• onze waardering

Bent u daar God? Ik ben het, Margaret - Judy Blume RECENSIE

Recensie: Bent u daar God? Ik ben het, Margaret - Judy Blume

Margaret is een meisje van bijna 12, haar ouders verrassen haar door van New York naar het rustige Farbook te verhuizen. Dit tegen haar zin maar Margaret maakt er het beste van. Ze maakt nieuwe vrienden en komt erachter wat het is om een meisje te zijn dat opgroeit tot een pubermeid.

Bent u daar God? Ik ben het, Margaret van Judy Blume is opnieuw uitgegeven met een nieuwe vertaling van Anneke BokHoewel het origineel uit 1970 stamt, zijn de onderwerpen heel erg actueel gebleven. De gevoelens van Margaret over de verhuizing, de gedachtes over groter worden en je ontwikkelen tot een echte vrouw zijn voor veel tienermeiden heel herkenbaar.

Wanneer word je voor het eerst ongesteld en hoe is dat? Zijn vragen waar Margaret en haar nieuwe beste vriendinnen Nancy, Janie en Gretchen ook mee zitten. Samen beslissen ze om een bh te gaan dragen in hun laatste jaar van de basisschool. Ook willen ze alles ontdekken wat met jongens te maken heeft en vooral hoe je het beste kan zoenen.

Een mooie lijn is de zoektocht die Margaret besluit te hebben naar haar geloofsovertuiging voor een werkstuk op school. Ze heeft een joodse vader en een christelijke moeder die beiden hun geloof achter zich hebben gelaten. Terwijl in Farbook het heel normaal is om óf christen te zijn of joods. Dat Margaret niets is, vinden haar vriendinnen onwijs bijzonder. Dit zet Margaret dan ook aan het denken om uit te zoeken wat zij wil. Ze betrekt God op een heel luchtige en soms grappige manier in haar leven. In ieder hoofdstuk vraagt ze weleens: Bent u daar God, Ik ben het Margaret.... Vaak komt hier de vraag om haar ongesteld te laten worden of om haar borsten te laten groeien. Margaret gaat uitzoeken welk geloof het beste bij haar past en dit pakt zij heel volwassen aan. Ze gaat met oma naar de synagoge en met haar beste vriendin naar de kerk. Veel tieners kunnen zich hier goed in herkennen. Vaak wanneer zij op de middelbare school komen, leren zij leerlingen kennen met een andere achtergrond.

Reden voor de nieuwe vertaling is de populaire verfilming van het originele verhaal. Wanneer je de film kijkt zie je dat het zich in de jaren 70 afspeelt. Dit merk je in het boek in eerste instantie niet zo. Er wordt niets geschreven over moderne technologie, hieraan merk je dat Judy Blume het boek al langere tijd geleden heeft geschreven. Er worden bijvoorbeeld nog wel brieven geschreven, deze lees je letterlijk ook in het boek en dat is een leuke toevoeging.

Bent u daar God? Ik ben het Margaret door Judy Blume is voor tieners vanaf een jaar of 11. Vooral meisjes zullen het boek leuk vinden. Al kunnen jongens er ook zeker wat van leren. Want alle tieners zijn op zoek naar wie ben ik. In Bent u daar God? Ik ben het Margaret , word je meegenomen in een zoektocht naar wie je bent. De korte hoofdstukken helpen tieners om het boek te lezen en ook de boodschappen die in het boek staan goed in zich op te nemen. Een aanrader ook voor oudere jongeren. 

Recensie: Bent u daar God? Ik ben het, Margaret - Judy Blume

Bent u daar, God? Ik ben het, Margaret

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Margaret Simon is bijna twaalf. Ze houdt van lang haar, tonijn, de geur van regen en dingen die roze zijn. Ze is net verhuisd, van New York City naar het dorpje Farbook, en doet haar best om bij haar nieuwe vrienden Nancy, Gretchen en Janie aan te sluiten. Wanneer ze een geheime club vormen om te praten over onderwerpen als jongens, beha’s en de eerste keer ongesteld worden, is Margaret blij dat ze erbij hoort. Ze zweren dat ze elkaar alles zullen vertellen… alles. Maar sommige dingen blijken voor Margaret te spannend om te bespreken, gelukkig is er iemand anders die ze in vertrouwen kan nemen. Iemand die er altijd is om naar haar te luisteren.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zusje van mij - Mikaela Bley

 • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

 • Wat vrouwen willen - Maxine Mei-Fung Chung

 • Schoon - Alia Trabucco Zerán

 • De zussen van Fjällbacka - Åsa Hellberg

Gerelateerde artikelen

 • Fleur huurt hulp in huis

 • De kleine theetuin in de zon – Anne West

 • Meet & Greet met Chantal van Gastel

Zoek in artikelen