• onze waardering

Jaarrond - Yvette van Boven RECENSIE

Recensie: Jaarrond - Yvette van Boven

Het kookboek Jaarrond, verhalen en recepten is geschreven door Yvette van Boven. Zij is bekend van de eerdere kookboeken die zij heeft geschreven, maar ook van de televisieprogramma’s Koken met Van Boven en De streken van Van Boven. waar zij de kijkers veel kookinspiratie geeft. Zoals de titel van dit kookboek al verraadt, vind je recepten om heel het jaar door te koken en bakken, het zijn er meer dan 100. Dit kookboek is een verzameling van recepten die in Volkskrant Magazine hebben gestaan. Dus mocht je een abonnement op deze krant hebben dan kunnen de verhalen en recepten je bekend voorkomen of misschien je wel eens een recept klaar gemaakt.

Het kookboek Jaarrond is onderverdeeld in de 4 seizoenen, daarnaast is het per seizoen ook nog eens onderverdeeld in de maanden binnen dat seizoen. Naast de maanden is er nog een onderverdeling per hoofdstuk namelijk of de categorieën vega & vegan, vlees & vis en bakken/zoet. Er is dus flink nagedacht om een overzichtelijk kookboek te maken. Het is wel opvallend dat er in sommige maanden geen of weinig gerechten in een bepaalde categorie te vinden zijn. Zo is er in de maanden mei en december geen recept in de categorie vlees en vis. Zo zijn er dus vooral recepten met groenten en af en toe met een stukje vlees of vis. Er staan ook opvallend veel bakrecepten in, iets dat je niet verwacht als je de omslag van het boek ziet. Hier staat een salade op afgebeeld, tijdens het doorbladeren of het bekijken van de inhoudsopgave kom je er pas achter dat je naast koken ook heel veel kan bakken met dit kookboek.

Bij elk recept is een verhaal/column geschreven, dit kan een persoonlijk verhaal zijn, maar ook een observatie of een sfeerbeeld. Je vindt per recept 2 pagina’s, op de linkerpagina staat het verhaal en op de rechterpagina het recept met alle andere informatie die je nodig hebt. Het zijn verhalen die lekker weglezen, er wordt heel erg beschrijvend en gedetailleerd geschreven zodat het net lijkt of je erbij bent. Ze geven een leuk inkijkje in het leven van de schrijfster. Je kan er zelf voor kiezen om alle verhalen in één keer te lezen of bij elk gerecht even te kijken wat het verhaal is als je het gaat bereiden.

De fotografie in Jaarrond is gedaan door Oof Verschuren, van elk gerecht staat er een foto bij. Je vindt verder foto’s in het boek van Yvette van Boven die op voor haar belangrijke plekken staat in de keuken, Amsterdam en Ierland. Opvallend is dat de foto van de gerechten onderaan de pagina staan en niet in zijn geheel zijn afgebeeld. Dit valt in eerste instantie eigenlijk helemaal niet op maar als je beter naar de foto’s gaat kijken zie je dat er een deel mist. Desondanks trekt de foto je aandacht voldoende om er trek van te krijgen.

Bovenaan de pagina wordt er duidelijk aangegeven in welk hoofdstuk en welke maand je je bevindt. Daarnaast wordt ook erg duidelijk aangegeven voor hoeveel personen het gerecht is en hoelang je bezig bent met de bereiding ervan. Wat origineel is, maar wat helemaal bij Yvette van Boven past, is dat er bij elk gerecht een ‘opmaaktip’ staat. Dit is een tip wat je met de restjes kan doen, zo hoef je nooit iets weg te gooien.

