• onze waardering

The farm table - Julius Roberts RECENSIE

Recensie: The farm table - Julius Roberts

Ik blijf er van houden: Boeken met een verhaal. Het verhaal van Julius zelf. Hij vertrok vanuit de stad, waar hij in een restaurant werkte, naar eerst een kleine en later een wat grotere, maar vervallen boerderij in Dorset in het zuiden van Engeland waar hij zelf dieren houdt en groenten verbouwd en gebruik maakt van de zee die niet ver van zijn boerderij verwijderd is. Daarover verteld hij in de uitgebreide inleiding die bovendien is voorzien van sfeervolle foto’s. In The farm table geeft Julius Roberts 100 recepten met producten uit en van eigen land. Niet vreemd want Julius Roberts is chef en daarna pas boer. De recepten zijn onderverdeeld volgens de seizoenen en ook bij die seizoenen verhaald Julius Roberts over wat er in die specifieke jaargetijden gebeurt op de boerderij. Geen overdreven verhalen trouwens, het gewone verhaal over de leuke en minder leuke kanten van het wonen op het platteland en het runnen van een boerderij.

Dat de 100 heerlijke recepten verdeeld zijn over ruim 300 meest kleurrijke pagina’s zegt iets over hoe het boek is opgebouwd. Naast de verhalen en de foto’s van het buitenleven in Dorset zijn ook de recepten smaakvol en in stijl vastgelegd door Elena Heatherwick. Alles bij elkaar een heerlijk boek.

De recepten in het boek zijn niet heel moeilijk en bevatten eigenlijk nauwelijks exotische ingrediënten. Veelal combinaties van vlees of vis met groenten, kruiden en zuivel. Wat dat betreft blijft Julius Roberts met The farm table inderdaad dicht bij huis, bij het thema en bij de jaargetijden. Iets wat ik persoonlijk in deze tijd waarin we sperziebonen vaak uit Afrika halen, heel belangrijk vind.

Uiteraard maakte ikzelf ook een paar recepten uit The farm table en dat ga ik zeker nog vaker doen want vooral voor de dagelijkse kost kan je in dit boek heel veel inspiratie opdoen.

Toevallig koos ik twee keer voor een visgerecht. De eerste was een verse heilbot met witte bonen en courgette en verder nog kruiden als basilicum, chilivlokken en knoflook. Een heerlijk, gezond en duurzaam recept, mits de vis op een goede manier wordt gevangen.

De tweede was pasta met spinazie, gerookte forel en crème fraîche. Behalve wat nootmuskaat en citroen was het verder een heel naturel recept, maar ook weer erg lekker. Het staat bovendien in no time op tafel.

The farm table van Julius Roberts is een echte aanrader en staat zeker in mijn top 5 van kookboeken van 2023.

Recensie: The farm table - Julius Roberts

The Farm Table

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ontmoet Julius Roberts: professioneel chef, parttime moestuinier en boer en bovenal fulltime levensgenieter! Na een kalenderjaar werken op zijn boerderij in het Engelse Dorset deelt hij zijn eerlijke verhalen over het boerenleven en zijn doordachte recepten en brengt ons daarmee terug naar het ritme van de seizoenen. Julius laat je zien hoe je het beste uit de overvloed van de natuur haalt: van knapperige appels in de herfst, roze rabarber in de winter, asperges en daslook in de lente, tot de eerste zomerse aardbeien. Heerlijk eten hoeft niet duur te zijn. Met deze troostende en inspirerende gerechten haal je het beste uit betaalbare, eenvoudige ingrediënten.

  Met zijn passie voor duurzaamheid, dierenwelzijn, tuinieren en de jaargetijden weet Julius ons te overtuigen contact te maken met de natuur en naar buiten te gaan. Zijn boek vertelt het verhaal van de boerderij, het harde werken en het weer, en bevat honderd heerlijke recepten gemaakt met producten van eigen bodem of van lokale boerenwinkels.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Mijn grote flapjesboek van alle dieren - Carrie Love

 • Argylle - Elly Conway

 • Weekend weg wandelgids - Claudia Straatmans

 • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

 • De Sneeuwkoningin - Bette Westera & Aida de Jong

Gerelateerde artikelen

 • Robin Hood keert terug in seizoen 6 van Once Upon a Time!

 • Dit weten we over Captain Marvel

 • Ingrid Oonincx

Zoek in artikelen