• onze waardering

Voordat de waarheid uitkomt - Toshikazu Kawaguchi RECENSIE

Recensie: Voordat de waarheid uitkomt - Toshikazu Kawaguchi

Voordat de waarheid uitkomt is het tweede deel in de zogenaamde Before the coffie gets cold reeks. De serie bevat in de originele Japanse taal vijf delen, waarvan er ondertussen twee naar het Nederlands vertaald zijn. De romans spelen zich elk in dezelfde ambiance af, maar hebben per boek een bepaald gevoel waar de verhalen zich op concentreren. Het is niet per sé noodzakelijk om de boeken op volgorde te lezen, maar doordat de verhalen zich in hetzelfde café afspelen en de eigenaren hiervan per boek ontwikkelingen meemaken, is het toch wel het leukst om bij het eerste boek te beginnen.

In een steegje in Tokio bevindt zich een koffietentje dat verrukkelijke koffie schenkt, maar dat is niet het geheime wapen. Er staat namelijk een tafeltje dat een bijzonder geheim met zich meedraagt: met de juiste omstandigheden kun je aan dat tafeltje naar het verleden of naar de toekomst reizen. De juiste omstandigheden zijn echter niet altijd vanzelfsprekend en daarbij zijn er een aantal regels waaraan voldoen moet worden. Je kunt bijvoorbeeld alleen maar tijdreizen voordat het ingeschonken kopje koffie is afgekoeld, maar ook is het een regel dat je alleen personen kunt bezoeken die ooit voet in het zaakje hebben gezet. Als de regels geschonden worden, hangen daar negatieve consequenties aan...

Toshikazu Kawaguchi combineert een realistische setting met paranormale elementen, waardoor er een magisch realisme ontstaat. Dit alles is in een emotionele saus gedipt. Zoals eerder gezegd, staat er in elke roman van de reeks een ander gevoel centraal. Voordat de waarheid uitkomt is doorspekt met spijtgevoelens. We krijgen vier ontroerende verhalen te lezen van personen die aan de bewuste tafel plaatsnemen. Elk verhaal beslaat één hoofdstuk en het gehele boek telt dus slechts vier hoofdstukken.

Het eerste hoofdstuk vertelt over een man die zijn beste vriend graag wil terugzien. Sinds het overlijden van de beste vriend voedt hij diens dochter als eigen dochter op en hij heeft het nagelaten haar de waarheid te vertellen. Hij wil de mening van zijn overleden vriend heel graag horen In het volgende stuk toont een jongeman berouw omdat hij door tijd- en geldgebrek nooit de begrafenis van zijn eigen moeder heeft kunnen bijwonen. Zijn zelfverwijt zit zo hoog, dat hij eigenlijk met een andere reden het café bezoekt. Hij heeft de regels uit zijn hoofd geleerd en wil eigenlijk niet terugkeren voordat zijn kopje koffie is afgekoeld. Zo is hij zijn schuldgevoelens kwijt en kan hij in het hiernamaals met zijn moeder herenigen. Dan is er nog een hoofdstuk waarin een detective naar zijn overleden vrouw wil terugkeren om haar het verjaardagscadeau te geven wat hij al die jaren bewaard heeft. De laatste bladzijdes van Voordat de waarheid uitkomt vertellen het droevige verhaal van een man die hoort dat hij nog slechts een half jaar te leven heeft en hierdoor niet met de liefde van zijn leven kan trouwen. Hij wil weten of ze na zijn dood het geluk in haar leven nog terug heeft kunnen vinden.

Kawaguchi beschrijft maatschappelijke dilemma's die heel realistisch overkomen. Zijn schrijfstijl is simpel, evenals de woordenschat. De verhalen zijn bescheiden van lengte en eigenlijk zelfs iets te kort om een band met de personages te kunnen krijgen. De simpliciteit bevat echter ook de kracht. De verhalen zijn namelijk net lang genoeg om door te kunnen dringen en een blijvende indruk achter te laten. Toch zijn de eigenaren van het koffiehuis de karakters die affectie aan het verhaal toevoegen. Zij maken de tijdreizen vanaf de eerste rang mee en beschrijven beknopt wat het met ze doet. Deze zet van de auteur tilt Voordat de waarheid uitkomt naar een hoger niveau, want het zorgt ervoor dat het nog even nazindert en je over de materie nadenkt.

Voordat de waarheid uitkomt is een simpel boek vol droevige verhalen. De originele uitwerking van de auteur geeft een extra dimensie aan de sobere vertellingen, waardoor de tekst weet te raken.

Recensie: Voordat de waarheid uitkomt - Toshikazu Kawaguchi

Voordat de waarheid uitkomt

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In een steegje in Tokio zit al meer dan honderd jaar een café dat zorgvuldig gezette koffie schenkt. Dit cafeetje biedt de klanten een unieke ervaring: de kans om door de tijd te reizen. In Voordat de waarheid uitkomt brengen vier nieuwe gasten een bezoekje aan het verleden of de toekomst.

  We maken kennis met de man die teruggaat om zijn beste vriend, die tweeëntwintig jaar geleden stierf, te spreken; de zoon die de begrafenis van zijn eigen moeder niet kon bijwonen; de man die een reis maakte om het meisje te zien met wie hij niet kon trouwen; en de oude detective die zijn vrouw dat ene geschenk nooit gaf. Dit inspirerende boek vertelt het verhaal van deze vier mensen die hun verleden onder ogen moeten zien om verder te kunnen met hun leven. Kawaguchi nodigt de lezer opnieuw uit om zich af te vragen: wat zou jij veranderen als je door de tijd zou kunnen reizen?

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De vuurdraak - Alastair Chisholm

 • Canary Islands - Charles van Haverbeke

 • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

 • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

 • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Het geschenk

 • Veganissima - Luna Trapani

 • Lezen kan je gezonder maken

Zoek in artikelen