• onze waardering

Geld en goed - Thea Zoeteman RECENSIE

Recensie: Geld en goed - Thea Zoeteman

In Geld en goed volgen we Anneroos, een dierenartsassistente met een leuk huis, in een mooi dorp, in de Alblasserwaard, vrijgezel en een gezellige vriendinnengroep. Veel beter kan het niet, vindt ook haar zus Barbara. Barbara heeft drie kinderen en een vierde komt eraan. Haar man Koos rijdt op de vrachtwagen en is veel onderweg. Daarbij komt ook dat het gezin financieel krap zit. Moeders heeft MS en gaat de laatste tijd hard achteruit. Er gaat een periode komen dat moeder niet meer thuis kan blijven wonen. Maar waar moet ze dan naar toe? De zorgen van Anneroos voor het gezin van haar zus en haar zieke moeder drukt zwaar op haar schouders.  

Anneroos heeft het als hoofdpersoon in Geld en goed zwaar. Ze heeft het goed voor elkaar maar wordt geconfronteerd door een jaloerse zus en een zieke moeder. En wat doe je, als door deze twee  personen een hulpvraag wordt gesteld. Haast tegelijkertijd en onafhankelijk van elkaar vragen ze tijd en energie van Anneroos. Wie gaat voor? Hoe beslis je? En nog belangrijker, hoe communiceer jij jouw beslissingen zodat niemand boos wordt? Fijn dat Anneroos een persoon in haar leven vindt die als klankbord kan fungeren voor haar zorgen. Heel mooi dat ze haar zorgen op deze manier kan delen. 

Thea Zoeteman heeft een vlotte, beschrijvende schrijfstijl en stipt in Geld en goed een aantal hedendaagse problemen aan. Stikstof problematiek en de zorgen voor je bedrijf, mantelzorg voor ouders wanneer ziekte erger wordt, het omgaan met schuldgevoel vanwege weigering en jaloezie bij familieleden op aards bezit.  

Daar waar je schat is, daar zal je hart zijn.

Jaloezie is een groen monster, en je ziet hoe Anneroos gedurende het boek hiermee worstelt en hierin ook groeit om goed om te gaan met de onredelijke eisen van haar zus. Ook de zorg voor haar moeder neemt ze goed op zich en daarbij heeft ze oog voor moeders verlangens en wensen. Verder is ook het omgaan met schuldgevoel ten opzichte van haar zus een emotie waarin het karakter van Anneroos een duidelijke groei laat zien. Een lastige emotie want, is het schuldgevoel terecht? Is de vraag van Barbara redelijk? Of is Anneroos egoïstisch ten opzichte van haar familie? 

Geld en goed heeft een mooi maar triest einde waarbij berouw en het vinden van liefde een grote rol spelen. Twee haast uiterste emoties bij de zussen waarvan je tot het einde hoopt dat ze elkaar weer zullen vinden. 

Een mooi boek voor iedereen die van uitgestrekte polders en vergezichten houdt. Maar ook de stad Dordrecht komt aan bod. De stikstof problemen, mantelzorg en jaloezie worden besproken. Dit boek heeft voor iedereen wel iets in huis. 

Thea Zoeteman heeft in Geld en goed een geloofwaardige familie neergezet waarbij verschillende menselijke emoties en herkenbare situaties voorbijkomen. Een mooi thema hierin is dan ook dankbaar zijn voor dat wat je hebt en het herkennen van dingen die van werkelijke waarde zijn in het leven.  

Recensie: Geld en goed - Thea Zoeteman

Geld en goed

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Barbera zou graag willen werken, maar haar man maakt lange dagen en ze kunnen geen kinderopvang betalen. Ze vraagt haar zus Anneroos om minder te gaan werken om op de kinderen te passen, maar die wil haar fulltimebaan niet opgeven. Als hun zieke moeder mantelzorg nodig heeft, heeft Anneroos plotseling wél tijd. De kloof tussen de zussen wordt hierdoor steeds groter…

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Johanna Mo - Het donkere woud

 • Niki - Christos Chomenidis

 • Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023: dit is de top 3

 • Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2023: dit is de top 3

 • Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2023: dit is de top 3

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Fall

 • Tot snel! - Beth O'Leary

 • Recensie: Mijn babyrecepten met Sophie de giraf

Zoek in artikelen