• onze waardering

Muze - Loren Snel RECENSIE

Recensie: Muze - Loren Snel

Muze is het debuut van Loren Snel (1992). Zij is schrijver en redacteur. Muze is niet haar eerste pennenvrucht. Loren Snel schreef eerder al essays, verhalen en poëzie onder andere bij De Groene Amsterdammer. Met een essay over plagiaat van levenskunst werd zij in 2022 genomineerd voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek. Zou dit geleid kunnen hebben tot het schrijven van Muze?

Immers, in de loop van Muze blijkt Nora, de hoofdpersoon, niet alleen muze te zijn van de kunstschilder Dominik (Nik). Zij geeft hem veel, maar hij neemt meer!

De jonge Nora neemt voor het eerst van haar leven een zelfstandig besluit. Na haar master vertrekt zij naar Berlijn in de hoop het daar te gaan maken als kunstenaar. Zij is goed in het maken van foto's. Alleen vindt zij zichzelf niet goed genoeg. In Berlijn voelt ze zich eenzaam, zonder vrienden, geld heeft zij al helemaal niet. De financiële ondersteuning van haar vader maakt dat zij zich ellendig voelt.

Nora's wereld gaat er een stuk vrolijker uitzien als zij bevriend raakt met Mille, performancekunstenaar, en haar vriend Johannes, en nog een paar andere leeftijdsgenoten. Ze vindt een parttime baantje, kan daardoor in haar levensonderhoud voorzien en de huur van een appartementje betalen en ze houdt tijd over om foto's te schieten. Haar geluk is compleet als zij de muze en minnares wordt van de getalenteerde schilder Dominik, die op het punt van 'doorbreken' staat.

Het boek begint met een proloog die in de lelijke 'je'-vorm geschreven is en nogal onduidelijk is. Maar wanneer de lezer het boek uit heeft en de proloog herleest, wordt alles duidelijk. Het verhaal verloopt chronologisch vanaf Nora's aankomst in Berlijn en wordt regelmatig onderbroken door verhelderende flash backs.

Het eerste gedeelte van het boek is behoorlijk traag en weinig boeiend. Te lang en te diep gaat de schrijver in op de onzekerheid van Nora en haar obsessie voor Nik en seks. Haar seksuele verlangens en de vrijpartijen worden behoorlijk uitgemeten.

Het verhaal komt in een aangename versnelling terecht, wanneer Nora in de metro te maken krijgt met een kerel tegenover haar die rukkende bewegingen maakt en zij de tegenwoordigheid van geest heeft dit vast te leggen. Haar vriendin Mille weet Nora eindelijk ervan te overtuigen dat zij steengoed is. Vanaf dat punt wil je het boek niet meer wegleggen!

Naast de meer algemene problemen waarmee jongeren kunnen worstelen, zoals onzekerheid over eigen lichaam, over eigen talenten, over de toekomst, over sociale positie, heeft Nora ook nog een dominante, manipulatieve vader. Voelt zij zich daardoor aangetrokken tot Nik?

Belangrijk thema in Muze is grensoverschrijdend gedrag. Dit heeft de auteur mooi verwerkt omdat juist dát het onderwerp wordt van een fotoreeks die door Nora en Mille in het leven geroepen wordt. Ook heeft Loren Snel aandacht voor genderneutraliteit. Enkele van Nora's vrienden willen met 'hen', 'hun' aangesproken worden. Past goed in dit verhaal, maar het is wel even wennen voor de lezer, als die 'hen' of 'hun' als onderwerp van de zin tegenkomt.

In het begin van het boek is het plagiaat nog niet duidelijk, maar langzaamaan word je je ervan bewust dat Nik op slinkse wijze iets van Nora 'steelt'. Ten slotte dringt het – eindelijk - tot Nora door dat Nik alleen geïnteresseerd is in zíjn eigen kunst en zichzelf. Dan is ze helemaal klaar met hem en bijt ze van zich af:

'"Je zei dat de foto niet interessant genoeg was, slechts een mooi begin. Je raadde me af hem te posten."

"Nono, liefje, ik wist echt niet –" 

"Waag het niet."

"Nee, nee. Laat me uitpraten, alsjeblieft. Ik vond de foto in mijn telefoon en –"

"Ja, en hoe kwam die daar, achterbakse teringlijer? Leugenaar!"

Mooi en hilarisch hoe zij dan samen met een groot bewonderaar van haar foto's 'wraak' neemt.

De schrijfstijl van Loren Snel leest niet gemakkelijk: afgebroken, onduidelijke zinnen; met 'zij' wordt niet altijd naar het onderwerp uit de vorige zin verwezen. Overdreven woordgebruik, lelijke metaforen of woordkeuze zoals 'met vluchtig genitaal en cerebraal genot als omkoping', 'de glimlach (...) verviel', 'het water stroomde ruig door de zonnige dag'. Maar we lezen ook goede dialogen en prachtige zinnen 'Vader en dochter uit gefaald huwelijk zeiden gedag', 'Steeds vaker zag Nora waar de breuklijnen van hun relatie (van een bevriend stel) zaten.'

Ondanks de wat minder prettige schrijfstijl en het traag verlopende begin is Muze van Loren Snel een geslaagd debuut te noemen. Het onderwerp 'andermans kunst zonder toestemming gebruiken', de goed uitgewerkte thema's en ten slotte de plot maken veel goed. Zorgen ervoor dat de lezer uiteindelijk met een tevreden gevoel het boek zal dichtslaan.

Recensie: Muze - Loren Snel

Muze

 • Auteur:

  Loren Snel
 • Verschenen:

  25 oktober 2023
 • Uitgave:

  ISBN 9789044651553
  Uitgever Prometheus
 • Uitgever:

  Prometheus
 • Genre:

  Roman
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De jonge Nora is halsoverkop met een koffer vol camera’s naar Berlijn verhuisd. Hier kan ze een echte kunstenaar worden, net als haar nieuwe vrienden, die haar langs de gouden en rauwe randjes van de stad leiden. Langzaamaan ontwikkelt Nora vertrouwen in de kracht van haar foto’s. Dan ziet ze Dominik staan, de mooiste en meest getalenteerde schilder die deze creatieve stad rijk is. Nora wil hem, en hij wil haar schilderen. Terwijl obsessie en liefde in een kat-en-muisspel verstrengeld raken, vergeet Nora steeds vaker achterom te kijken. Tot Dominik één vrucht te veel plukt van haar toewijding en de ambitieuze kunstenaars ontdekken welke prijs je betaalt voor liefde op het doek.

  Muze meandert door het onstuimige land van twintiger zijn en je eigen ambities met onzekerheid in de weg zitten. Een roman over hoe samen te zijn met een ander en intussen trouw te blijven aan jezelf. Nora’s pijn en volwassenwording laten ons nadenken over waar de vrijheid en schuld van een ander eindigen, en onze zelfstandigheid begint.

  Loren Snel (1992) is schrijver en redacteur. Haar essays, verhalen en poëzie verschenen onder andere bij Hard//hoofd, De Groene Amsterdammer, rekto:verso en in de queer dichtbundel Mateloos verlangen. In 2022 werd zij genomineerd voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek met een essay over plagiaat van levenskunst. Muze is haar debuutroman.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: Vijf dagen op Skye

 • De laatste witte man - Mohsin Hamid

 • Mindy Kaling werkt aan het script van Legally Blonde 3

Zoek in artikelen