• onze waardering

Stad 40 - Natasha Pulley RECENSIE

Recensie: Stad 40 - Natasha Pulley

In Stad 40 maak je kennis met Valery. Valery is nucleair specialist, en hij wordt overgeplaatst naar Stad 40 om daar onderzoek te doen naar vermoedelijke straling. Zodra hij daar aankomt, ziet hij dat het hier niet helemaal pluis is. De bomen zijn kaal en de bodem is erg beschadigd. Valery komt uit een Russische gevangenis, en wordt hier totaal aan zijn lot overgelaten. Het blijkt dat op sommige plekken hier meer straling is dan op andere plekken. Dit baart hem zorgen, en hij gaat op onderzoek uit. De inwoners in Stad 40 zijn bang om mee te werken aan zijn onderzoek, omdat ze niet naar een strafkamp gestuurd willen worden. Lukt het Valery om veilig te blijven en uit te zoeken wat er mis is in deze stad? 

Pulley heeft met Stad 40 een prachtige thriller neergezet. De situatie in Stad 40 is erg te vergelijken met Tsjernobyl, en ze heeft echt geprobeerd om de realistische gebeurtenissen in Rusland in deze tijd te beschrijven. Bijvoorbeeld dat alleen gevangenen naar deze gevaarlijke plekken worden gestuurd, als je als gevangene een goede specialisatie hebt, zoals Valery biochemicus is, wordt daar graag gebruik van gemaakt. Een ander realistisch aspect is dat Valery totaal op zichzelf is aangewezen, hij wordt aan zijn lot overgelaten, en niemand van de inwoners wil hem helpen of met hem praten. In het boek wordt beschreven dat dit is omdat de inwoners bang zijn om naar een strafkamp gestuurd te worden. 

Het plot zit goed in elkaar, Pulley gebruikt flashbacks om te laten zien wat er zich heeft afgespeeld in Stad 40 en waarom de inwoners zich zo gedragen. De schrijfstijl is erg fijn, het voelt daardoor alsof je deel bent van het verhaal. De omgeving wordt uitgebreid beschreven, waardoor je je dit ook goed kunt inbeelden. Het verhaal is mega spannend, en terecht beschreven als thriller. In het begin zitten er wat vlakke theoretische stukken tussen, maar dit heb je nodig om de rest van het verhaal te snappen, daarna wordt het steeds spannender en is het boek onmogelijk om weg te leggen. 

Stad 40 is met stip één van de beste thrillers van dit moment. Een steengoede thriller met realistische elementen. Zeker een aanrader, ook voor liefhebbers van historische boeken. 

Recensie: Stad 40 - Natasha Pulley

Stad 40

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Valery Kolkhanov wordt van de Siberische goelag overgeplaatst naar ‘Stad 40’. Deze mysterieuze stad huisvest een reeks kernreactoren en wordt omringd door een bos dat zo beschadigd is dat het lijkt alsof de bomen zijn verroest. Valery moet het effect van straling op de lokale dieren bestuderen, maar hij vraagt zich vooral af hoe het komt dat er zoveel straling in het gebied ís. Wat wordt er precies verborgen voor de duizenden die in de stad wonen? En als hij naar antwoorden blijft zoeken, zal hij dan overleven?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • Ver weg, dichtbij - Helen Fisher

 • De Spannende Boeken Weken gaan vandaag van start!

 • Recensie: De oorlog die ik eindelijk won

Zoek in artikelen