• onze waardering

Onheilspad - Vera van Beers RECENSIE

Recensie: Onheilspad - Vera van Beers

Vier vriendinnen en buurvrouwen besluiten na afloop van een geslaagd festival om een kortere weg naar huis te nemen om de verwachte file te vermijden. De kortere weg verandert van een weg in een bospad en wordt steeds smaller. Zo smal dat een stilstaande auto hen de doorgang verspert als ze in een donker gedeelte van het bos zijn aanbeland. De vier vriendinnen gaan met hun mobieltjes als zaklamp op onderzoek uit. Wat ze in de stilstaande auto aantreffen zal hun leven voorgoed veranderen.

Onheilspad, is het thrillerdebuut van Vera van Beers. Het is nauwelijks voor te stellen dat dit een debuut is. Van Beers weet met Onheilspad een geweldige thriller neer te zetten die je vanaf hoofdstuk één te pakken heeft. Ze weet de spanning neer te zetten en vast te houden, de beeldende meeslepende schrijfstijl zorgt ervoor dat je als het ware bij de vier vriendinnen in de auto zit tijdens de spannende en bijna griezelige rit door het bos. Na de intro krijgt het verhaal steeds meer vaart, van Beers laat de vriendinnen om de beurt aan het woord in de korte hoofdstukken en maak daarmee gebruik van het geven van kleine stukjes info die je als lezer kan gaan verbinden maar die de andere vriendinnen nog niet weten, om over de cliffhangers die ze gebruikt maar niet te praten. Onheilspad is zorgvuldig opgebouwd en uitgewerkt met fraaie plottwisten. De ontknoping is wat onrealistisch, maar dat is niet echt storend voor het leesplezier.

Bij het omdraaien van de sleutel in mijn eigen voordeurslot, slaat ook bij mij ineens de twijfel toe. Was onze beslissing wel de juiste? En kan ik mijn vriendinnen vertrouwen?

Christel, Suus, Sandra en Babette, de vier vriendinnen, worden door van Beers rustig geïntroduceerd. Hun manier van reageren en interpreteren is per personage verschillend en die persoonlijke eigenschappen zijn levensecht en daarmee dus zeer realistisch. Daarnaast hebben ze alle vier ook hun eigen besognes en geheimen. Dit laatste is misschien wat veel van het goede, toch is het niet storend. Wel heeft van Beers hiermee de mogelijkheid aangegrepen om een aantal thema's te bespreken die veelal schaamte oproepen, zelfs tussen goede vriendinnen (De thema's prijsgeven zou spoileren zijn, vandaar de keus om ze niet te benoemen). Door de persoonlijke geheimen roept het gedrag van elk van de vier vriendinnen regelmatig vraagtekens op. De onderlinge irritaties die hierdoor ontstaan zorgen voor nog een andere dimensie van spanning, alsof er nog geen spanning genoeg aanwezig is in Onheilspad.

De ontknoping van het verhaal zit goed in elkaar en laat alle losse draadjes verdwijnen, het is echter een beetje onrealistisch. Jammer maar niet onoverkomelijk. Daarnaast maakt het gekozen einde een eventueel vervolg mogelijk.

Onheilspad is een echte vrouwen-thriller, een waarbij je op het puntje van je stoel zit. Het boek is niet weg te leggen voordat je weet hoe het afloopt. Een geweldig debuut. Houd je van spanning met de hoofdletter "S", laat je dan door Vera van Beers verrassen.

Recensie: Onheilspad - Vera van Beers

Onheilspad

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ze wilden alleen maar naar huis...  Na een gezellig dagje op een festival besluiten vier vriendinnen een kortere route naar huis te nemen. Maar op het stille bospad stuiten ze ineens op een auto. Ze kunnen er niet langs en besluiten een kijkje te nemen. Dan doen ze een schokkende ontdekking.

  Eenmaal thuis denken ze veilig te zijn, maar niets blijkt minder waar. De gebeurtenis uit het bos blijft hen achtervolgen en dwingt hen een groot geheim te bewaren. Is hun vriendschap hiertegen bestand?  Wat zeggen lezers? ‘Een spannende, goed opgebouwde thriller die de lezer vasthoudt tot en met de laatste letter.’ **** Karin Bisschops, Vrouwenthrillers

  'Na deze superspannende thriller kijk je wel uit met het nemen van een bospaadje!' ***** Annette Overvoorde, Birdy's Boeken

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023: dit is de top 3

 • Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2023: dit is de top 3

 • Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2023: dit is de top 3

 • Onze aanraders voor Netflix in december 2023

 • Hoop - Andrew Ridker

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Van elk waarheen bevrijd

 • De beste Harry Potter fan theorieën

 • Young-Adult top-5: mei

Zoek in artikelen