• onze waardering

Vlijmscherpe tranen - S.A. Cosby RECENSIE

Recensie: Vlijmscherpe tranen - S.A. Cosby

Vijftien jaar geleden liet Ike Randolph de gevangenis en zijn leven in de criminaliteit achter zich. Hij is dan ook onaangenaam verrast als de politie op een dag voor zijn deur staat. Ze komen echter niet voor hem; ze brengen het bericht dat zijn zoon dood is. Isiah is samen met zijn echtgenoot Derek vermoord. Hoewel het contact tussen vader en zoon slecht was door Isiahs geaardheid, slaat dit nieuws in als een bom. Als vervolgens het onderzoek naar de moorden vastloopt, gaat Ike zelf op zoek naar de dader. Hij krijgt daarbij hulp van Buddy Lee, de vader van Derek. Ook Buddy Lee zat in het verleden in de gevangenis en ook hij schaamde zich voor de homoseksuele relatie van zijn zoon. Door hun achtergrond zijn Ike en Buddy Lee, met wraak als hun missie strak voor ogen, een gevaarlijk duo. Maar al snel blijkt dat ze minstens zo gevaarlijke tegenstanders op hun pad gaan vinden.

Vlijmscherpe tranen is de tweede thriller van S.A. Cosby die in het Nederlands is vertaald. Cosby is een zwarte schrijver, opgegroeid in Virginia. Zijn ervaringen met het leven als zwarte man in het zuiden van de Verenigde Staten geeft hij een prominente plek in zijn werk. Ook in Vlijmscherpe tranen speelt het verschil tussen hoe zwarte en witte mensen behandeld worden een belangrijke rol. Het is een onderwerp dat vaak ter sprake komt tussen Ike (een zwarte man) en Buddy Lee (een witte man). Maar Cosby geeft de onderwerpen discriminatie en vooroordelen meer diepgang dan alleen zwart/wit. Niet alleen zijn Isiah en Derek een homostel dat bestaat uit een zwarte en een witte partner. Zowel Ike als Buddy Lee heeft een verleden met criminaliteit en jaren achter de tralies. Ike heeft zich daaraan ontworsteld en runt nu een succesvol hoveniersbedrijf. Toch weet hij Buddy Lee op sommige momenten nog pijnlijk te wijzen op de achterstand die hij door zijn huidskleur desondanks nog altijd heeft op de helemaal aan lager wal geraakte alcoholistische, maar witte Buddy Lee. Het onderwerp gaat Cosby duidelijk aan het hart en hij schuwt het niet zijn lezer flink wat maatschappijkritiek voor te schotelen.

Toch hoef je absoluut niet bang te zijn dat dat af zou doen aan Vlijmscherpe tranen als thriller. Cosby past prima in het rijtje van wereldberoemde thrillerauteurs als David Baldacci, Michael Connelly en Karin Slaughter. Hij neemt je vanaf pagina één mee naar de duistere kant van de maatschappij waar je als brave burger amper weet van hebt. Ike en Buddy Lee hebben beiden een crimineel verleden, waar je langzaam het een en ander over te weten komt. Ook komt hun 'oude ik' weer flink naar boven bij hun zoektocht naar de moordenaar van hun zoons. De mannen schuwen geweld niet en Cosby zet dat met veel genoegen op papier. Denk aan vingers die gebroken worden als iemand weigert een vraag te beantwoorden (en het geluid dat dat maakt). Of een lijk dat weggewerkt wordt door het tot kleine stukjes te vermalen (en de geur die dan achterblijft). Vlijmscherpe tranen is dus niet voor de lezer met een zwakke maag...

Voor wie het wel aan kan, levert Cosby een fijne actiethriller. Zijn directe schrijfstijl en hoge verteltempo trekken je vanaf het begin mee het boek in. Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere perspectieven: vanuit Ike en Buddy Lee, en ook vanuit Grayson, de voorzitter van motorclub Rare Breed en een van de tegenstanders die de mannen tegenkomen op hun pad. Daardoor weet je soms meer dan Ike en Buddy Lee tot dan toe ontdekt hebben, wat de spanning natuurlijk verhoogt (suspense!). De actiescènes volgen elkaar razendsnel op, waardoor het lastig is Vlijmscherpe tranen weg te leggen. Toch is er voldoende rust en tijd voor de genoemde gevoelige onderwerpen racisme, discriminatie en vooroordelen. Ook laat Cosby de relatie tussen Ike en Buddy zich zorgvuldig ontwikkelen. Terwijl ze aan het begin vooral met elkaar opgescheept zitten, leren ze elkaar noodgedwongen beter kennen en begrijpen. Dat totaalpakket maakt van Vlijmscherpe tranen een goed leesbare thriller die naast gewoon goede spanning ook diepgang biedt.

Recensie: Vlijmscherpe tranen - S.A. Cosby

Vlijmscherpe tranen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een provocerende wraakthriller en een pijnlijk kwetsbaar verhaal over verlossing

  Het is vijftien jaar geleden dat Ike Randolph de gevangenis uitliep en sindsdien heeft hij niet eens een bekeuring gekregen voor te hard rijden. Maar wanneer de politie bij hem aanklopt, weet hij dat hij als zwarte man bang moet zijn. Ike is er kapot van als hij hoort dat zijn zoon Isiah is vermoord, samen met zijn witte echtgenoot Derek. Hoewel hij de geaardheid van zijn zoon nooit volledig heeft kunnen accepteren, is hij ontroostbaar.

  Dereks vader Buddy Lee schaamde zich voor zijn zoons homoseksualiteit, net zoals Derek zich schaamde voor zijn vaders criminele verleden. Maar Buddy Lee zal niet rusten voor hij weet wie zijn zoon vermoord heeft.

  Vastberaden om goed te maken wat ze niet konden toen hun zoons nog leefden, moeten de twee oud-gevangenen hun eigen vooroordelen over hun zoons - en over elkaar - te lijf gaan in hun missie om wraak te nemen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het genesisproject - Mascha Heijmans

 • De weesmeisjes - Gerda van Wageningen

 • Tot de dood ons scheidt - Malin Stehn

 • Stromend graf - Robert Galbraith

 • Get fit - Frederique Ypenburg & Wendy De Vries

Gerelateerde artikelen

 • Hoogzomer - Kim Faber & Janni Pedersen

 • Column: Zag je die piemel?

 • Veel liefs, Lucy B. Parker

Zoek in artikelen