• onze waardering

Operatie Apekool - David Walliams RECENSIE

Recensie: Operatie Apekool - David Walliams

Eric is helemaal gek op de dierentuin waar zijn oudoom werkt. Zijn favoriete dier is Gertrude de gorilla. Maar het is 1940 en de Tweede Wereldoorlog is volop gaande. Londen wordt daardoor vaak gebombardeerd en dat levert nogal wat stress op bij Gertrude (en de andere dieren). Wanneer tijdens een nachtelijk bombardement Gertrude ontsnapt uit haar kooi, besluit de directeur dat ze ingeslapen moet worden de volgende dag, want ze vormt als wild dier een gevaar voor de inwoners van Londen. Dat kunnen Eric en Sid niet laten gebeuren en zo gaat 'Operatie Apekool' van start: het redden van Gertrude.

David Walliams is een meester in het schrijven van entertainende kinderboeken en daar is Operatie Apekool geen uitzondering op. De humor, actie én emoties spatten van de pagina’s, wat het onmogelijk maakt om het boek weg te leggen. Het tempo ligt hoog, en toch biedt Walliams de lezers ruimte om mee te leven met de personages en te genieten van het verhaal.

De personages zijn meesterlijk bedacht. Slecht en goed zijn erg duidelijk te onderscheiden en er is absoluut geen grijs gebied, maar dat is niet erg. Eric en Sid zijn, samen met Gertrude, de hoofdpersonages. Het is bijna vreemd om dat in één zin te zeggen, maar inderdaad, de gorilla is even goed uitgewerkt als de twee andere. Dat is zeker een groot deel van de aantrekkingskracht van Operatie Apekool. Het antropomorfisme is net genoeg uitgewerkt, en dat wil zeggen dat de geloofwaardigheid een vraagteken is, maar alles is toch te volgen en de fantasie van de kinderen prikkelend. Er zit zeker een ontwikkeling in Gertrude, het lijkt wel alsof, hoe langer ze bij Eric en Sid is, hoe beter ze hen begrijpt en hoe menselijker ze wordt. Een heel scala aan emoties passeert de revue, bij alle personages, en er is genoeg waar de jonge lezers zichzelf of anderen uit hun omgeving in zullen herkennen.

Het verhaal is knotsgek, op een meer dan positieve manier. Er zit avontuur en spanning in, waardoor je je geen moment verveelt. Er zit een stukje geschiedenis is, waardoor je het gevoel hebt dat je wat hebt geleerd tijdens het lezen. Dat wordt nog bevestigd aan het einde van het boek, waar de auteur feiten deelt over de Tweede Wereldoorlog. Zo kom je erachter dat er een grote kern van waarheid in dit verhaal zit. Dat maakt het geheel des te interessanter. Bovenal krijg je daardoor nog meer respect voor de auteur, want naast woorden verzinnen die in zijn speciale woordenboek komen te staan, kan hij dus ook heel goed waargebeurde feiten verwerken in zijn boeken.

De talrijke illustraties van Tony Ross zijn grappig en maken van het lezen van Operatie Apekool een absoluut feestje. Natuurlijk nemen ze een deel van de fantasie die de kinderen nodig hebben om het verhaal voor zich te zien weg, maar de humor in de tekeningen is ongeëvenaard. Het bijkomende voordeel is ook, dat het minder goede lezertjes toch motiveert om een vrij dik boek op te pakken, en dat het boek zeker geschikt is om voorgelezen te worden en samen met de ouders naar de illustraties te kunnen kijken.

Operatie Apekool is absoluut één van die jeugdboeken waar jong en oud van kunnen genieten en waar iedereen de lol van het lezen helemaal door terugvindt. Het plot zit goed in elkaar en het enige commentaar dat je er op kan hebben, is dat het op sommige momenten misschien wat veel is. Maar ach, wie zich daar druk om maakt, is geen levensgenieter en moet dringend een voorbeeld aan hoofdpersonage Eric nemen!

Recensie: Operatie Apekool - David Walliams

Operatie Apekool

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  1940. Er woedt een oorlog tussen Groot-Brittannië en Duitsland. Als Londen in puin ligt, zoekt de weesjongen Eric zijn toevlucht op een fijnere plek: London Zoo, waar de bijzondere gorilla Gertrude woont. Maar wanneer de bommen uit de lucht beginnen te vallen, moeten ze vluchten. Of nee, eerst Gertrude redden! Een oorverdovend en spannend verhaal vol actie en geheimen. Voor avonturiers vanaf 9 jaar.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het genesisproject - Mascha Heijmans

 • De weesmeisjes - Gerda van Wageningen

 • Tot de dood ons scheidt - Malin Stehn

 • Stromend graf - Robert Galbraith

 • Get fit - Frederique Ypenburg & Wendy De Vries

Gerelateerde artikelen

 • De leukste manieren om je boekenkast in te delen

 • De It Girl 4: Verrukkelijk

 • Recensie: Dochter van Albion

Zoek in artikelen