• onze waardering

De weesmeisjes - Gerda van Wageningen RECENSIE

Recensie: De weesmeisjes - Gerda van Wageningen

Gerda van Wageningen is auteur van historische, hedendaagse en streek romans! Ze heeft inmiddels al heel wat boeken en trilogieën geschreven. Haar nieuwste trilogie is die van De weesmeisjes. Onlangs mocht ik deel 1 van deze Zierikzee trilogie lezen. Het is een streekroman die zich in Zeeland afspeelt in de 20e eeuw.

We leren weesmeisje Emma kennen die terecht komt in het weeshuis als haar opoe overlijdt. In het weeshuis heeft ze een vriendinnetje Antonia (Tonnie) die net wat ouder is als Emma. Na een vreselijke jeugd in het burgerweeshuis hebben ze eindelijk de leeftijd bereikt om in dienst geplaatst te worden van de rijke familie van Neck. Zij werken daar met nog een aantal meisjes als dienstmeiden en keukenhulpen. Emma en Tonnie delen daar een zolderkamertje.

Allebei de weesmeisjes hebben een grote droom, zo wilt Emma graag moeder worden en gelukkig getrouwd zijn en Tonnie haar droom is om naaister te worden en daarna misschien zelfs haar eigen naai ateliertje te bezitten.

Als het familiekapitaal van de familie van Neck dreigt op te geraken, doet vader van Neck zijn uiterste best om een geschikte rijke echtgenoot te vinden voor zijn oudste dochter. Echter lijkt alles in de soep te lopen als de oudste dochter van Neck weigert zich te verloven met deze man omdat ze verliefd is op een ander, minder rijke man. Daarnaast blijkt die mogelijke echtgenoot ook nog eens niet zijn handjes thuis te kunnen houden.

De weesmeisjes ofwel de dienstmeisjes krijgen van alles mee en er wordt wat af geroddeld tussen het personeel, zou het nog goed komen? Zouden de dienstmeisjes hun dromen kunnen waarmaken? En zou het de oudste dochter van Neck lukken om bij haar grote liefde te kunnen blijven?

Het eerste deel van De weesmeisjes is een makkelijk vlot lezend boek door de fijne schrijfstijl van van Wageningen. De zinnen zijn niet te lang, de hoofdstukken ook niet en het is gemakkelijk om de personages te kunnen volgen omdat deze allemaal niet complex in mekaar zitten.

Naast dat het boek een fijn vlot lezende streekroman is, geniet ik ook van de Zeeuwse woorden die er gebruikt worden in het boek. Het is niet te overdreven, maar het geeft je een beetje de Zeeuwse sfeer mee. Daarnaast zul je ook een beetje geschiedenis leren kennen over begin 20e eeuw en wat de normen en waarden in die tijd waren.

De auteur heeft ook een boodschap, die ze naar voren laat komen in het boek. Haar boodschap: je moet je dromen najagen, waar een wil is is een weg, geef niet op en ga ervoor, je zult zien dat je dromen werkelijkheid kunnen worden!

Ik vond het een heerlijk boek om te lezen en zou graag haar volgende delen ook lezen. Als je van een historische streekroman houdt met een vleugje humor, raad ik je dit boek ten zeerste aan.

Recensie: De weesmeisjes - Gerda van Wageningen

Zierikzee trilogie 1 - De weesmeisjes

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  ‘De weesmeisjes’ is het eerste deel in de Zierikzee-trilogie van Gerda van Wageningen.

  Het is het begin van de twintigste eeuw. Na een vreselijke jeugd in het burgerweeshuis is Emma blij wanneer ze in dienst gaat bij de rijke familie Van Neck. Het familiekapitaal begint echter op te raken en vader Van Neck doet zijn best om een goed huwelijk te sluiten voor zijn oudste dochter. Maar zij is verliefd op een ander. Wat boven in het huis gebeurt, wordt beneden onder het personeel uitgebreid besproken.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • Fleur en Karima schrijven het sprookje van Juffrouw Holle

 • Dreamworks komt met de kerstspecial 'How To Train Your Dragon: Homecoming'

 • Zolang doe je erover om deze populaire boeken te lezen

Zoek in artikelen