• onze waardering

Yash! - Inez van Loon RECENSIE

Recensie: Yash! – Inez van Loon

Nadat Inez van Loon heel wat succes had geoogst met haar Skatewise-reeks begon ze het daarna over een andere boeg te gooien en schreef ze vooral historishce romans. Dat sloot meer aan bij haar achtergrond als socioloog en haar Aziatische studies. Met Yash! heeft ze weer een pareltje toegevoegd aan haar oeuvre. Yash! biedt een mooie inkijk op een stuk vaderlandse geschiedenis, op het Suriname van vandaag en toont kinderen hoe belangrijk het is om elkaar te respecteren.

Het verhaal speelt zich af in 1906. Yash is een jongen in een klein dorpje in Noord-India. Zijn vader moet halsoverkop vluchten en belandt in Suriname als contractarbeider. Als zijn moeder sterft, moet Yash bij zijn tante wonen. Hij sluit vriendschap met de kasteloze Ravi. Na een conflict met een opzichter besluiten ze samen te vluchten en Yash’ vader te gaan zoeken in Suriname. Er volgt een avontuurlijke trip via treinsurfen naar Calcutta en als verstekelingen aan boord van een stoomboot tot ze uiteindelijk in Suriname aankomen. Daar worden ze toegwezen aan de suikerrietplantage van mijnheer Daan en zijn vrouw Jettie. Yash wordt huisjongen en Ravi werkt op de plantage. Ondertussen gaat de zoektocht naar de vader van Yash verder, maar worden ze geconfronteerd met allerhande obstakels en problemen. Gelukkig zijn er ook vriendelijke mensen die hen verder helpen.

Inez van Loon slaagt erin om op een aangename wijze de geschiedenis van Suriname, en bij uibreiding India, te schetsen. Ze besteedt veel aandacht aan de onderlinge verhoudingen en legt uit hoe Suriname aan zijn heterogene bevolking gekomen is. Ze schetst een beeld van verschillende culturen en tradities, de verschillen daartussen en de problemen die ermee gepaard gaan. Ze toont hoe men op een goede manier én met respect voor elkaar erin kan slagen om op een vreedzame manier samen te leven. Ze gaat ook de schandvlekken op het verleden met de plantages en onderdrukking niet uit de weg. Yash! is een aangenaam boek voor kinderen waarbij ze aan de hand van een avonturenverhaal heel veel inzicht krijgen in de koloniale geschiedenis, de machtsverhoudingen, maar ook de cultuur, natuur en religies van Suriname en India. Ook wijst de auteur op het belang van respect voor elkaar en elkaars verschillen. Bovendien legt van Loon in een voorwoord en nawoord uit waarom ze het boek wilde schrijven: enerzijds de geschiedenis van de kolonies, India en Suriname, maar anderzijds ook de huidige toestand met de vele Hindostanen in Suriname en Nederland.  Op deze manier krijgen kinderen absoluut een beter inzicht in de goede en minder fraaie kanten van het verleden. Yash! bestaat uit 34 korte hoofdstukken, wat het bijzonder vlot en aangenaam lezen maakt. Alle moeilijke begrippen staan cursief gedrukt en worden achteraan kort, maar heel duidelijk uitgelegd. Yash! zou niet misstaan als verplichte literatuur op school zodat alle kinderen een beter begrip hebben van de rijke tradities en de eigen geschiedenis.

Recensie: Yash! – Inez van Loon

 

Yash!

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het is 1906. Yash woont in Bihar, Noord-India. Zijn vader werkt als contractarbeider in Suriname, de familie hoort steeds minder… tot er helemaal geen brief meer komt. Als zijn vader na afloop van zijn vijfjarig contract niet terugkomt, besluit Yash met zijn vriend Ravi naar hem op zoek te gaan. Samen reizen ze naar de havenstad Calcutta, vanwaar de schepen het Grote Zwarte Water (de kala pani) oversteken. Daar komen ze terecht op een plantage. Zodra ze de kans krijgen, gaan ze weer verder met hun zoektocht, die hen diep het oerwoud in brengt. Yash’ vader lijkt van de aardbodem verdwenen. Is hij wel in dit land? 

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • Now You See Me 3 in de maak

 • J.K. Rowling biedt haar excuses aan voor de dood van dit Harry Potter karakter

 • The Kissing Booth 3 einde is heel anders in het boek

Zoek in artikelen