• onze waardering

De laatste verhalenverteller - Donna Barbra Higuera RECENSIE

Recensie: De laatste verhalenverteller - Donna Barbra Higuera

Donna Barbra Higuera is een Amerikaanse kinderboekenschrijfster. Haar boeken gaan regelmatig over kinderen die zich in vreemde en vaak griezelige situaties begeven. De Laatste Verhalenverteller is een bekroonde jeugdroman.  

In 2061 zal de aarde vergaan en zijn Petra, haar broer Javier en haar ouders de uitverkorenen om in een ruimteschip in slaap gebracht te worden en 380 jaar later op de planeet Sagan te ontwaken. Op die planeet zullen haar ouders onder andere onderzoeken gaan doen naar bodemverbetering en naar voedingsstoffenafgifte. De ouders van Petra zouden graag zien dat zij als onderzoeker hun opvolger wordt. Maar Petra wil het liefst net als haar oma, verhalenverteller worden. Helaas pakt alles anders uit, de macht in het schip dat hen naar de nieuwe planeet zou brengen is overgenomen door het Collectief. Het Collectief is een beweging die streeft naar eenvormigheid. Ze wissen het geheugen van mensen die nutteloos blijken te zijn en kunnen deze zelfs op laten lossen. Het navertellen van de cuentos (verhalen) van Petra's grootmoeder Lita moeten uiteindelijk redding brengen.

De laatste verhalenverteller is geen utopische science fiction, het beeld voor de toekomst is dus negatief. De aarde zal vergaan en alleen de uitverkorenen mogen naar de andere planeet. Er komen wezens voor met een doorzichtige huid die geprogrammeerd zijn om het Collectief te dienen, er zijn verdwijningen, letterlijk in gel opgeloste mensen en er dreigt gevaar. 

De laatste verhalenverteller heeft Donna Barbra Higuera geschreven vanuit het perspectief van Petra, er wordt in het begin teruggekeken naar haar tijd met oma en vooral naar de verhalen die haar oma heeft verteld. Deze verhalen lopen door het boek als een rode draad. Er worden enorm veel moeilijke woorden gebruikt die voor een kinderboek mogelijk toch wat te ingewikkeld zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn: downloadbare cognitie, bioluminescentie, andromeda, agaragar, macromoleculaire synthese, panchromatisch, cryptosporidiose enz. Het boek was beter leesbaar geweest als er minder ingewikkelde woorden gebruikt zouden worden of als er een uitleg bij de woorden gegeven zou zijn. In het eerste hoofdstuk worden er veel Spaanse woorden gebruikt, omdat oma Lita Mexicaanse is, daar staat af en toe wel een vertaling bij. De laatste verhalenverteller is zeker geen lichte kost, niet alleen door de woordkeuze maar mede omdat er mensen verdwijnen en de overgeblevenen ook nog andere namen krijgen. Zo worden Petra, Suma, Veertje en Rubio, Zeta 1,2,3 en 4 genoemd. En later krijgen ze hun eigen namen weer terug wat wel even schakelen is. Onderling noemen deze vier elkaar weer wel bij hun 'gewone' namen maar het Collectief blijft ze alle vier 'Zeta' noemen.

Tot het eind weet de lezer absoluut niet of De laatste verhalenverteller een positief einde zal hebben. De vraag die de lezer lang bezig kan houden is of de aarde echt is vergaan, of de planeet Sagan werkelijk bereikt wordt en of die planeet dan ook inderdaad bewoonbaar is. Als je van wat meer ingewikkelde science fiction houdt is dit boek een aanrader waarbij je als lezer wel over de nodige fantasie moet beschikken. 

Recensie: De laatste verhalenverteller - Donna Barbra Higuera

De laatste verhalenverteller

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Petra wil niets liever dan een verhalenverteller worden, net als haar Mexicaanse oma. Maar veel tijd om dat te leren heeft ze niet: de aarde zal binnenkort vernietigd worden door een komeet. Een paar honderd wetenschappers en hun kinderen – waaronder Petra en haar familie – zijn uitverkoren om naar de nieuw ontdekte planeet Sagan te reizen.

  Bijna vierhonderd jaar later wordt Petra wakker op Sagan. Het ruimteschip is overgenomen door een grimmig legertje robots die het geheugen van iedereen aan boord hebben gewist. Door toeval is Petra de enige die zich de aarde nog herinnert. En als de planeet Sagan niet voor iedereen leefbaar blijkt te zijn, wordt duidelijk dat alleen Petra de mensen aan boord kan redden met behulp van haar verhalen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Spin Out

 • Liefde en dood in de rode stad - Rindert Kromhout

 • Wat schaft de toekomst? - Amanda Little

Zoek in artikelen