Citroen-spinazierijst met kip uit de oven

Beide recepten komen toevallig uit het seizoen zomer en de maand september. Dit is eigenlijk toeval, bij het doorbladeren van het boek trokken beide gerechten en de foto’s mij aan. Het is een bijzondere bereiding waarbij je de rijst eerst aanbakt en daarin in de oven gaar kookt. Het gerecht ziet er na de bereiding heel erg mooi uit, maar de smaak valt helaas wat tegen. De tuinkruiden die je erin moet doen, proef je eigenlijk nauwelijks en de smaak is een beetje eenzijdig. Op de foto van het gerecht is te zien dat de citroen helemaal ingedroogd is maar de beschreven bereidingstijd was dat bij mij nog niet het geval. De rest van het gerecht was wel al klaar na deze bereidingstijd. De volgende keer zou ik de schijfjes citroen eerder dan aangegeven op het gerecht leggen, volgende keer beter.

Rozemarijn-citroen-chipkoeken

Er moet natuurlijk ook een zoet baksel worden uitgeprobeerd, koeken met een kruid erin leek mij een bijzondere combinatie. Helemaal als het gaat om een kruid als rozemarijn dat toch een unieke smaak heeft. Er gaat in verhouding met de rest van de ingrediënten best veel chocolade in, maar dat is natuurlijk nooit erg. Het bijzondere is wel dat je alle smaken van de ingrediënten proeft, de citroen proef je het minste maar de rozemarijn en chocolade zijn allebei nog goed te onderscheiden. De bereiding is leuk om te doen, alleen is het deeg best hard nadat het 2 uur in de koelkast heeft gestaan. Je zou balletjes met lepels of een ijslepel moeten kunnen vormen, maar je moet er toch je handen ook wel bij gebruiken om goede balletjes te vormen. De balletjes heb ik uiteindelijk wel platter gedrukt tot koeken want het duurde erg lang voor ze goed gaar waren. De bereidingstijd van de koeken was bij mij dan ook veel langer, het was bijna de dubbele tijd.

Het kookboek een Jaarrond krijgt 4 hartjes. Het is een kookboek dat helemaal binnen de stijl van Yvette van Boven past. Ben je groot fan van haar kookboeken dan is dit ook weer een leuke voor de verzameling. Als je trouwe lezer van Volkskrant Magazine bent, kan het voorkomen dat je de verhalen en de recepten al kent, maar anders zijn het gevarieerde, vernieuwende en verrassende recepten die helemaal afgestemd zijn op het seizoen.

Recensie: Jaarrond - Yvette van Boven

Jaarrond

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Elk weekend kookt Yvette van Boven een gerecht voor Volkskrant Magazine, voornamelijk met groenten, soms met vis en héél af en toe een verdwaald stukje vlees, of juist een hartig of zoet baksel – net waar ze zin in heeft, als de ingrediënten ervoor maar in het seizoen zijn. Verwacht dus geen verse tomaten of aardbeien in de winter, maar wél een verrassende bereiding van kool, spruiten of knolselderij. Ze probeert altijd gerechten klaar te maken die voor iedereen te bereiden zijn, met niet al te veel poespas maar toch net even anders dan anders. Zo leert u dat alledaagse ingrediënten vele – misschien voor u zelfs onbekende! – bereidingswijzen hebben.

    Elk recept is vergezeld van een column: een sfeerbeeld, kleine observatie of een kort verhaal uit het leven van Yvette zelf. Zo krijgt u meteen zin in het recept op de naastgelegen bladzijde. Daarnaast is ieder recept voorzien van een opmaaktip, want Yvette gooit natuurlijk nooit iets weg. Van elk restje valt iets nieuws te maken. Ze probeert de lezer altijd te verrassen met een nieuwe vondst. Zo wordt u vanzelf een betere kok.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Eiland in de zon - Katie Fforde

  • Besneeuwde nachten – Nora Roberts

  • Stamcellen voor Beer - Cherine Govaerts

  • De weg naar de vrijheid – Anna Claire

  • De dagen die komen - Mélissa Da Costa

Gerelateerde artikelen

  • De weduwe van de kolonie - Marja Visscher

  • Mindy Kaling werkt aan het script van Legally Blonde 3

  • De leukste kerstboeken

Zoek in artikelen