• onze waardering

Stille Angst - Robert Bryndza RECENSIE

Recensie: Stille Angst - Robert Bryndza

Naar een nieuwe Robert Bryndza is het altijd uitkijken. Als Erika Foster al een sterke creatie was van de Sloveens-Brits auteur, dan deed hij daar met Kate Marshall nog een schepje bovenop. De boeken rond dit personage zijn sterk en worden nog beter naarmate de reeks vordert. Alle boeken rond Kate Marshall halen onmiddellijk de top tien in alle bestsellerlijsten in de UK en de VS en dat wil toch wat zeggen. Met Stille Angst probeert Bryndza iets nieuws, want hij wil - naar eigen zeggen – ook zichzelf constant uitdagen en verrassen. Daarom is Stille Angst een stand-alone zonder Erika Foster of Kate Marshall, maar wel met de typische Bryndza-ingrediënten. En dus is het weer een thriller om vingers en duimen af te likken, moeilijk om neer te leggen.

Hoofpersonage van dienst is dokter Maggie Kendall. Als tijdens haar dienst plots haar man Will wordt binnengerold en op de operatietafel sterft, stort haar hele wereld in. Als haar daarna gemeld wordt dat het om zelfmoord zou gaan, is het hek helemaal van de dam. Maggie gelooft niet dat haar man zo ongelukkig en suïcidaal was, maar alles wijst er toch op. Om tot rust te komen trekt ze naar hun vakantiewoning op een nagenoeg onbewoond Kroatisch eiland. Als ze daar plots een brief ontvangt van haar overleden echtgenoot, waarin hij hint op oude geheimen, komt alles in een stroom versnelling terecht. Iedereen die ook maar iets weet van deze geheimen wordt op een tragische manier uitgeschakeld en Maggie moet opboksen tegen veel hogere krachten en machten. Ze komt er niet zonder kleerscheuren uit en zal alles een plaats moeten geven.

Stille angst moet het vooral hebben van de duistere beklemmende sfeer. Die is voortdurend aanwezig. Constante dreiging, onderliggend mysterie en hachelijke situaties zorgen voor de spanning waarvoor Bryndza zo gekend is. Extra element in deze thriller is de setting, die bijna teruggaat naar de gothic novel: een klein, nauwelijks bewoond eiland, hevige storm, bliksem en regenval en nachtelijke scènes. Het tempo komt van in het begin al in een stroomversnelling terecht en de ontdekking van de duistere geheimen uit het verleden die druppelsgewijs aan de lezer worden onthuld, maken dat deze Bryndza-thriller weer aan de top van de bestsellerlijsten komt te staan. Zijn karakterontwikkeling is als vanouds zeer diepgaand. De lezer kan zich inleven in de gevoelens van Maggie, hoewel dit keer hier en daar sommige situaties een tikkeltje ongeloofwaardig zijn. Dit doet echter geen afbreuk aan het sterke en spannende verhaal. Stille Angst toont aan dat Robert Bryndza perfect in staat is om een razend spannende stand-alone te schrijven zonder te moeten voortbouwen op zijn gekende protagonisten.Hij is zonder enige twijfel een van sterkhouders van het moment van het genre.  Al blijft het natuurlijk ook uitkijken naar de nieuwe Erika Foster of Kate Marshall.

Recensie: Stille Angst - Robert Bryndza

Stille angst

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Drie mensen kunnen best een geheim bewaren. Zolang twee van hen dood zijn.

  Toen dokter Maggie trouwde met een zoon uit de invloedrijke familie Kendall, wist ze dat het gezin geheimen had – alle families hebben die. Maar ze had niet verwacht dat het grootste geheim zou worden bewaard door de man van wie ze hield.

  Wanneer haar echtgenoot Will wordt doodgeschoten in hun huis in Londen, denkt Maggie dat hij het slachtoffer is van een fataal afge­lopen inbraak. Dan vertelt de politie haar het schokkende nieuws dat Will zelf de trekker heeft overgehaald. Maggie wordt verteerd door verdriet, maar twijfelt aan deze verklaring: ze weet zeker dat Will niet suïcidaal was.

  Na de begrafenis reist Maggie af naar hun vakantiehuis op Tišina, een klein Kroatisch eiland, om Londen te ontvluchten en Wills bezittingen op te ruimen. Daar ontdekt ze dat het ‘s zomers zo paradijselijke eiland in de winter een heel andere plek is. Al snel gebeuren er vreemde dingen in huis, Maggie voelt zich overal bespied en onveilig. En dan ontdekt ze dat Wills duistere geheim verband houdt met iemand uit zijn verleden, en zal ze moeten vechten voor haar eigen leven.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Johanna Mo - Het donkere woud

 • Niki - Christos Chomenidis

 • Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023: dit is de top 3

 • Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2023: dit is de top 3

 • Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2023: dit is de top 3

Gerelateerde artikelen

 • Hij is van mij!

 • Over Emma - Rosie Walsh

 • Recensie: Alice Through The Looking Glass

Zoek in artikelen