• onze waardering

Hotel De jutter - Martin Scherstra RECENSIE

Recensie: Hotel De jutter - Martin Scherstra

Margje Veringa is de biologische moeder van Sietse en Germ. Zij heeft de jongens ter adoptie afgestaan en ze zijn opgegroeid in verschillende gezinnen. In haar testament heeft ze de broers een berg geld nagelaten maar er zit wel een voorwaarde aan. Ze krijgen de erfenis als ze samen Hotel De jutter gaan runnen. Samen als broers en zakenpartners. Ze gaan akkoord en dan leren ze elkaar echt kennen.

Sietse en Germ hebben allebei het nodige leed gekend en gaan daar op andere manieren mee om. Dit maakt dat ze totaal verschillend van elkaar zijn en anders naar dingen kijken. Kunnen ze daar mee omgaan en elkaar in eigen waarde laten? Het begin maakt dan ook duidelijk hoe ze beide in het leven staan en hoe dit is gekomen. Beide op hun eigen manier succesvol maar ook toevallig op dat moment toe aan iets nieuws. En of de erfenis juist de uitkomst is om iets nieuws te beginnen, als broers, ze hebben allebei geen goede start met elkaar.

De bedoeling van Margje is duidelijk, de broers moeten elkaar leren kennen en hoe goed leer je elkaar kennen door samen een hotel te gaan runnen. Zo simpel is het natuurlijk niet en ze hebben de nodige tegenslag te voorduren. Terwijl ze elkaar leren kennen, leren ze ook Margje kennen.

De schrijfstijl van Martin Scherstra is vlot, je vliegt door het boek. Hij schrijft zo beeldend dat je jezelf al ziet wandelen door Leeuwarden en Ameland. Daarbij lijkt een vakantie doorbrengen in een hotel op één van de Waddeneilanden opeens de ultieme vakantiebestemming voor deze zomer! Leuk dat ook de Friese taal een plek heeft gekregen in het boek.

Leave schot

In Hotel De jutter zijn de karakters van Sietse en Germ twee uiterste van elkaar. Waar Germ zachtaardig is en zich snel open stelt is Sietse gesloten en heeft een harde, afwerende uitstraling. Dat die twee naar elkaar toe moeten groeien terwijl ze zich op een eiland bevinden en samenwerken om het hotel te runnen is de bedoeling van Margje geweest. Maar het is lastig om je open te stellen en elkaar te accepteren als broer. Daarbij is het aspect 'familie en bloedverwanten zijn' voor allebei iets wat ze niet kennen of geleerd hebben. Dat gaat niet vanzelfsprekend en dat ze daarin groeien is mooi om te zien.

Het boek krijgt opeens een onverwachte 'whodunnit' twist wat een leuke verassing is! Want dat dingen niet vanzelfsprekend zouden gaan, lijkt een gegeven gezien het feit dat twee broers, geadopteerd door een andere familie en hun eigen weg moeten vinden. Maar dat ze zulke spannende dingen meemaken is absoluut onverwachts.

Hotel De jutter is een leuk boek als je deze vakantie naar één van de Waddeneilanden gaat of naar Friesland! Of juist als je een heerlijk boek wilt lezen over hoe twee broers naar elkaar toe groeien. Of fijne roman met een familieband maar ook een liefdesverhaal en een kleine 'whodunnit' erin. Het boek is van alle markten thuis en dat maakt het één van de toppers voor de zomer.

Recensie: Hotel De jutter - Martin Scherstra

Hotel De jutter

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Tweelingbroers Sietse en Germ leren voor het eerst van elkaars bestaan als ze een telefoontje krijgen van een notaris; hun biologische moeder, die hen ter adoptie heeft afgestaan, is overleden en heeft hun flink geld nagelaten. Er zit wel een addertje onder het gras: de broers moeten samen het familiehotel De jutter op Ameland weer tot een succes maken.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Detox je huis

 • Recensie: Marry Me 

 • Deze films en series worden in januari van Netflix verwijderd

Zoek in artikelen