• onze waardering

Hoe verjaag je een monster? - Jana Bauer RECENSIE

Recensie Hoe verjaag je een monster? - Jana Bauer

Het prentenboek Hoe verjaag je een monster? is geschreven door Jana Bauer. Jana Bauer is een Sloveense kinderboekenschrijfster die al meerdere kinderboeken op haar naam heeft staan. Zij heeft voor dit boek samengewerkt met de illustrator Malgosia Zajac.

Het verhaal gaat over Pelle die bang is voor het monster Langstaart onder zijn bed. Gelukkig wil zijn buurjongen Oscar die veel over monsters weet hem helpen om het monster te vangen. Het is belangrijk om te weten dat er 3 soorten monsters zijn, namelijk woeste, bijterige en harige monsters. Oscar probeert van alles om het monster te vangen, er komen veel creatieve ideeën en bouwwerken voorbij. Je leert wat voor welk soort monster de beste vangtechniek is, het lukt hen alleen niet om hem te vangen. Gelukkig woont er in de flat nog een slimme buurman, meneer Ratel, die veel van de wereld heeft gezien. Hij wil gelukkig ook helpen. Hij geeft een doosje dat zij weer aan het monster moeten geven. Zo gezegd, zo gedaan, de jongens gaan er mee aan de slag en hopen dat dit de oplossing is om het monster te kunnen vangen.

De teksten in Hoe verjaag je een monster? zijn best lang, je moet als kind dus wel even je aandacht erbij kunnen houden. Het is daarom ook meer geschikt voor wat oudere kinderen. Zij moeten niet erg bang zijn voor monsters want in het verhaal is te lezen dat monsters zich niet zo maar laten vangen. Er komen mooie boodschappen in het boek terug zoals dat je elkaar kunt helpen als er een probleem of angst is en dat je ook voor een ander op kunt komen als dit nodig is. Pelle wordt namelijk gepest door een jongen van de zevende verdieping. Het is wel een verhaal dat je nog wel met wat vragen laat zitten, hier kun je het goed met elkaar over hebben.

Hoe verjaag je een monster? bevat veel gedetailleerde en drukke tekeningen. De illustraties zijn mooi gemaakt, je kan er elke keer weer iets nieuws in ontdekken, maar de platen zijn wel erg druk. De gezichtsuitdrukking is bij vrijwel elk persoon uitgedrukt als verdrietig, bang, verbaasd en eigenlijk bijna geen blije gezichtsuitdrukking. Dit valt eigenlijk direct op als je boek doorbladert, dit valt kinderen ook op en zij benoemen dit ook. Dat is jammer want, ook al is het een spannende gebeurtenis, er wordt toch een bepaalde sfeer mee afgegeven. Naast de gezichtsuitdrukkingen zijn de illustraties op sommige bladzijden wel wat donker, dit past wel in het spannende verhaal. De monsters in het boek zijn grappig en toch ook wel heel erg knuffelbaar geïllustreerd, dit maakt het geheel toch weer wat zachter.

Recensie Hoe verjaag je een monster? - Jana Bauer

Hoe verjaag je een monster?

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Pelle vraagt zijn buurjongen Oscar om hulp, want er zit een monster onder zijn bed. Oscar bedenkt de ene na de andere oplossing die het probleem zou moeten verjagen. Maar helaas… niets werkt, het monster blijft.

  Een vriendelijke buurman schiet de jongens uiteindelijk te hulp. Maar hoe kan het kleine doosje dat hij geeft nou een monster verjagen?
   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023: dit is de top 3

 • Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2023: dit is de top 3

 • Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2023: dit is de top 3

 • Onze aanraders voor Netflix in december 2023

 • Hoop - Andrew Ridker

Gerelateerde artikelen

 • Onvergetelijk - Lex Martin

 • Recensie: De avonturen van Alice

 • Het huis aan de Herengracht - Jessie Burton

Zoek in artikelen