• onze waardering

De jongen die van de wereld hield - Tjibbe Veldkamp RECENSIE

Recensie: De jongen die van de wereld hield - Tjibbe Veldkamp

Tjibbe Veldkamp neemt je in De jongen die van de wereld hield mee naar Paznau, waar tussen de sneeuwvlokken een man en een vrouw op het eerste zicht verliefd worden. Ze worden zo verliefd dat er in dat eerste moment al een ‘mogelijk kind’ ontstaat, Adem. Maar wat als het toch allemaal een andere wending neemt, en Adem voelt dat de kans dat hij werkelijk geboren gaat worden afneemt? Misschien kan hij daar zelf een stokje voor steken en er voor zorgen dat zijn ouders elkaar blijven zien. Want één ding is zeker, Adem wil dolgraag leven.

De jongen die van de wereld hield is een mooi jeugdboek. Het is de sfeer, de originaliteit en de illustraties die een combinatie vormen om niet snel te vergeten. De doelgroep is tien tot twaalf jaar, maar dit is universeel verhaal waar de ouders even veel van gaan kunnen genieten als hun kroost. Het kan voor sterrenouders eventueel wel pijnlijke herinneringen naar boven brengen, dus wees daar op bedacht als je dit boek wil oppakken.

De illustraties van Mark Janssen zijn altijd betoverend en dat is in De jongen die van de wereld hield niet anders. Het enige minpunt is dat er te weinig illustraties in het boek te vinden zijn! Een paar extra illustraties hadden de hoeveelheid tekst minder overdonderend gemaakt voor de jongere lezers. De cover toont het tafereel van de openingsscène en de stijl van Janssen sluit naadloos aan bij de toon van het verhaal. Door de techniek en het kleurgebruik krijgt de illustratie een hele dromerige sfeer mee én bevat het heel veel gevoel.

Niet alleen Jansen weet sterk gevoelens over te brengen, maar ook Veldkamp slaagt daar heel goed in. En het zijn zeker niet allemaal vrolijke gevoelens die op je afkomen tijdens het lezen. Af en toe knaagt er iets aan je binnenste. Meestal is dat omdat je meeleeft met Adem en hem het gunt om de wereld te ontdekken, maar af en toe is het ook omdat Veldkamp een stukje van de maatschappij laat zien dat  niet zo mooi is.

De stad waar het verhaal zich afspeelt, Paznau, is fictief maar het krijgt door de benamingen van stadsdelen én de cover, een Oost-Europese uitstraling. De tijd waarin het verhaal afspeelt is ook niet bepaald, en aangezien er niet gesproken wordt over enige moderne technologie, doet het al snel als tweede helft 20ste eeuw aan. Maar eigenlijk is het een tijdloos verhaal, want alle gebeurtenissen die beschreven worden kunnen zich net zo goed de dag van vandaag afspelen. Dat tijdloze kan in deze moderne, technologische tijd, wel een nadeel vormen voor de jonge lezers omdat het vrij ver van hun eigen leven staat.

Tjibbe Veldkamp laat de lezer het verhaal heel mooi beleven. Dat doet hij door passend taalgebruik te hanteren voor de doelgroep van tien tot twaalf jaar, maar meer nog door gebruik van tempo. Tijd speelt een belangrijke rol in dit boek en dat voel je als lezer. Er is een soort urgentie, en die bepaalt ook gedeeltelijk de acties van de personages. Langs de andere kant zijn er veel rustmomenten waarop het tempo vertraagt en het verhaal wat kabbelt. Voor je gevoel overheersen die momenten in bepaalde delen van het boek misschien wel teveel.

De thema’s die aan bod komen in De jongen die van de wereld hield zijn velerlei. Adem heeft een hele grote wil om te leven en geniet van de kleine dingen die hij ontdekt in de wereld. Met name deze levenslust in zijn puurste vorm is een heel mooi element in het verhaal. Langs de andere kant komen er ook een aantal maatschappelijke thema’s naar voren, zoals dakloosheid. Voor de doelgroep zal het Robin Hood- element in het verhaal minder goed uit de verf komen, maar Veldkamp geeft daardoor zeker wel een diepere laag aan De jongen die van de wereld hield mee en het is iets wat de oudere lezers zeker wel zal opvallen.

De jongen die van de wereld hield is een origineel jeugdboek, met verschillende mooi boodschappen er in verweven. De uitwerking is mooi, maar zal nog beter tot zijn recht komen tijdens het voorlezen of samen lezen met een ouder. Dan valt de wat tragere delen van het boek minder op en kan er wat uitleg gevraagd worden bij bepaalde elementen die aangestipt worden in het boek. En er zullen meer dan genoeg ouders genieten van dit verhaal, wanneer ze het samen met hun kinderen lezen.

Recensie: De jongen die van de wereld hield - Tjibbe Veldkamp

De jongen die van de wereld hield

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Adem is een ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten in een oude Oost-Europese stad, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Er bestaan ontelbaar veel mogelijke kinderen en de meeste zullen nooit het levenslicht zien, maar met Adem is iets bijzonders. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven. Hij heeft kort de tijd om zijn ouders weer bij elkaar te brengen en zo zijn eigen leven veilig te stellen. Met ontwapenende naïviteit gaat hij op pad. Want één ding weet hij zeker: hij wil leven!

     

     

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Murtagh - Christoper Paolini

  • Sleutel tot de wijsheid - Nora Roberts

  • Recensie: De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene steen I 4 hartjes

  • Johanna Mo - Het donkere woud

  • Niki - Christos Chomenidis

Gerelateerde artikelen

  • De offers - Jeroen Windmeijer

  • De leukste Bridgerton tweets

  • De nieuwe nanny

Zoek in artikelen