• onze waardering

Tot diep in de nacht - Claire Daverley RECENSIE

Recensie: Tot diep in de nacht – Claire Daverley

Tot diep in de nacht, het debuut van Claire Daverley, is een bijzondere roman met Rosie en Will in de hoofdrollen. We volgen de twee gedurende een groot deel van hun leven. We leren ze kennen aan het einde van hun middelbareschooltijd. Rosie en Will zijn heel verschillend, maar voelen zich wel tot elkaar aangetrokken. Ze ontwikkelen een vriendschap door hun vele lange gesprekken en ze ontmoeten elkaar steeds weer. Al snel zijn ze verliefd op elkaar. Het is echter niet het goede moment, maar ze blijven vrienden. Niet lang daarna gebeurt er iets verschrikkelijks, waardoor hun levens veranderen, ze niet meer met elkaar kunnen omgaan en elkaar kwijtraken. 

Het verhaal in Tot diep in de nacht bestaat uit drie delen: ervoor, erna en lang daarna. De liefde tussen Will en Rosie blijkt namelijk niet verdwenen te zijn na die ene gebeurtenis. Sterker nog, die liefde lijkt nooit te verdwijnen. Will en Rosie zoeken elkaar steeds weer op. Ze hebben elkaar nodig. En bellen elkaar soms tot diep in de nacht. 

Een van de meest opvallende zaken van dit boek is de schrijfstijl, die kan in het begin behoorlijk wennen zijn. Het blijkt dat leestekens en met name aanhalingstekens echt een functie hebben. Daverley gebruikt géén aanhalingstekens, waardoor je niet kunt zien waar de dialogen zijn en of iemand iets zegt, of het een gedachte is van een personage of een beschrijving. Het kan een paar hoofdstukken duren voordat je daar goed aan gewend bent, als het überhaupt went…

De schrijfstijl heeft ook invloed op de sfeer van het verhaal en de wijze waarop je als lezer het verhaal beleeft. Er lijkt, maar dat is een persoonlijke observatie, nog een extra laag te zijn ingevoegd tussen jou als lezer en de auteur als verteller van het verhaal. Waar je meestal in boeken direct betrokken bent bij de actie, blijf je hier het hele boek een toeschouwer. Een toeschouwer die alleen te weten komt wat de verteller ziet en wil vertellen. Maar de verteller weet gelukkig niet wat een van de twee hoofdpersonen of allebei ziet en doet en meemaakt, de verteller is ook op de hoogte van de andere personages. Toch heeft de schrijfstijl geleid tot een afstand, waardoor je het boek anders ervaart.

Het knappe is dat Daverley, ondanks de afstand, erin is geslaagd om de lezer te betrekken bij het verhaal. Ze weet de emoties van de hoofdpersonen zo goed te beschrijven en je zo goed mee te nemen in hun overwegingen, dat je – soms tot tranen toe – geroerd wordt. 

De cover van het boek is ook bijzonder. Op het eerste gezicht lijkt de voorkant alleen uit stilitische gekleurde vlakken te bestaan. Als je goed kijkt, zie je de profielen van Rosie en Will en de vuurtoren. De vuurtoren van hun woonplaats speelt een belangrijke rol en is de plek waar ze elkaar iedere keer terugvinden.

Tot diep in de nacht is in de eerste plaats een liefdesverhaal met twee personen die op de rand van volwassenheid staan in de hoofdrol. Aantrekken en afstoten, aantrekken en afstoten. Op de achtergrond speelt zich een verhaal af over vriendschap, verlies, rouw en het maken van keuzes. Tot diep in de nacht is echt een bijzonder boek. Geef het even de tijd om bij je binnen te laten komen en daarna, geniet!

Recensie: Tot diep in de nacht – Claire Daverley

Tot diep in de nacht

 • Auteur:

  Claire Daverley
 • Verschenen:

  7 september 2023
 • Uitgave:

  ISBN 9789403106427
  Uitgever Cargo
  416 pagina's
 • Uitgever:

  Cargo
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Will en Rosie zijn tieners als ze elkaar ontmoeten. Ze verschillen enorm maar groeien steeds meer naar elkaar toe tijdens geheime afspraakjes en lange telefoongesprekken tot diep in de nacht. Ze zijn elkaars eerste echte liefde, maar gaandeweg wordt duidelijk dat ze ook elkaars grootste liefde zijn.
  Maar dan, op een dag, gebeurt er iets tragisch waardoor Will en Rosie nooit meer samen kunnen zijn. Hun levens veranderen onherroepelijk en ze raken elkaar volledig kwijt.Toch blijft hun liefde bestaan. Sluimerend, op de achtergrond, maar altijd aanwezig. Want Will en Rosie kunnen het niet ontkennen: ze zijn voor elkaar gemaakt.
   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Een gevoelige snaar - Julia Quinn

 • Licht in de vlam - Jennifer L. Armentrout

 • Liefde en dood in de rode stad - Rindert Kromhout

 • Het jaar rond - Cathy Bramley

 • Onze aanraders voor Netflix in maart 2024

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Carmen

 • Recensie: The Danish Girl

 • Recensie: Goedemorgen, meneer Mandela

Zoek in artikelen