• onze waardering

Toverslag - Elle McNicoll RECENSIE

Recensie: Toverslag - Elle McNicoll

Ramya, de hoofdpersoon van Toverslag heeft een magische gave die de meesten van ons niet hebben. Ze ziet een wereld en wezens, waarvan wij niet weten dat die er zijn: elfen, feeën, waterwezens, sirenen. Haar eerste jaren brengt ze door in Londen, maar al snel verhuist het gezin naar Edinburgh en dat is een magische stad. De familie van Ramya woont in de omgeving, maar het duurt lang voordat duidelijk wordt wat de echte reden voor de verhuizing was, anders dan de tv-carrière van Ramya’s ouders.

Ramya heeft dyspraxie en dat is een aandoening die van invloed is op je motorische vaardigheden en het verwerken van informatie. Elle McNicholl, de auteur van Toverslag, heeft ook dyspraxie. Ze is daardoor in staat heel onopvallend, maar duidelijk te beschrijven waar Ramya tegenaan loopt. Ze wordt op school gezien als een kind met een leerprobleem, dat met oefening verholpen kan worden. Sommige aandoeningen kan je niet verhelpen. En waar een aandoening bepaalde dingen moeilijker voor je kan maken, kan het ook zorgen dat je in andere dingen juist heel goed bent. Magie bijvoorbeeld…

Ramya heeft een bijzondere band met haar grootvader. In eerste hoofdstuk van het boek maken we als lezers kennis met Ramya’s grootvader, maar hij wordt al snel door zijn dochter – de moeder van Ramya – uit hun leven verbannen. Een jaar of zeven later, als het gezin in Schotland woont, overlijdt de grootvader. Ramya gaat naar zijn begrafenis en vanaf dat moment beginnen dingen duidelijk te worden voor Ramya. 

Toverslag is vol met magische wezens en gebeurtenissen die moeilijk te verklaren zijn. Het past allemaal perfect in de mystieke sfeer die om Schotland, het gebied met een erkend eigen monster – het Monster van Loch Ness – heenhangt. McNicoll heeft een boeiend en spannend verhaal geschreven. Ramya volgt, al vinden alle volwassenen om haar heen dat onverstandig, haar eigen pad. Ze wil ontdekken wat er aan de hand is en ze wil het levenswerk van haar grootvader voortzetten. Hij heeft haar nog gewaarschuwd voor de sirenen, maar ze wil er ook zelf achter komen wat nu precies het gevaar is van die sirenen.

Toverslag is een feest om te lezen, voor jong én voor oud! De personages, zowel de gewone mensen als de magische wezens, zijn interessant en zijn niet eendimensionaal. Ze hebben goede en slechte punten en dat maakt ze levensecht. Ramya worstelt met verschillende dingen. Ze komt volwassener over dan ze volgens haar leeftijd zou moeten zijn, maar alle hobbels van de dyspraxie hebben daar waarschijnlijk aan bijgedragen. Het boek leest snel en makkelijk en zeker aan het eind val je van de ene verbazing in de andere. Er is een tweede deel, hopelijk verschijnt de vertaling daarvan snel!

Recensie: Toverslag - Elle McNicoll

Toverslag

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Edinburgh is een wereld vol magische schepsels: elfen, feeën, waterwezens, noem maar op. Alleen niemand kan ze zien… behalve Ramya Knox.

  Als haar grootvader is gestorven, ontdekt Ramya dat ze een oude gave heeft, een familiegeheim waarover niet gesproken wordt. Er gaat een wereld van spreuken en magie voor haar open. Ze gaat op pad om de waarheid te ontdekken over het Verborgen Volk. Maar de woorden van haar grootvader achtervolgen haar: ‘Kijk uit voor de Sirenen.’

   

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: De Smurfen 2: De Gevangene van de Groene steen I 4 hartjes

 • Johanna Mo - Het donkere woud

 • Niki - Christos Chomenidis

 • Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023: dit is de top 3

 • Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2023: dit is de top 3

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Heather, volmaakt

 • Recensie: The Originals seizoen 2

 • Het feeënwoud - Astrid Witte 

Zoek in artikelen