• onze waardering

Het leven van een Loser 17 - Het dak eraf RECENSIE

Recensie: Het dak eraf - Jeff Kinney

De onbekende roem van het dagboek van Bram Botermans is niet genoeg, Bram wil en weet dat hij nog beroemder wordt. Toch is het nog makkelijker als jij niet beroemd hoeft te worden, maar als je gewoon bevriend kunt zijn met iemand die beroemd is. Bram richt zijn pijlen in dit deel van Het leven van een loser op zijn grote broer Rick, die van plan is mee te doen aan een grote wedstrijd voor rockbands. Bram kijkt – en “helpt” – vanaf de zijlijn maar al te graag mee om later van de roem van Rick te kunnen profiteren, of is dit weer een zoveelste mislukte poging?

De dagboeken van Bram Botermans, gepubliceerd onder de noemer “Het leven van een loser”, en geschreven door Jeff Kinney zijn inmiddels een begrip voor de jonge lezer. De serie wordt gekenmerkt door een simpele schrijfstijl, met korte zinnen en veel afwisseling met grappige plaatjes. Zo ook Het dak eraf, alweer het zeventiende deel in deze serie. Toch is dit deel anders dan de vorige delen en dat pakt zeer positief uit. 

In dit deel staat Bram, de “loser”, letterlijk iets meer aan de zijlijn en dat doet het verhaal goed. Bram kan namelijk soms een lastig personage zijn. Hij is liever lui dan moe en daaruit vloeien al zijn avonturen voort. Hoewel dit soms voor de meest komische situaties zorgt, is het voor de lezer vaak ook lastig om zich te identificeren met dit personage. Door de rol van Bram aan de zijlijn kan hij juist grappig commentaar geven op de mislukkingen en successen van zijn grote broer. Ook de illustraties zijn grappiger dan ooit en bevatten ontzettend veel goed uitgewerkte details. 

Het nadeel van Het leven van loser is dat de boeken soms niet echt een duidelijk begin en einde kennen. Dit commentaar gaat voor Het dak eraf echter niet op. Er wordt duidelijk naar een climax toegewerkt en zelfs al is het einde een beetje voorspelbaar, doet dat niet heel erg af aan de kwaliteit van het verhaal. Daarnaast komt Bram als personage in Het dak eraf ook wat beter uit de verf. Hij maakt een kleine karakterontwikkeling door en weet zich ook wat toegankelijker op te stellen. Dit zorgt ervoor dat het verhaal de lezer nog beter aanspreekt. 

Kortom, Het dak eraf is een deel van de Het leven van een loser-serie waarbij daadwerkelijk het dak eraf gaat van enthousiasme. Het verhaal is geschreven met de kenmerkende schrijfstijl van Jeff Kinney, maar er lijkt meer ruimte voor humor. Doordat Bram een keer niet in de hoofdrol staat, wordt het verhaal iets toegankelijker. Tegelijkertijd maakt Bram vanaf de zijlijn een karakterontwikkeling door die je als lezer graag blijft aanmoedigen. In deze stijl ben ik zelfs benieuwd naar het volgende deel.

Recensie: Het dak eraf - Jeff Kinney

 

Recensie: Het dak eraf - Jeff Kinney

Het leven van een Loser 17 - Het dak eraf

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Bram weet dat hij ooit wereldberoemd wordt, maar de weg naar succes gaat niet over rozen. Bram sluit zich aan bij Ricks band Folle Luyer, maar hij heeft niet gerekend op lange nachten, geldzorgen en ruzie tussen de bandleden… Is dat nou het leven van een popster? Besteedt Bram niet te veel tijd aan Folle Luyer? En staat dat zijn roem eigenlijk niet in de weg?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De zeven - Rose Wilding

 • Dolende geesten – Hilda Spruit

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Hart van de Duistere - Beau Charlotte

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Het mes

 • Recensie: Mermaid

 • Daigho - Latoya Morris

Zoek in artikelen