• onze waardering

De plicht - Karin Thomas RECENSIE

Recensie: De plicht - Karin Thomas

De naam Karin Thomas doet waarschijnlijk geen belletje rinkelen. Maar als je dol bent op thrillers dan ken je zeker de auteur Karin Hazendonk wel. Het gaat hier namelijk om dezelfde persoon. Haar nieuwste boek, De plicht, is een psychologische thriller waar twee alledaagse levens op het spel staan.

Jef Dekker is een succesvol advocaat voor een klein kantoor. Na wat goede inkomsten besluit hij een huis te kopen met zijn zwangere vrouw Eva. De woning is gelegen in een chique nieuwbouwwijk in Lelystad. Als kers op de taart krijgt Jef een grote rol in een moordzaak. Hij staat in voor de verdediging van de grote crimineel Herman Hobbema. Een tijd lang loopt alles op rolletjes. Eva is bevallen van een prachtige dochter, maar heeft geen kraamhulp. Ellen, de lieve overbuurvrouw, staat paraat om voor de baby te zorgen. Wanneer Jef en Eva beslissen om er een weekendje tussenuit te gaan, blijkt Ellen samen met de baby spoorloos verdwenen.

Het verhaal zelf leest heel vlot. Karin heeft een makkelijke schrijfstijl die door iedereen kan geapprecieerd worden. De scènes volgen elkaar goed op waardoor het steeds spannend blijft, net zoals het een goede thriller beaamt. De onverwachte wendingen doorheen het boek maken het hele plaatje af. De plicht is het ideale boek om bij een regenachtige dag in één sessie uit te lezen.

Het einde was uiteindelijk wel min of meer voorspelbaar. Het is een psychologisch spel tussen vijf dezelfde personen. Het raden van de dader(s) is niet zo heel moeilijk dus. De auteur zinspeelt hier in het begin al sterk op. Hierdoor is het niet echt een verrassing te noemen. Maar de spannende hoofdstukken laten je wel op het puntje van je stoel zitten. Wie overleeft het drama en wie niet?

Toch moet er een kanttekening gemaakt worden bij de vormgeving van het boek. Het gaat hier om een eerste druk met redelijk wat fouten. Bepaalde fragmenten hebben een ander grootte van lettertype. Bij de controle moet er iets zijn mis gegaan. Hier en daar zitten er ook spelfouten in. Hopelijk zal dit worden aangepast bij toekomstige versies want dit is als lezer storend. Het lettertype is eigenlijk al groot te noemen en de tekst loopt over de hele pagina met grote stukken witruimte. Dit is wel ideaal als je normaal een leesbril nodig hebt. Als gewone lezer is het alleen een beetje wennen in het begin. Veel hoofdstukken bevatten hierdoor maar enkele zinnen, verspreid over meerdere bladzijden. Dit zorgt ervoor dat het boek snel uitgelezen is, desondanks het 450 pagina's telt.

Daarnaast is de schrijfstijl misschien wel aangenaam, maar het wisselen tussen personages is niet zo duidelijk. De ene keer lees je door de ogen van Herman, dan weer door die van Eva of Jef. Soms zit er zelfs een onbekend karakter tussen. Bij elk nieuw hoofdstuk is het een beetje gissen. Bovendien gebruikt Karin twee verschillende schrijfwijzen door elkaar. Het deel van Eva is geschreven vanuit het ik-perspectief en dat van Jef vanuit derde persoon bijvoorbeeld. De keuze voor die afwisseling is wat vreemd. Dit hangt wel een beetje af van je voorkeuren als lezer.

De plicht is een klassieke thriller met drie grote thema's: moord, spanning en een ontvoering. Alleen is het uitpuzzelen van de hele zaak niet zo moeilijk. Het einde heeft een grote mate van voorspelbaarheid. De plicht is leuk om eens tussendoor te lezen dankzij de vlotte schrijfstijl en de korte hoofdstukken. Verwacht alleen geen diepgaand verhaal van hoog niveau.

Recensie: De plicht - Karin Thomas

De Plicht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het geluk lacht Jef Dekker, een advocaat bij een klein kantoor, toe. Zijn vrouw Eva is zwanger van hun eerste kind en ze verhuizen van Amsterdam naar een prachtige villa in een nieuwbouwwijk in Lelystad.

  Als Jef de strafzaak onderhanden krijgt van de nietsontziende crimineel Herman H. krijgt zijn leven een heel andere wending. De zaak slokt hem volledig op en hij is blij dat zijn vrouw een hechte vriendschap opbouwt met hun buurvrouw Ellen. Echter, niets is wat het lijkt. Zijn de motieven van Ellen van puur vriendschappelijke aard of is zij betrokken bij een vooropgezet plan?

  De verkeerde keuzes van Jef resulteren in een dodelijk kat-en-muisspel die het leven van zijn vrouw en pasgeboren dochter op het spel zet.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het geheim van het familiehuis - Kate Morton

 • Dromen in Bretagne - Marcella Kleine

 • De prins van Trots (Koninkrijk der Zonden 2) - Kerri Manisalco

 • Juice - Heleen van Royen

 • De Hawthorne-broers - Jennifer Lynn Barnes

Gerelateerde artikelen

 • Chicklit top-5: februari 2015

 • Top 10 Vaderdag boeken 2023

 • Parnassia

Zoek in artikelen