• onze waardering

Welkom in Smartpark - Mirjam Mous RECENSIE

Recensie: Welkom in Smartpark - Mirjam Mous

Gijs, Luus, Delano en Hailey kunnen er niets van geloven. Normaal zijn hun ouders alleen maar aan het zeuren over hoeveel ze gamen, hacken of op hun telefoon zitten en nu stellen diezelfde ouders voor dat ze naar Smartpark gaan? Dat hoeven ze geen twee keer te vragen. Een park met zulke slimme technologie dat ouders overbodig zijn, ideaal! Maar zijn die machines wel alleen maar handig? Tijdens het spelen van level twee van een game lijkt het wel alsof de robots het écht op ze gemunt hebben. Gijs, Luus, Delano en Hailey moeten strijden voor hun leven. 

Welkom in Smartpark vertelt het verhaal van Gijs, Luus, Delano en Hailey door ze om beurt kort aan het woord te laten. Het is een dun boek, met korte hoofdstukken. Zoals Mirjam Mous het zelf beschrijft: een spannende leessnack. En spannend is het zeker! Al snel heb je in de gaten dat het in Smartpark niet gaat zoals het hoort te gaan. Wanneer de robots dan ook nog in moordlustige vijanden veranderen lees je dit boek in 1 adem uit. 

Doordat het korte hoofdstukken zijn en je steeds wisselt van vertelperspectief is het in het begin wat lastiger om in het verhaal te komen. Wanneer je eenmaal de flow te pakken hebt leest het heel makkelijk.

Mirjam Mous brengt met dit boek de mobiele verslaving van de huidige jeugd onder de aandacht. Dit doet ze niet op een belerende manier, maar met een spannend verhaal wat de jeugd zal aanspreken en aan het denken zal zetten. Precies zoals bij de jongeren in Welkom in Smartpark wordt gedaan. 

Welkom in Smartpark van Mirjam Mous is onderdeel van de Best of YA | XS-reeks. Dit zijn dunne en toegankelijke boeken die je makkelijk oppakt. De boeken zijn geschikt voor jongeren vanaf ongeveer 15 jaar. Welkom in Smartpark zou echter ook bij jonger publiek in de smaak vallen. Er komen geen onderwerpen aan bod die het niet geschikt zouden maken voor de jongere lezer en het verhaal zou ook zeker aanspreken bij kinderen vanaf een jaar of 10. De korte hoofdstukken komen toe aan de vluchtige spanningsboog die tegenwoordig in veel onderdelen in het leven van jongeren ingezet worden. Hierdoor zullen ze vanzelf in de 'oké nog 1 hoofdstuk dan' stemming komen. Een zeer goed boek om de jongeren weer aan het lezen te krijgen of om als tussendoortje te lezen. 

Recensie: Welkom in Smartpark - Mirjam Mous

Best of YA XS - Welkom in Smartpark

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Gijs zou het liefst non-stop gamen, maar zijn moeder vindt dat hij mensen in real life moet ontmoeten. Luus is verslaafd aan haar telefoon, maakt doorlopend selfies en is vooral in zichzelf geïnteresseerd. Stoere Hailey haalt graag stunts uit, die ze op TikTok zet. En dan is er nog de slimme maar gemakzuchtige Delano die de schoolcomputer heeft gehackt. Ze gaan allemaal naar Smartpark; een vakantieverblijf annex pretpark met zulke slimme apparaten dat ouderlijk toezicht niet nodig is. In het begin lijkt alles ideaal. Tot de apparaten in moordlustige machines veranderen en de jongeren moeten vechten voor hun leven.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De vuurdraak - Alastair Chisholm

 • Canary Islands - Charles van Haverbeke

 • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

 • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

 • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

 • StreetDance 3D

 • Recensie: Een draak voor Dako

 • MZZLmeiden gaan los

Zoek in artikelen