• onze waardering

Maar een meisje - Gemma Geurts RECENSIE

Recensie: Maar een meisje - Gemma Geurts

Charlotte is een zelfstandig meisje met interesse in alles om haar heen behalve de taken die bedoeld zijn voor vrouwen. Keer op keer probeert zij zich te verzetten tegen deze opgelegde rol, maar helaas lukt haar dat niet. Lukt het haar in haar volwassen leven zich toch los te wringen uit deze opgelegde taken?

Maar een meisje begint met een korte introductie tot de achtergrond van dit verhaal. Het is goed dat Gemma Geurts dit opgenomen heeft in het verhaal, anders snapt de jeugd van tegenwoordig de omstandigheden van Charlottes leven absoluut niet. Je wordt gelijk als lezer met de neus op de feiten gedrukt hoe het er vroeger aan toe ging en wat voor veranderingen er de afgelopen 70 jaar doorgemaakt zijn. 

Maar een meisje gaat over het leven van Charlotte. Zij wil graag dingen doen die bedoeld zijn voor jongens. Het is een slim meisje maar dit wordt niet erkend, want er worden keer op keer keuzes voor haar gemaakt met de gedachte dat zij huisvrouw gaat worden. Het is schrijnend om te lezen dat dit meisje geen kansen heeft terwijl ze zo slim is. Het geeft aan wat voor kansen vrouwen tegenwoordig hebben ten opzichte van zoveel jaar geleden. Deze tegenslagen komen hard aan bij Charlotte en op een gegeven moment trekt ze het niet meer. Daarnaast past Charlotte qua uiterlijk ook niet bij haar leeftijdsgenoten in het dorp en heeft ze regelmatig te maken met vervelende opmerkingen en discriminatie over haar uiterlijk. Dit maakt het een intrigerend verhaal om te lezen. 

Gemma heeft Maar een meisje heel erg beeldend geschreven en veel metaforen gebruikt om de beelden te laten spreken tot de fantasie van jongeren. Echter zijn er ook een paar opmerkingen te noemen over de manier waarop ze dit verhaal neergezet heeft. Maar een meisje is eigenlijk één lange opstapeling van verschillende gebeurtenissen in Charlottes leven. Het boek is opgedeeld in delen en binnen die delen wordt er geen gebruik gemaakt van hoofdstukken. Samen met soms langdradige stukken is het lastig als lezer om door het verhaal heen te komen. Ook wisselen sommige gebeurtenissen elkaar kort achter elkaar af op, zonder onderbreking in de tekst, waardoor je niet altijd weet of er nu een nieuwe gebeurtenis omschreven wordt.

Maar een meisje is een Young Adult verhaal. Dit zal voornamelijk zitten in het coming-of-age-gedeelte van de hoofdpersoon Charlotte. Echter zijn er vragen te stellen of dit wel de juiste doelgroep voor het verhaal is. Ten eerste maakt Gemma regelmatig gebruik van lastige woorden die onbekend zijn bij deze doelgroep. Daarnaast is het geloof en alles wat daarbij van belang is, een groot onderdeel van het verhaal. Dit past uiteraard bij de tijd waarin dit verhaal zich afspeelt en hierdoor zal het noodzakelijk zijn geweest dit op te nemen. De ellenlange scènes over het geloof staan echter zo ver van de meeste jeugd van nu af, dat dit ervoor kan zorgen dat de lezer zijn of haar interesse verliest. Om deze redenen is de vraag of het verhaal om een Young Adult gaat of dat het beter gecategoriseerd kan worden onder literaire roman.

Maar een meisje is een intrigerend verhaal over vrouwen in de jaren vijftig en zestig. Charlotte heeft een compleet ander leven dan dat ze liever voor zichzelf gezien had. Ze probeert binnen haar mogelijkheden toch zoveel mogelijk buiten de lijntjes te kleuren, maar al deze tegenwerkingen werken zwaar op haar. Een soms langdradig verhaal met taalgebruik en onderwerpen die allicht niet heel erg interessant zijn voor de huidige jeugd en het geheel daarbij ook de vraag oproept of dit wel als Young Adult geclassificeerd zou moeten worden of eerder een literaire roman is. Om deze redenen krijgt dit verhaal twee hartjes. 

Recensie: Maar een meisje - Gemma Geurts

Maar een meisje

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Charlotte, die opgroeit in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw, wil zelf kiezen wat ze wordt. Ze wil met gereedschap leren werken en gaan studeren, maar ze moet lief zijn en helpen in het huishouden. Doorleren is iets voor de jongens, meisjes krijgen een heel andere behandeling. Op allerlei manieren verzet Charlotte zich tegen de rol waarvoor haar opvoeding en het onderwijs haar klaarstomen. Ontkomt ze aan het lot van huisvrouw, dat zo veel vrouwen in die tijd wacht? Charlottes eenzame strijd pakt ongelukkig uit. Komt het nog goed met haar? Maar een meisje laat zien hoe een systematisch oneerlijke behandeling je zelfbeeld en zelfvertrouwen ondermijnt, iets waarmee jammer genoeg nog steeds veel jonge mensen worstelen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schermtijd - Linda van Rijn

 • Monsterjager - Rob Geukens

 • Thin Air - Kellie M. Parker

 • Het piratenmaal - Jonny Duddle

 • Tom Clancy Nul uur - Don Bentley

Gerelateerde artikelen

 • Love & Leed

 • VIP-readers over Vrees me

 • Droomauditie

Zoek in artikelen