• onze waardering

De terugkeer naar Maxton Hall College - Mona Kasten RECENSIE

Recensie: De terugkeer naar Maxton Hall College - Mona Kasten

Ruby’s wereld valt in duigen. Het ene moment ziet haar leven er nog rooskleurig uit: Oxford ligt binnen handbereik, ze is samen met James en heeft lieve vriendinnen om zich heen. Het volgende moment lijkt de zeepbel te zijn geknapt. James heeft de foto’s gemaakt waarop het lijkt dat ze een affaire heeft met haar geschiedenisdocent, hoe kan hij dat haar aan doen? Tegelijkertijd probeert James alle ballen in de lucht te houden, terwijl zijn relatie op springen staat. Kiest James dit keer voor zichzelf of kan hij Beaufort toch niet loslaten?

Je kan er als lezer niet omheen, ook het derde en laatste deel zit boordevol drama. Van begin tot eind zitten de personages in De terugkeer naar Maxton Hall College niet stil. Toch gebeurt er vrijwel niets wat buiten de lijn der verwachtingen ligt. Mona Kasten lijkt in dit derde deel vooral een herhaling van stappen te zetten, waarmee ze de lezer maar matig weet te vermaken. Als je De terugkeer naar Maxton Hall College in één woord wil omschrijven, scoort “sleur” erg hoog. 

Het verhaal leest alsof er weinig opbouw in zit, waardoor het voor de lezer moeilijk is om je aandacht erbij te houden. Je wacht op een climax, die nooit komt. Dat betekent niet dat er niets gebeurt, maar het verhaal ontbreekt aan vernieuwende elementen. Het is dan als lezer soms ook lastig om je aandacht erbij te houden. Helemaal omdat Mona Kasten het de personages soms iets te makkelijk maakt om bij hun happy ending te komen. 

Hoewel vermaak gezocht zou kunnen worden in de “feelgood”, waar het in De terugkeer naar Maxton Hall College zeker niet aan ontbreekt, voelt zelfs die feelgood een beetje aan als een sleur. De spanning tussen James en Ruby loopt niet echt verder op, hoewel ze hun relatie wel weten te verdiepen. 

Een positieve ontwikkeling in dit derde deel is dat Mona Kasten de perspectieven van meerdere van onze favoriete personages de revue laat passeren. Dit zorgt er op een goede manier voor dat de relatie van James en Ruby iets meer op de achtergrond komt te staan, zodat er meer ruimte is voor de andere personages om de liefde te ontdekken. 

Ondanks dat de diepgang en emoties in De terugkeer naar Maxton Hall College tegenvallen, leest het verhaal makkelijk weg en weet Mona Kasten de meeste losse eindjes bij elkaar te krijgen, wat van dit derde deel een mooi slotdeel maakt. De meeste losse eindjes, want ondanks de bevredigende epiloog laat Mona Kasten ons in het ongewisse als het gaat om de vraag op wie Lyn doelde toen ze zei dat ze wellicht wel iemand anders leuk vindt uit de ons inmiddels zeer bekende vriendengroep. 

Mona Kasten bewijst met De terugkeer naar Maxton Hall College dat ze weet hoe je een feelgoodserie moet afsluiten: met nog meer feelgood! Maar te veel feelgood leidt soms ook tot een sleur en Mona Kasten beweegt zich vervaarlijk op het randje daartussen, daarbij toch meer richting sleur neigend. Ondanks het gebrek aan vernieuwende elementen en een sterke opbouw is De terugkeer naar Maxton Hall College een bevredigende afsluiter van een heerlijke feelgood(young adult)serie!

Recensie: De terugkeer naar Maxton Hall College - Mona Kasten

Maxton Hall 3 - De terugkeer naar Maxton Hall College

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ruby is in shock: ze is geschorst van Maxton Hall College. En alles wijst erop dat niemand minder dan James hier verantwoordelijk voor is. Ruby kan het niet geloven, niet na alles wat ze samen hebben meegemaakt. Ze dacht dat ze eindelijk de échte James had leren kennen: de man met toekomstdromen, die haar aan het lachen maakt en die haar hart sneller laat kloppen met een enkele blik. Alles wat ze dacht te weten blijkt een leugen.

  Terwijl Ruby worstelt om ondanks alles haar diploma te halen, dreigt James opnieuw te bezwijken onder de verplichtingen van zijn veeleisende familie. Is er nog een kans op een lang en gelukkig leven samen? Of worden ze elkaars ondergang?

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Chaos

 • Patrick J. Adams keert terug als Mike voor het laatste seizoen van 'Suits'

 • Net als in de film – Rachel Winters

Zoek in artikelen