• onze waardering

En toen ging hij - Jannah Loontjens RECENSIE

Recensie: En toen ging hij - Jannah Loontjens

En toen ging hij is een roman over het leven van de tiener Ebba en datgene wat de Zweedse premier Olaf Palme daarin losmaakt. Een verhaal over een groep mensen die in de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw stelling neemt tegen ongelijkheid en racisme.

Ebba moet twee dreunen incasseren. Het verlies van een geliefde regeringsleider en de gevangenschap van haar moeder Josefin. Jannah Loontjens laar de lezer lang in het ongewisse over haar vergrijp. De groep bestaat uit Zweden en Afrikanen die elkaar tegelijkertijd steunen en pijnigen. Dat laatste ongewild als gevolg van amoureuze uitschieters.

En toen ging hij kun je verklaren vanuit de moord op Palme, maar ook en vooral vanuit het onvermogen van jonge geliefden om hun liefde duurzaam te maken. Mag je daaraan de conclusie verbinden dat de tentakels van Amor niet altijd grip genoeg hebben of is het allemaal wat gecompliceerder? Loontjens laat je achter met vraagtekens.

Het is in dit verhaal een komen en gaan van Afrikanen in en naar Zweden. Een gegeven dat Loontjens op onderhoudende wijze uitspint. Het kan je in een nieuwe omgeving en een ander land nog zo voor de wind gaan, de aantrekkingskracht van de roots laat nooit los.

De roman haalt ook Nederland als ‘drugsgids’ erbij. Dat is nauw gelieerd aan de gevangenisstraat die een moeder moet uitzitten en het leed dat ze daarmee ongewild bij haar dochter uitstort.

Een fles met een boodschap die na vele jaren aanspoelt speelt aan de zijlijn van En toen ging hij mee. Aandoenlijk is iets wat je te binnen schiet als het om de afdronk gaat.

Kinderen die uit angst bij elkaar onder de dekens kruipen en de omslag van angst naar genegenheid. De boodschap die Palme achter laat is nauw verweven met deze roman. De koude oorlog versus de warme vrijheidsstrijd.

Het kost enige moeite om de relaties tussen de diverse personen bij te houden door een steeds verschuivend paneel in verhoudingen. Daar hoeft de lezer zich geen zorgen over te maken want zelfs in de vriendengroep hebben ze moeite, dat te plaatsen.

Loontjens bewijst dat ze naast dicht en essaybundels ook het genre van de roman beheerst. Haar studie filosofie komt door de bladzijden heen omhoog.

Recensie: En toen ging hij - Jannah Loontjens

En toen ging hij

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als haar moeder wordt aangehouden en enkele dagen later premier Olof Palme wordt vermoord, verliest Ebba twee vanzelfsprekendheden. Ze probeert grip te krijgen op haar jeugd iin een tijdsgewricht waarin het optimisme en de openheid van weleer onherroepelijk gaan wankelen.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De zeven - Rose Wilding

 • Dolende geesten – Hilda Spruit

 • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

 • Hart van de Duistere - Beau Charlotte

 • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Arrowood

 • Recensie: De kleine Odessa 3 – De val van Scribopolis

 • Deze films en series verschijnen in juni op Videoland

Zoek in artikelen