• onze waardering

Een vrouw rent over een berg - Yuko Tsushima RECENSIE

Recensie: Een vrouw rent over een berg - Yuko Tsushima

Bij Een vrouw rent over een berg word je meegenomen in het leven van Takiko Odaka die leeft in Tokyo rond 1970. Takiko is zwanger geraakt van een man waar ze geen relatie mee heeft. Sterker nog, hij is getrouwd met een andere vrouw. Over deze onverwachte zwangerschap heeft ze vele discussies met haar ouders en ze weigert een abortus te plegen. In een voetnoot kun je lezen dat dit extreem ongebruikelijk was in die tijd. De zwangerschappen die buiten het huwelijk plaatsvonden waren minder dan 1%. Dit verklaart waarom de moeder van Takiko aandringt op een abortus. Toch besluit ze het kind te houden, is ze alleen tijdens de geboorte en krijgt ze weinig steun van thuis.

Yuko Tsushima weet de cultuur, het eten en Japan op een mooie beschrijvende manier weer te geven. Desalniettemin is het erg moeilijk om een connectie te voelen met Takiko. In het boek worden met name haar gedachten beschreven. Al lezend krijg je het gevoel dat ook Takiko op een afstand naar haar eigen leven kijkt. De heftige gebeurtenissen die ze meemaakt, van een onverwachte zwangerschap tot geweld thuis, lijken niet echt bij haar binnen te komen. Alle emoties die vanuit haar beschreven worden lijken afgezwakt, alsof ze ze niet echt ervaart maar vooral constateert. Ze observeert haar eigen leven, waardoor je als lezer ook geen toegang krijgt. 

Daarnaast is het plot teleurstellend. Vrijwel het hele verhaal gaat over Takiko als alleenstaande moeder, zonder gebeurtenissen die je vastgrijpen en je aan het lezen houden. Dit zorgt ervoor dat het met momenten langdradig wordt en het passages heeft waar je je doorheen moet worstelen. 

Wat Yuko Tsushima wel mooi beschrijft in Een vrouw rent over een berg zijn met name de natuurlijke verschijnselen. De manier waarop ze de regen beschrijft, hoe een boom eruitziet, hoe specifiek bepaalde geuren zijn, hoe de aanraking van iemand anders voelt. Deze beschrijvingen maken het enigszins de moeite waard om je door de langdradige delen te worstelen. 

Een vrouw rent over een berg is een verhaal wat je beter kan overslaan als je van een vlotte schrijfstijl en een sterk plot houdt. Kun jij je echter wel laten meeslepen door alinea’s waarin dromen beschreven worden, dan is dit boek een aanrader voor jou. 

Recensie: Een vrouw rent over een berg - Yuko Tsushima

Een vrouw rent over een berg

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In de hitte van een zomerse dag vertrekt Takiko Odaka te voet naar het ziekenhuis om te bevallen van een jongetje. Haar zwangerschap, het resultaat van een korte affaire met een getrouwde man, is een bron van verdriet en schaamte voor haar ouders. Takiko trekt zich daar echter niks van aan. Haar baby, zo stelt ze zich voor, zal van haar zijn en van haar alleen. Ze verheugt zich zelfs op de uitdaging, en hoopt dat het haar kan bevrijden van de gewelddadige uitbarstingen van haar vader.
  Takiko’s eerste jaar als moeder is gevuld met de intense geneugten en problemen die de zorg voor een pasgeborene met zich meebrengt. Aanvankelijk zoekt ze haar toevlucht in het gezelschap van andere vrouwen, maar naarmate de baby groeit, verkent ze Tokio, tot ze een baan vindt bij een kwekerij. Daar krijgt ze de kans om zich buiten de stad te begeven, naar een berg die tot haar verbeelding spreekt en haar een kans geeft op de vrijheid die ze zo wanhopig begeert.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het ongelukskind - Beatrice Salvioni

 • Wat eten we vanavond - Mama Baas

 • Gelukkige dagen - Renée van Marissing

 • Schermtijd - Linda van Rijn

 • Monsterjager - Rob Geukens

Gerelateerde artikelen

 • Emma Watson zingt in de soundtrack van de nieuwste Beauty and the Beast trailer!

 • Recensie: De kinderen van Ji 1 - Het vergeten testament

 • Recensie: Verraad

Zoek in artikelen