• onze waardering

Dolende geesten – Hilda Spruit RECENSIE

Recensie: Dolende geesten – Hilda Spruit

Dolende geesten begint met een proloog die zich afspeelt in 1991, schijnbaar in een Spaanse stad. Iemand ontvoert twee kleine kinderen, het gaat hem om het kleine meisje, niet om haar broertje Christiaan. Al snel blijkt dit een soort cold case te zijn waar de hoofdpersoon van het boek dankzij haar paranormale gave informatie over ontvangt. 

Na de proloog springt het verhaal naar 2019 en naar Merthe. Merthe heeft voorspellende dromen, dat hebben we al gezien in Hilda Spruits vorige boek Verschijningen, en ze heeft het idee dat ze net is wakker geworden uit zo’n voorspellende droom. Tijdens een excursie die dag met school naar het Rijksmuseum in Amsterdam ziet ze op de Nachtwacht de man staan die ‘‘s nachts ook in haar droom verscheen, de heer van Vlaardingen.

Merthe worstelt met haar paranormale gaven die nu, rond het overlijden van haar biologische moeder, weer heel nadrukkelijk aanwezig zijn. Ook heeft ze er last van dat haar ouders niet allebei even goed hiermee omgaan, met name haar vader heeft moeite met dit ‘gedoe’.

Merthes biologische moeder Janina wilde haar nog iets vertellen en gaf Merthe de opdracht een brief bij haar ouders te bezorgen. Die laatste woorden heeft haar moeder nooit uitgesproken en het blijkt ook niet eenvoudig te zijn die ouders te vinden. Kortom, naast de droom zijn er nog wat raadsels voor Merthe die voorlopig niet opgelost zijn. 

De terugblikken naar 1991 vinden geregeld in het boek plaats. Ze zorgen ervoor dat jij als lezer net een paar stapjes voorligt op Merthe en haar vrienden en dat je goed kunt meedenken over wat er toch gebeurd zou zijn. De twee kinderen die in 1991 verdwenen zijn, waren Nederlandse kinderen en de vermissing vond plaats tijdens een middeleeuws festival in een plaatsje in Spanje. De flashbacks zijn geschreven in dezelfde vlotte schrijfstijl als de rest van het boek. 

Een ander onderdeel dat geregeld terugkomt in Dolende geesten zijn de dromen en visioenen van Merthe. Ze zijn cruciaal voor het plot, maar ze zijn soms wat aan de lange en langdradige kant en halen daarmee de vaart uit het verhaal.

Om de opdracht van Janina te vervullen reist Merthe naar Spanje. Daar ontmoet ze haar grootmoeder en komt ze van alles te weten over het verleden. Maar ook wordt daar steeds meer duidelijk over de cold case en de vermissing van de kinderen. Hilda Spruit heeft Dolende geesten op een mooie manier opgebouwd en de verschillende verhaallijnen komen geleidelijk steeds dichter bij elkaar. Het houdt je aan het lezen en het is voor de lezer erg prettig als je verschillende ogenschijnlijk kleine elementen steeds beter met elkaar in verband kunt brengen.

Dolende geesten is een boeiende young adult roman, die leuk is voor lezers die houden van een spannend verhaal waarbij je stap voor stap een mysterie oplost. Als je interesse hebt in paranormale zaken, is dit boek zeker een aanrader. Dit interesse is overigens geen vereiste om van het boek te kunnen genieten.

Recensie: Dolende geesten – Hilda Spruit

 

Geestverwanten - Dolende geesten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Merthes biologische moeder ligt op sterven. Ze vraagt Merthe om een laatste brief aan haar ouders, Merthes grootouders, te bezorgen. Maar niemand weet waar ze wonen. Als de zoektocht van Merthe en haar vrienden op een dood spoor belandt, barst haar sluimerende paranormale gave los. Waarom lijken twee personages uit Rembrandts Nachtwacht een beroep op haar te doen? Merthe kan niet anders dan de aanwijzingen volgen, ook al leiden die tot een gevaarlijk avontuur. 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Mijn grote flapjesboek van alle dieren - Carrie Love

 • Argylle - Elly Conway

 • Weekend weg wandelgids - Claudia Straatmans

 • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

 • De Sneeuwkoningin - Bette Westera & Aida de Jong

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Battlefield V | 5 hartjes

 • Recensie: The Game

 • About Time (Bios)

Zoek in artikelen