• onze waardering

Tijden van duisternis - R.J. Ellory RECENSIE

Recensie: Tijden van duisternis - R.J. Ellory

Als brandschadespecialist Jack Devereaux een telefoontje krijgt van een agent die vertelt dat zijn jongere broertje Calvis wordt verdacht van een gewelddadig delict en in speciale hechtenis zit, twijfelt hij geen moment. Hij vraagt verlof aan en begint zijn reis van Montréal naar zijn afgelegen geboortedorp Jasperville en vraagt zich af wat ervoor heeft gezorgd dat zijn broertje is geknapt. Het gehucht dat hij zesentwintig jaar geleden achter zich liet en die hij al jaren uit zijn herinneringen probeert te verbannen. De demonen uit het verleden liggen op de loer, maar hij ontkomt ook niet aan ontmoetingen met vroegere bekenden.

R.J. Ellory heeft een ontspannen schrijfwijze dat maar weinig poespas bevat. De actuele gebeurtenissen in Tijden van duisternis worden met regelmaat onderbroken door ijzige herinneringen uit Jacks verleden en hiermee krijgt de verstelling stukje bij beetje meer gestalte. Er wordt duidelijkheid verschaft over de aard van het stadje en de relaties tussen personages, maar ook waarom Jack is vertrokken en niet meer wilde omkijken. De gemakkelijke schrijfwijze laat de pagina's snel omslaan, maar doordat de auteur weinig vernieuwende elementen in zijn vertelling heeft, voelt het alsof je alles ooit al een keer gelezen hebt. Het is te gewoontjes.

Jack is een ingetogen man en maar weinig mensen weten over zijn verleden. Zijn vriendin Caroline en zijn zakelijke partner Ludo zijn dan ook stomverbaasd als hij vertelt dat hij halsoverkop terug moet naar zijn geboortedorp om zijn broer bij te staan. Na al die jaren vriendschap wisten ze niet eens van het bestaan van een broer af. Naarmate Jasperville dichterbij komt, brokkelt Jacks masker stukje bij beetje af en hiermee komt de man naar voren die Jack was voordat hij zijn stugge schild opzette en deze man is bewonderenswaardig. Hij is loyaal en wil het beste voor zijn broer. Hoewel sommige gebeurtenissen wat buitensporig zijn, geven ze wel een intieme kijk in zijn gedachtegang en sluit je het karakter langzaam in je armen.

Het tempo van Tijden van duisternis ligt niet hoog en is af en toe zelfs traag te noemen. Het heeft tijd nodig voordat de terugblikken van Jack echt een samenhangend verhaal vormen. De mysteries van het boek worden stapsgewijs onthuld en dit kost tijd waardoor het verhaal voortkabbelt en geen doel lijkt te hebben. Het heeft echter ook tot gevolg dat er een gezonde dosis nieuwsgierigheid optreedt, waardoor je geboeid door blijft lezen. R.J. Ellory omschrijft de sfeer met weinig woorden en veel gevoel, waardoor er een fijne ambiance ontstaat. De spanning laat echter lang op zich wachten en bereikt ook nergens een hoogtepunt. De dorst wordt gelukkig wel gestild, al komt dat niet door de fijne spanningsboog die een thriller behoort te hebben. De antwoorden op de vele raadsels en geheimen die rondslingeren door het gehele boek geven de voldoening om Tijden van duisternis met een glimlach dicht te slaan

Tijden van duisternis is een ontspannen thriller die dankzij haar eenvoud en trage tempo weinig belemmeringen kent. Het gebrek aan spanning is echter een behoorlijk gemis omdat een thriller deze bouwsteen gewoon dient te hebben.

Recensie: Tijden van duisternis - R.J. Ellory

Tijden van duisternis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Jasperville, Québec, het stadje dat Jack Devereaux na een moeilijke jeugd zo snel mogelijk verliet. Maar dan wordt hij gebeld met het bericht dat zijn jongere broer een man heeft aangevallen en verwond. Niemand weet waarom, maar Jack vermoedt dat het iets te maken heeft met de Jasperville-meisjes die al jaren vermist zijn. Terwijl hij aan de lange reis naar huis begint door het bevroren, meedogenloze landschap, vraagt Jack zich niet af waaróm zijn kleine broertje gek is geworden. Hij vraagt zich vooral af waarom het zo lang heeft geduurd...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Onhoudbaar

 • Overtuiging

 • De leukste film presidenten

Zoek in artikelen