• onze waardering

Wie zwijgt... - Liz Ouwens RECENSIE

Recensie: Wie zwijgt... - Liz Ouwens

Afstandsmoeders, een weggestopte zwarte bladzijde uit het verleden van Nederland. Maar wie waren deze moeders? En wat was hun verhaal? Liz Ouwens neemt de lezer mee in het verhaal van Ida, een van deze jonge moeders. Hoe ouder ze wordt, hoe meer het verleden haar lijkt te achtervolgen. Hoe groot de impact is van haar moeders verleden ontdekt dochter Astrid pas als zij bij haar moeder gaat wonen als ze te dement is om voor zichzelf te zorgen. Maar dan gebeurt het onvermijdelijke en tegelijkertijd ook het onverwachte: Ida steekt iemand neer. Astrid ziet zich gedwongen om uit te zoeken wie deze spoken uit het verleden van haar moeder zijn en dat brengt haar in een heel nieuwe wereld.

Wie zwijgt… is het debuut van Liz Ouwens. En wat mij betreft één die het lezen waard is! Wie zwijgt… wordt aangeprezen als thriller en bij het lezen van dit verhaal voel je de spanning ook echt onder je huid kruipen. Het verhaal is een beetje bizar, maar ook heel realistisch en dat maakt het verhaal ingrijpend.

De personages in Wie zwijgt.. zijn overzichtelijk, het gaat om Ida en haar dochter Astrid, haar kleindochter Hilde en haar beste vriendin Marie. Het personage Ida is opgebouwd uit veel verschillende lagen die door Liz Ouwens, mede door tactisch gebruik van flashbacks, één voor één worden afgepeld. Op deze manier bouwt de lezer niet per se een band met Ida op, maar leert de lezer haar en haar levenskeuzes wel te respecteren. Voor het personage Astrid ligt dat iets gevoeliger. Uit alles blijkt dat Astrid er alles aan doet om haar leven op de rit te krijgen na een lastige scheiding en ondertussen naar haar beste kunnen voor haar moeder probeert te zorgen. Echter, deze twijfels van het personage slaan soms ook over de lezer. Want wat is dit nou voor een vrouw? En waar moet het met haar heen?

Een even mysterieus, maar toch weer op een andere manier, is Marie. Deze vrouw lijkt in de ogen van de lezer soms wel onsterfelijk. Haar liefde voor Ida is ontroerend en met hun gedeelde verleden is dat heel goed te plaatsen. Wellicht dat de lezer bij het sluiten van dit boek besluit dat Wie zwijgt… misschien wel net zo veel om het verhaal van Marie als dat van Ida draait. 

Wie zwijgt… is ingrijpend en absurd. Het verhaal leest makkelijk weg, maar doordat alles zo realistisch voorkomt wordt de lezer gedwongen soms even na te denken over wat er nu precies is gebeurd. Wie zwijgt…is een thriller met onderhuidse spanning, wie een écht spannend verhaal verwacht komt bedrogen uit. Voor de lezer die het duistere ziet in de doorwerking van ons soms pijnlijke verleden in het dagelijks leven zoals wij dat nu kennen is Wie zwijgt… precies het boek dat je zoekt!

Recensie: Wie zwijgt... - Liz Ouwens

Wie zwijgt

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wie zwijgt is een geraffineerde pageturner over een anonieme 'onderzoeker', zoals hij zichzelf noemt. De verteller erft een fortuin en besluit zijn leven te wijden aan het stalken van vrouwen. Na dossierkasten vol informatie te hebben verzameld van talrijke nietsvermoedende vrouwen raakt hij gefascineerd door Frances, een beeldschone carrièrevrouw. Hij beschrijft tot in detail hoe hij haar precies bestudeert, wat hij daarbij allemaal waarneemt, en dringt steeds verder haar leven binnen. Als lezer wil je niets liever dan mee in het verhaal, wat zorgt voor een merkwaardige overeenkomst tussen je eigen nieuwsgierigheid en de obsessie van de verteller.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Murtagh - Christoper Paolini

 • Sleutel tot de wijsheid - Nora Roberts

 • Recensie: De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene steen I 4 hartjes

 • Johanna Mo - Het donkere woud

 • Niki - Christos Chomenidis

Gerelateerde artikelen

 • Castiel uit Supernatural krijgt een stand-alone aflevering in seizoen twaalf

 • Dit moet je weten over de Gilmore Girls comeback! 

 • Dit waren in 2019 de best bekeken films en series op Netflix

Zoek in artikelen