Je bent vaak niet veel tijd kwijt aan de bereiding.

Fattoush met watermeloen

Deze salade komt uit het hoofdstuk zomer en de zomer proef je ook in de salade. In het verhaaltje staat geschreven dat fattoush gewoonlijk met tomaten wordt gemaakt, maar voor deze zomersalade is watermeloen juist echt heel erg passend. De smaken mengen goed met elkaar, je vindt van elke smaak wel iets terug, een pittig radijsje, de zoete watermeloen en dan nog het zuurtje van de citroen. De combinatie is erg goed en dit is zeker een blijvertje op het menu. Je kunt hem eten als lekker fris tussendoortje of serveren bij een picknick of barbecue. Er gaat ook pitachips in, deze maak je zelf door een pitabroodje in stukken te scheuren en vervolgens te bakken. Deze is echt onwijs lekker en eigenlijk al een snack op zich. Hij moet in de salade, hopelijk is er nog voldoende over want ik had er al van gegeten voordat hij in de salade ging. In de salade wordt deze chips een beetje sompig door de natte watermeloen. Doe deze er dus echt op het allerlaatste moment pas door.

Komkommer, dadels, pistachenoten

Ook deze salade komt uit het hoofdstuk zomer, deze is juist door de komkommer weer erg fris. De smaken zijn echt heel erg lekker, de hoeveelheid viel alleen wel wat tegen. Het is erg weinig salade voor 4 personen. Het is meer een klein voorgerechtje of een hapje tussendoor. Als je het echt als hoofdgerecht wil maken zal ik de hoeveelheden van de ingrediënten flink verhogen. Als de salade in de kom zit heb je wel het idee dat er iets mist. De salade op de foto in het boek springt er toch meer uit dan de salade in de kom. Zoals gezegd is er niets mis met de smaak van de salade, het is een frisse en zoete salade maar hij is niet te zoet. De geroosterde pistachenootjes zorgen voor een knappertje en geven een bijzondere smaak mee aan de salade. Ook in deze salade is er weer een goede balans met een zoetje, zoutje, zuurtje en een pittig accent. Beide salades komen zeker nog een keer terug op het menu.

Het kookboek Midden-Oosterse salades krijgt 4 hartjes. Dit kookboek kan je er elk seizoen bij pakken voor een lekkere salades. De ingrediënten en de smaken zijn goed afgestemd op het seizoen en je komt verrassende salades tegen. Wat een voordeel aan dit kookboek is, is dat iedereen de salades kan maken en je de meeste ingrediënten gewoon in de supermarkt kan halen.

Recensie: Midden-Oosterse salades - Shuki Rosenboim

 

 

 

 

 

Midden-Oosterse salades

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Magische Midden-Oosterse salades & meer Mooie seizoensgebonden Midden-Oosterse salades op tafel, geserveerd met diverse kleine gerechtjes om te delen. Maak kennis met de originele combinaties van de Joods-Irakese Shuki Rosenboim en geniet van prachtige bijgerechten zoals torshi (ingelegde groenten), zhough (Jemenitische pittige saus) of pilpelchuma (chilisaus uit de Joods-Libanese keuken). Maak in de zomer een heerlijke fattoush met watermeloen of serveer gegrilde abrikozen met spinazie, hazelnoten & saffraanolie. Geniet in de herfst van geroosterde kweeperen met parelgort, pistache- & walnoten. Verras je tafelgenoten met een winterse wortelsalade van sinaasappel, dadels & groene pepers. Serveer een frisse lentesalade met radijs, selderij, tuinbonen & munt. Met de recepten van Shuki en zijn compagnon Louisa breid je je repertoire ‘salades die echt de moeite waard zijn’ aanzienlijk uit. Verras bovendien je tafelgenoten met verrukkelijke sauzen, dips, pickles en ingelegd fruit. Uiteraard mag in dit boek goede receptuur van falafel en pita’s niet ontbreken.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Eiland in de zon - Katie Fforde

  • Besneeuwde nachten – Nora Roberts

  • Stamcellen voor Beer - Cherine Govaerts

  • De weg naar de vrijheid – Anna Claire

  • De dagen die komen - Mélissa Da Costa

Gerelateerde artikelen

  • Neem Cathy Kelly mee in je zomerkoffer!

  • Sexy fantasy boeken

  • Recensie: Jumanji: Welcome to the Jungle

Zoek in artikelen